Mezcal

Mezcal to destylowany meksykański alkohol wytwarzany z rośliny agawy.

Tequila jest technicznie mezcalem, jednak istnieją różnice w technice produkcji i rodzajach używanej agawy. Tequila jest wytwarzana z jednego rodzaju rośliny agawy - agawy tequilana (niebieskiej agawy) - i może być produkowana tylko w stanie Jalisco oraz w małych częściach czterech innych stanów.

  • Mezcal może być produkowany z maksymalnie 28 odmian agawy (w tym niebieskiej agawy) i jest wytwarzany w mieście Oaxaca i zgodnie z oficjalnymi przepisami rządowymi (NOM-070-SCFI-1994), może być również oficjalnie produkowany w niektórych obszarach stany Guerrero, Durango, San Luis Potosi i Zacatecas. Większość mezcali jest wytwarzana z agawy Espadin, chociaż niektórzy producenci mezcal mieszają odmiany agawy, aby uzyskać wyraźny smak.
  • Mezcal tradycyjnie ma bardzo wyjątkowy, dymny smak, co sprawia, że dość łatwo odróżnić go od tequili. Ma też słodszy lub bogatszy smak niż tequila. Niektórzy producenci mezcal przyjęli procesy produkcyjne podobne do tequili, a uzyskany mezcal ma profil smakowy podobny do tequili.

Proces produkcji:

  • Po przygotowaniu tequili główkę agawy piecze się w naziemnym piekarniku.
  • Główki agawy (zwane także sercami agawy lub piñas ) są pieczone lub grillowane na gorących kamieniach w stożkowatym dole (zwanym palenques lub hornos ). 
  • Rozpala się ogień i pali się przez około 24 godziny, aby ogrzać kamienie wyściełające dół.
  • Główki agawy wkłada się do dołu, a następnie przykrywa wilgotnym włóknem agawy pozostałym z procesu fermentacji. 
  • Warstwa liści agawy lub tkanych liści palmowych pokrywa włókna, a główki agawy pozostawia się do gotowania przez dwa do trzech dni.

Rodzaje:

  • Abacado: jasne, które powstają w procesie destylacji. Często jest natychmiast butelkowany, ale można dodać środki aromatyzujące lub barwiące.
  • Reposado (zwane także madurado ): leżakowane w drewnianych beczkach przez  2-11 miesięcy.
  • Añejo: leżakuje w drewnianych beczkach przez co najmniej 12 miesięcy.

Ciekawostki:

  • Przepisy zabraniają producentom mezcal wytwarzania tequili, a producenci tequili nie mogą produkować mezcal.
  • Mezcal jest powszechnie znany z „robaka” agawy (lub  gusano ), który unosi się w kierunku dna butelki. Jest to przede wszystkim chwyt marketingowy, który pomaga zwiększyć sprzedaż, szczególnie w Stanach Zjednoczonych i Azji. W rzeczywistości nie jest to wcale „robak”, ale jedna z dwóch larw owadów (gąsienica motyla nocnego lub larwa ryjkowca), która może atakować rośliny jukki i agawy.
  • Tequila nigdy (przenigdy!) nie ma "robaka" w butelce.

Mezcal to destylowany meksykański alkohol wytwarzany z rośliny agawy.

Tequila jest technicznie mezcalem, jednak istnieją różnice w technice produkcji i rodzajach używanej agawy. Tequila jest wytwarzana z jednego rodzaju rośliny agawy - agawy tequilana (niebieskiej agawy) - i może być produkowana tylko w stanie Jalisco oraz w małych częściach czterech innych stanów.

  • Mezcal może być produkowany z maksymalnie 28 odmian agawy (w tym niebieskiej agawy) i jest wytwarzany w mieście Oaxaca i zgodnie z oficjalnymi przepisami rządowymi (NOM-070-SCFI-1994), może być również oficjalnie produkowany w niektórych obszarach stany Guerrero, Durango, San Luis Potosi i Zacatecas. Większość mezcali jest wytwarzana z agawy Espadin, chociaż niektórzy producenci mezcal mieszają odmiany agawy, aby uzyskać wyraźny smak.
  • Mezcal tradycyjnie ma bardzo wyjątkowy, dymny smak, co sprawia, że dość łatwo odróżnić go od tequili. Ma też słodszy lub bogatszy smak niż tequila. Niektórzy producenci mezcal przyjęli procesy produkcyjne podobne do tequili, a uzyskany mezcal ma profil smakowy podobny do tequili.

Proces produkcji:

  • Po przygotowaniu tequili główkę agawy piecze się w naziemnym piekarniku.
  • Główki agawy (zwane także sercami agawy lub piñas ) są pieczone lub grillowane na gorących kamieniach w stożkowatym dole (zwanym palenques lub hornos ). 
  • Rozpala się ogień i pali się przez około 24 godziny, aby ogrzać kamienie wyściełające dół.
  • Główki agawy wkłada się do dołu, a następnie przykrywa wilgotnym włóknem agawy pozostałym z procesu fermentacji. 
  • Warstwa liści agawy lub tkanych liści palmowych pokrywa włókna, a główki agawy pozostawia się do gotowania przez dwa do trzech dni.

Rodzaje:

  • Abacado: jasne, które powstają w procesie destylacji. Często jest natychmiast butelkowany, ale można dodać środki aromatyzujące lub barwiące.
  • Reposado (zwane także madurado ): leżakowane w drewnianych beczkach przez  2-11 miesięcy.
  • Añejo: leżakuje w drewnianych beczkach przez co najmniej 12 miesięcy.

Ciekawostki:

  • Przepisy zabraniają producentom mezcal wytwarzania tequili, a producenci tequili nie mogą produkować mezcal.
  • Mezcal jest powszechnie znany z „robaka” agawy (lub  gusano ), który unosi się w kierunku dna butelki. Jest to przede wszystkim chwyt marketingowy, który pomaga zwiększyć sprzedaż, szczególnie w Stanach Zjednoczonych i Azji. W rzeczywistości nie jest to wcale „robak”, ale jedna z dwóch larw owadów (gąsienica motyla nocnego lub larwa ryjkowca), która może atakować rośliny jukki i agawy.
  • Tequila nigdy (przenigdy!) nie ma "robaka" w butelce.

Filtruj według

Cena
125 899
Producenci
Pojemność
więcej... mniej
Kraj
Region
więcej... mniej
Filtr:
Del Maguey Vida
  • Nowy
Mezcal

Del Maguey Vida

whiemb-bw
Del Maguey Vida to mezcal organiczny wytwarzany z Agawy Espadin. Dwukrotnie destylowany w miedzianych kotłach opalanych drewnem.
189,90 zł
Del Maguey Crema De Mezcal
  • Nowy
Mezcal

Del Maguey Crema De Mezcal

Del Maguey
whiemb-bw
Del Maguey Crema De Mezcal to połączenie organicznego mezcala z Agawy Espadin oraz nieprzefermentowanego syropu z pieczonej agawy.
189,90 zł
Del Maguey Pechuga
  • Nowy
Mezcal

Del Maguey Pechuga

Del Maguey
whiemb-bw
Del Maguey Pechuga to mezcal destylowany trzykrotnie z dodatkiem jabłek, śliwek, czerwonych bananów, migdałów i niegotowanego białego ryżu.
898,99 zł
Del Maguey Tobala
  • Nowy
Mezcal

Del Maguey Tobala

Del Maguey
whiemb-bw
Del Maguey Tobala to mezcal z agawy z gatunku Tobala. Jej liście są znacznie mniejsze niż u pozostałych przedstawicieli agaw.
619,00 zł
Del Maguey Tepextate
  • Nowy
Mezcal

Del Maguey Tepextate

Del Maguey
whiemb-bw
Del Maguey Tepextate to mezcal z agawy z gatunku Tepextate. Jest to jedna z rzadszych odmian agawy, która rośnie wysoko w górach.
609,00 zł
Scorpion Mezcal Reposado
  • Nowy
Mezcal

Scorpion Mezcal Reposado

prbr-mp
Scorpion Mezcal Reposado jest to wódka meksykańska produkowana z całego rdzenia agawy. W tym wypadku robiona w małych partiach z prawdziwym skorpionem w każdej butelce.
179,00 zł
Scorpion Mezcal Anejo
  • Nowy
Mezcal

Scorpion Mezcal Anejo

prbr-mp
Scorpion Mezcal Anejo jest to wódka meksykańska produkowana z całego rdzenia agawy. W tym przypadku robiona w małych partiach z prawdziwym skorpionem w każdej butelce. Ta wersja leżakuje w dębowych beczkach minimum 1 rok.
219,00 zł
Scorpion Mezcal Silver
  • Nowy
Mezcal

Scorpion Mezcal Silver

prbr-mp
Scorpion Mezcal Silver jest to wódka meksykańska produkowana z całego rdzenia agawy.
159,00 zł
Mezcal El Señorío Joven 700ml
  • Nowy
Tradycyjny mezcal z robakiem marki El Señorío, który jest opracowywany w ramach wyczerpującego procesu, w którym każdy szczegół jest niezbędny. Ten młody mezcal charakteryzuje się gotowanym smakiem agawy i dymnym, ziołowym aromatem ze świeżymi nutami mięty i lekkich akcentów oliwek.
160,00 zł
Mezcal El Señorío Reposado...
  • Nowy
El Señorío Reposado jest produkowany w niewielkich partiach w 100% z agawy Espadin - genetycznej matki agawy niebieskiej. Zanim zostanie zabutelkowany z tradycyjnym robakiem, leżakuje minimum 6 miesięcy w dębowych beczkach.
185,50 zł
Mezcal El Señorío Reposado...
  • Nowy
Mezcal El Señorio Reposado Extra jest produkowany w 100% z Agawy Espadin. Przez zabutelkowaniem leżakuje minimum 6 miesięcy w beczkach dębowych.
208,01 zł
Mezcal Marca Negra Dobadan...
  • Nowy
Mezcal produkowany w 100% z dziko rosnącej agawy Dobadan. Rośliny te  rosną 8-12 lat. Dwukrotna destylacja na miedzianym alembiku.
385,49 zł
Mazcal Marca Negra Ensamble...
  • Nowy
Mezcal produkowany z połączenia trzech gatunków agaw: Espadin,Madrecuishe i Bicuishe. Rośliny te rośną od 9 do 14 lat. Dwukrotnie destylowany na miedzianym alembiku.
385,49 zł
Mezcal Marca Negra Espadin...
  • Nowy
Produkowany jest w 100% z agawy Espadin. Jest to często używany gatunek agawy do produkcji mezcalu. Rośliny te rosną przez 8-12 lat. Dwukrotna destylacja na miedzianym alembiku. Świeży i czysty bukiet bardzo dojrzałych owoców.
299,00 zł
Mezcal Marca Negra...
  • Nowy
Mezcal wytwarzany w 100% z dziko rosnącej agawy Tepeztate. Agawa ta rośnie od 10-14 lat. Dwukrotnie destylowany na miedzianym alembiku.
489,50 zł
Mezcal Marca Negra Tobala...
  • Nowy
Mezcal wytwarzany w 100% z dziko rosnącej agawy Tobala. Agawa ta rośnie od 8 do 12 lat. Dwukrotnie destylowany na miedzianym alembiku.
492,50 zł
Mezcal Meteoro 700ml
  • Nowy
Mezcal

Mezcal Meteoro 700ml

pnt-jj
Użyta nazwa Meteoro pochodzi od małego meteorytu, który spadł na ziemię w wiosce Oaxaca. Lokalny producent mezcalu wykorzystuje powstały krater jako piec do gotowania agawy. Meteoro powstaje w 100% z agawy Espadin.
256,00 zł
Derrumbes San Luis Mezcal
  • Nowy
Derrumbes San Luis Mezcal to mezcal produkowany na wzgórzach płaskowyżu środkowo-meksykańskiego. Destylowany z dziko rosnącej agawy Salmiana.
249,00 zł
Derrumbes Zatacetas Mezcal
  • Nowy
Derrumbes Zatacetas Mezcal to mezcal produkowany na wzgórzach płaskowyżu środkowo-meksykańskiego. Destylowany z dziko rosnącej agawy Salmiana.
349,00 zł
Derrumbes Oaxaca Mezcal
  • Nowy
Mezcal

Derrumbes Oaxaca Mezcal

tlp-bw
Derrumbes Oaxaca Mezcal to mezcal produkowany na wzgórzach płaskowyżu środkowo-meksykańskiego. Destylowany z dziko rosnącej agawy Salmiana.
369,00 zł
Derrumbes Durango Mezcal
  • Nowy
Mezcal

Derrumbes Durango Mezcal

tlp-bw
Derrumbes Durango Mezcal to mezcal produkowany z dziko rosnącej agawy Salmiana.
389,00 zł
Derrumbes Tamaulipas Mezcal
  • Nowy
Derrumbes Tamaulipas Mezcal to mezcal produkowany z dziko rosnącej agawy Salmiana w regionie Tamaulipas.
389,00 zł
Derrumbes Michoacan Mezcal
  • Nowy
Derrumbes Michoacan Mezcal to mezcal produkowany z dziko rosnącej agawy w regionie Michoacan.
479,00 zł
San Cosme Mezcal
  • Nowy
Mezcal

San Cosme Mezcal

sake maruta - ppp
Na nosie napotkasz piękne dymne nuty w połączeniu z ziemią i drewnem, z ukrytym akcentem karmelu. W podniebieniu dominuje prażona agawa zatopiona w ziołach. Całości dopełniają niuanse skóry. Dla niewtajemniczonych większość mezcali jest nieco ciężka po stronie dymu - San Cosme nie jest zbyt apodyktyczna i zaprasza na nieskomplikowane doznania smakowe.
179,00 zł
San Cosme Artesano Mazcal...
  • Nowy
Mezcal

San Cosme Artesano Mazcal Edition 01

sake maruta - pp
W smaku i aromacie wyczujemy przyjemny dym, smaki drewna i cytrusów. Finisz rozbudowany z pięknym dymem, nuty po wędzonej agawie, skórze i trawach. Powolny, ale pięknie posmakowany.
490,00 zł
Pokazano 1-29 z 29 pozycji
Produkt dodany do Ulubionych

Ta strona używa plików cookies (ciasteczka). Polityka Cookies  Polityka Prywatności