Mezcal

Mezcal to destylowany meksykański alkohol wytwarzany z rośliny agawy.

Tequila jest technicznie mezcalem, jednak istnieją różnice w technice produkcji i rodzajach używanej agawy. Tequila jest wytwarzana z jednego rodzaju rośliny agawy - agawy tequilana (niebieskiej agawy) - i może być produkowana tylko w stanie Jalisco oraz w małych częściach czterech innych stanów.

  • Mezcal może być produkowany z maksymalnie 28 odmian agawy (w tym niebieskiej agawy) i jest wytwarzany w mieście Oaxaca i zgodnie z oficjalnymi przepisami rządowymi (NOM-070-SCFI-1994), może być również oficjalnie produkowany w niektórych obszarach stany Guerrero, Durango, San Luis Potosi i Zacatecas. Większość mezcali jest wytwarzana z agawy Espadin, chociaż niektórzy producenci mezcal mieszają odmiany agawy, aby uzyskać wyraźny smak.
  • Mezcal tradycyjnie ma bardzo wyjątkowy, dymny smak, co sprawia, że dość łatwo odróżnić go od tequili. Ma też słodszy lub bogatszy smak niż tequila. Niektórzy producenci mezcal przyjęli procesy produkcyjne podobne do tequili, a uzyskany mezcal ma profil smakowy podobny do tequili.

Proces produkcji:

  • Po przygotowaniu tequili główkę agawy piecze się w naziemnym piekarniku.
  • Główki agawy (zwane także sercami agawy lub piñas ) są pieczone lub grillowane na gorących kamieniach w stożkowatym dole (zwanym palenques lub hornos ). 
  • Rozpala się ogień i pali się przez około 24 godziny, aby ogrzać kamienie wyściełające dół.
  • Główki agawy wkłada się do dołu, a następnie przykrywa wilgotnym włóknem agawy pozostałym z procesu fermentacji. 
  • Warstwa liści agawy lub tkanych liści palmowych pokrywa włókna, a główki agawy pozostawia się do gotowania przez dwa do trzech dni.

Rodzaje:

  • Abacado: jasne, które powstają w procesie destylacji. Często jest natychmiast butelkowany, ale można dodać środki aromatyzujące lub barwiące.
  • Reposado (zwane także madurado ): leżakowane w drewnianych beczkach przez  2-11 miesięcy.
  • Añejo: leżakuje w drewnianych beczkach przez co najmniej 12 miesięcy.

Ciekawostki:

  • Przepisy zabraniają producentom mezcal wytwarzania tequili, a producenci tequili nie mogą produkować mezcal.
  • Mezcal jest powszechnie znany z „robaka” agawy (lub  gusano ), który unosi się w kierunku dna butelki. Jest to przede wszystkim chwyt marketingowy, który pomaga zwiększyć sprzedaż, szczególnie w Stanach Zjednoczonych i Azji. W rzeczywistości nie jest to wcale „robak”, ale jedna z dwóch larw owadów (gąsienica motyla nocnego lub larwa ryjkowca), która może atakować rośliny jukki i agawy.
  • Tequila nigdy (przenigdy!) nie ma "robaka" w butelce.

Mezcal to destylowany meksykański alkohol wytwarzany z rośliny agawy.

Tequila jest technicznie mezcalem, jednak istnieją różnice w technice produkcji i rodzajach używanej agawy. Tequila jest wytwarzana z jednego rodzaju rośliny agawy - agawy tequilana (niebieskiej agawy) - i może być produkowana tylko w stanie Jalisco oraz w małych częściach czterech innych stanów.

  • Mezcal może być produkowany z maksymalnie 28 odmian agawy (w tym niebieskiej agawy) i jest wytwarzany w mieście Oaxaca i zgodnie z oficjalnymi przepisami rządowymi (NOM-070-SCFI-1994), może być również oficjalnie produkowany w niektórych obszarach stany Guerrero, Durango, San Luis Potosi i Zacatecas. Większość mezcali jest wytwarzana z agawy Espadin, chociaż niektórzy producenci mezcal mieszają odmiany agawy, aby uzyskać wyraźny smak.
  • Mezcal tradycyjnie ma bardzo wyjątkowy, dymny smak, co sprawia, że dość łatwo odróżnić go od tequili. Ma też słodszy lub bogatszy smak niż tequila. Niektórzy producenci mezcal przyjęli procesy produkcyjne podobne do tequili, a uzyskany mezcal ma profil smakowy podobny do tequili.

Proces produkcji:

  • Po przygotowaniu tequili główkę agawy piecze się w naziemnym piekarniku.
  • Główki agawy (zwane także sercami agawy lub piñas ) są pieczone lub grillowane na gorących kamieniach w stożkowatym dole (zwanym palenques lub hornos ). 
  • Rozpala się ogień i pali się przez około 24 godziny, aby ogrzać kamienie wyściełające dół.
  • Główki agawy wkłada się do dołu, a następnie przykrywa wilgotnym włóknem agawy pozostałym z procesu fermentacji. 
  • Warstwa liści agawy lub tkanych liści palmowych pokrywa włókna, a główki agawy pozostawia się do gotowania przez dwa do trzech dni.

Rodzaje:

  • Abacado: jasne, które powstają w procesie destylacji. Często jest natychmiast butelkowany, ale można dodać środki aromatyzujące lub barwiące.
  • Reposado (zwane także madurado ): leżakowane w drewnianych beczkach przez  2-11 miesięcy.
  • Añejo: leżakuje w drewnianych beczkach przez co najmniej 12 miesięcy.

Ciekawostki:

  • Przepisy zabraniają producentom mezcal wytwarzania tequili, a producenci tequili nie mogą produkować mezcal.
  • Mezcal jest powszechnie znany z „robaka” agawy (lub  gusano ), który unosi się w kierunku dna butelki. Jest to przede wszystkim chwyt marketingowy, który pomaga zwiększyć sprzedaż, szczególnie w Stanach Zjednoczonych i Azji. W rzeczywistości nie jest to wcale „robak”, ale jedna z dwóch larw owadów (gąsienica motyla nocnego lub larwa ryjkowca), która może atakować rośliny jukki i agawy.
  • Tequila nigdy (przenigdy!) nie ma "robaka" w butelce.

Filtruj według

Cena
Poziom wytrawności
Charakter
Pojemność
Kraj
Region
Zawartość alkoholu %
Rodzaj beczki
Kolor
Filtruj
Mezcal

Bruxo No 1 Joven

Destiladora Azteca de Jalisco
0 Opinii Klientów
309,00 zł
Mezcal

Se Busca Anejo

crv-kk
0 Opinii Klientów
Se Busca - to mezcal produkowany w regionie Oaxaca od 5 pokoleń, zrobiony w 100% odmiany Augustifolia Espadin. W tym mezcalu są wyczuwalna doskonała równowaga bogatej agawy i mezkitu. Dojrzewająca a w sobie nuty słodkiego dębu, daktyli i rodzynek, oraz daje eksplozję zielonych warzyw i pikantnej gotowanej agawy o długiej teksturze.
259,00 zł
Mezcal

Se Busca Reposado

crv-kk
0 Opinii Klientów
Se Busca - to mezcal produkowany w regionie Oaxaca od 5 pokoleń, zrobiony w 100% odmiany Augustifolia Espadin. W tym mezcalu są wyczuwalne słodsze nuty kokosu, migdałów i orzechów laskowych. Bukiet jest dobrze zbudowany, finisz jest delikatnie dębowy i okrągły.
210,90 zł
Mezcal

Se Busca Joven

crv-kk
0 Opinii Klientów
Se Busca - to mezcal produkowany w regionie Oaxaca od 5 pokoleń, zrobiony w 100% odmiany Augustifolia Espadin. W roku debiutu otrzymała 93 pkt i złoty medal w najstarszym w USA konkursie International Review of Spirits. Ugotowana agawa i mesquite daje posmak orzechów, owoców i zielonych warzyw, kończąc słodkim a jednocześnie ciężkim i ostrym finiszem.
199,00 zł
Mezcal

Mezcal Se Busca Joven Madrecusihe

Se Busca
crv-mr
0 Opinii Klientów
Produkowany z agawy Karwinskii występującej w suchych dolinach centralnych regionu Oaxaca „Tierra Caliente” i niektórych terytoriach w Puebla (Dolina Tehuacan). Agawa ta dojrzewa od 10 do 15 lat i jest to głównie dziki gatunek. Nasz mezcal jest produkowany z minimum 12-letnich agaw. W trosce o środowisko w miejsce każdej zebranej agawy sadzone są dwie...
499,00 zł
Nalewka

Nalewki Kresowe Pędy Sosny 500 ml

Nalewki Kresowe
nalk-kp
0 Opinii Klientów
Barwa ciemno – słomkowa, wyraźny smak pędów sosny i aromat lasu otulony słodyczą.
79,90 zł
Mezcal

Casamigos Mezcal Joven

Casamigos Mezcal
pav-ach
0 Opinii Klientów
Casamigos Mezcal to nowy spinoff Casamigos Tequila. Marka jest najbardziej znana ze swoich założycieli, George'a Clooneya, Rande Gerbera i Mike'a Meldmana.
449,90 zł
Mezcal

Mezcal Marca Negra Tobala 700ml

pnt-jj
0 Opinii Klientów
Mezcal wytwarzany w 100% z dziko rosnącej agawy Tobala. Agawa ta rośnie od 8 do 12 lat. Dwukrotnie destylowany na miedzianym alembiku.
492,50 zł
Mezcal

Mezcal Marca Negra Dobadan 700ml

pnt-jj
0 Opinii Klientów
Mezcal produkowany w 100% z dziko rosnącej agawy Dobadan. Rośliny te  rosną 8-12 lat. Dwukrotna destylacja na miedzianym alembiku.
385,49 zł
Mezcal

Mezcal Meteoro 700ml

pnt-jj
0 Opinii Klientów
Użyta nazwa Meteoro pochodzi od małego meteorytu, który spadł na ziemię w wiosce Oaxaca. Lokalny producent mezcalu wykorzystuje powstały krater jako piec do gotowania agawy. Meteoro powstaje w 100% z agawy Espadin.
295,00 zł
Mezcal

Mezcal Marca Negra Tepeztate 700ml

pnt-jj
0 Opinii Klientów
Mezcal wytwarzany w 100% z dziko rosnącej agawy Tepeztate. Agawa ta rośnie od 10-14 lat. Dwukrotnie destylowany na miedzianym alembiku.
489,50 zł
Mezcal

Mazcal Marca Negra Ensamble 700ml

pnt-jj
0 Opinii Klientów
Mezcal produkowany z połączenia trzech gatunków agaw: Espadin,Madrecuishe i Bicuishe. Rośliny te rośną od 9 do 14 lat. Dwukrotnie destylowany na miedzianym alembiku.
385,49 zł
Mezcal

Mezcal Marca Negra Espadin 700ml

pnt-jj
0 Opinii Klientów
Produkowany jest w 100% z agawy Espadin. Jest to często używany gatunek agawy do produkcji mezcalu. Rośliny te rosną przez 8-12 lat. Dwukrotna destylacja na miedzianym alembiku. Świeży i czysty bukiet bardzo dojrzałych owoców.
299,00 zł
Mezcal

Mezcal El Señorío Reposado Extra 700ml

Oaxacan
pnt-jj
0 Opinii Klientów
Mezcal El Señorio Reposado Extra jest produkowany w 100% z Agawy Espadin. Przez zabutelkowaniem leżakuje minimum 6 miesięcy w beczkach dębowych.
208,01 zł
Mezcal

Mezcal El Señorío Reposado 700ml

pnt-jj
0 Opinii Klientów
El Señorío Reposado jest produkowany w niewielkich partiach w 100% z agawy Espadin - genetycznej matki agawy niebieskiej. Zanim zostanie zabutelkowany z tradycyjnym robakiem, leżakuje minimum 6 miesięcy w dębowych beczkach.
185,50 zł
Mezcal

Mezcal El Señorío Joven 700ml

pnt-jj
0 Opinii Klientów
Tradycyjny mezcal z marki El Señorío, który jest opracowywany w ramach wyczerpującego procesu, w którym każdy szczegół jest niezbędny. Ten młody mezcal charakteryzuje się gotowanym smakiem agawy i dymnym, ziołowym aromatem ze świeżymi nutami mięty i lekkich akcentów oliwek.
169,00 zł
Mezcal

Mezcal Xiaman Artisanal

pnt-kkdr
0 Opinii Klientów
Xiaman Artisanal to najwyższej jakości, ściśle limitowany, mezcal wytwarzana z dzikich agaw, który pochodzi z Xiaman Spirits w Innsbrucku.
899,00 zł
Mezcal

Mezcal Los Javis Joven

prbr-NL
0 Opinii Klientów
Mezcal Los Javis Joven wytwarzany jest w 100% z agawy typu Espadin, a po destylacji trafia bezpośrednio do butelek z pominięciem leżakowania w beczkach dębowych. W jego bukiecie odnajdziemy nuty roślinne, ziołowe z akcentem czarnego pieprzu w tle. Finisz delikatnie słodki.
199,90 zł
Mezcal

Scorpion Mezcal Anejo

prbr-mp
0 Opinii Klientów
Scorpion Mezcal Anejo jest to wódka meksykańska produkowana z całego rdzenia agawy. W tym przypadku robiona w małych partiach z prawdziwym skorpionem w każdej butelce. Ta wersja leżakuje w dębowych beczkach minimum 1 rok.
Mezcal

Scorpion Mezcal Reposado

Scorpion Mezcal
prbr-mp-ef
0 Opinii Klientów
Scorpion Mezcal Reposado jest to wódka meksykańska produkowana z całego rdzenia agawy. W tym wypadku robiona w małych partiach z prawdziwym skorpionem w każdej butelce.
Pokazano 1-24 z 40 pozycji
Produkt dodany do Ulubionych

Ta strona używa plików cookies (ciasteczka). Polityka Cookies  Polityka Prywatności