Wino jest napojem alkoholowym, który powstaje w wyniku fermentacji alkoholowej – drożdże przekształcają cukry (glukozę) w etanol i dwutlenek węgla:
C6H12O6 = 2C2H5OH + 2CO2
Najwcześniejsze znane ślady wina pochodzą z Gruzji (ok. 6000 pne), chociaż istnieją dowody na to, że podobny napój alkoholowy był spożywany wcześniej w Chinach (ok. 7000 pne).
Proces produkcji wina – winifikacja, składa się z pięciu podstawowych etapów:
Zbiór
Kruszenie/Wyciskanie
Fermentacja
Klarowanie/Ciśnienie/Filtracja
Starzenie się i butelkowanie
Pierwszym krokiem w produkcji wina jest zbiór. Winogrona zawierają wszystkie wymagane związki chemiczne takie jak estry, garbniki (taniny) i kwasy, które tworzą pyszne wino. Duży wpływ na proces mają: odmiana winogrona użyta do produkcji i warunki , w jakich uprawiano winorośl.
Drugim etapem produkcji wina jest przygotowanie moszczu gronowego. Moszcz uzyskuje się dzięki wyciskaniu winogron w prasach. Po zgromadzeniu moszczu gronowego następuje proces fermentacji alkoholowej, który prowadzi nas do trzeciego etapu.
Ten proces fermentacji trwa cały czas, dopóki cukier nie zostanie przekształcony w alkohol, w wyniku czego powstanie wytrawne wino. Jeśli ma zostać wyprodukowane słodkie wino, producenci wina zatrzymują ten proces, aby zapobiec konwersji całego cukru. Cały proces fermentacji może potrwać od tygodnia do miesiąca, a nawet dłużej.
Po zakończeniu fermentacji wino poddawane jest filtrowaniu. Od przeznaczenia wina uzależniona jest liczba filtracji. Dla win o przeznaczeniu masowym wina filtrowane są wielokrotnie. Wina o przeznaczeniu kolekcjonerskim bądź dla koneserów filtrowane są raz lub w ogóle. Następnie wino poddawane jest procesowi klarowania, który polega na samorzutnym wytrącaniu się osadu oraz zbierania wina znad osadu.
Ostatnim etapem produkcji jest dojrzewanie i butelkowanie. Wino może dojrzewać zarówno przed jak i po kupażu. Dojrzewanie to nic innego jak przechowywanie w odpowiednich warunkach czyli w odpowiedniej temperaturze, oświetleniu. Wino może dojrzewać na dwa sposoby: w kadziach/ beczkach oraz w butelkach.
Rodzaje wina.
Najczęstsze klasyfikacje wina są wykonywane przez:
miejsce pochodzenia ( np. Bordeaux, Rioja, Mosel i Chianti )
metody i styl winifikacji
słodycz
smak (opisuje charakter wina jako wytrawnego ,półsłodkiego, i słodkiego )
jakość
rocznik lub odmiana
Klasyfikacja według winifikacji odnosi się do sposobu wytwarzania win i dzieli wszystkie wina na trzy główne kategorie:
wina stołowe (najczęściej spożywane z jedzeniem i służą jako dodatek do posiłku)
wina musujące (przeznaczone są głównie do spożycia podczas uroczystości)
wina wzmocnione (stosuje się przed posiłkiem lub po nim)
Heretat el Padruell Cava Brut to białe, wytrawne, musujące, hiszpańskie wino. Powstało z gron odmiany Macabeo (40%), Parellady (30%) i Xarel-lo (30%). Słomkowa barwa z zielonymi refleksami pełna jest aromatów gruszek, tłuczonego jabłka i ciasta drożdżowego. W ustach pełne, owocowe i świeże. Idealne do wznoszenia toastów!
Caballero Hidalgo Blanco Virgen de Las Vinas to białe wytrawne wino z Hiszpanii z regionu La Mancha. Wyprodukowane ze szczepów Airen i Sauvignon Blanc. W nosie owocowy, aromatyczny profil ujawnia nuty dojrzałej brzoskwini i niuanse owoców tropikalnych.
Abondance Sauvignon Blanc to białe, wytrawne wino francuskie. Produkowane jest w 100% z winogron Sauvignon Blanc w Langwedocji w południowej Francji. W kieliszku zielona barwa podbijana złotymi refleksami. Uwodzi cytrusowymi, ananasowymi aromatami i nutami owocu granatu.
Tini Vino Biancio Semi Sweet to białe, półsłodkie, włoskie wino. Jasno słomkowa barwa z zielonymi refleksami. W aromacie dużo dojrzałych owoców, gruszek i jabłek. W ustach lekkie, orzeźwiające z wyraźną słodyczą. Wino po 10-dniowej fermentacji dojrzewa w zbiornikach ze stali nierdzewnej przez okres 3 miesięcy. Idealne do deserów i lodów.
Mastro Angelo Maria Primitivo to czerwone wino pochodzące z regionu Apulia (Puglia) we Włoszech. Wykorzystana do jego produkcji odmiana winogron to Primitivo, która jest bardzo ceniona w tym regionie. Kolor tego wina to intensywna czerwień z rubinowymi refleksami. W bukiecie aromatycznym dominują nuty czerwonych owoców jak maliny, wiśnie i czarne porzeczki, z subtelna domieszką korzennych i pieprzowych akcentów. Na podniebieniu wyczuwalne są również nuty kawy i czekolady, dzięki dojrzewaniu w dębowych beczkach. Struktura jest gęsta i aksamitna, z dobrze wyważonymi taninami i długim, owocowym finiszem