Mezcal

Mezcal to destylowany meksykański alkohol wytwarzany z rośliny agawy.

Tequila jest technicznie mezcalem, jednak istnieją różnice w technice produkcji i rodzajach używanej agawy. Tequila jest wytwarzana z jednego rodzaju rośliny agawy - agawy tequilana (niebieskiej agawy) - i może być produkowana tylko w stanie Jalisco oraz w małych częściach czterech innych stanów.

  • Mezcal może być produkowany z maksymalnie 28 odmian agawy (w tym niebieskiej agawy) i jest wytwarzany w mieście Oaxaca i zgodnie z oficjalnymi przepisami rządowymi (NOM-070-SCFI-1994), może być również oficjalnie produkowany w niektórych obszarach stany Guerrero, Durango, San Luis Potosi i Zacatecas. Większość mezcali jest wytwarzana z agawy Espadin, chociaż niektórzy producenci mezcal mieszają odmiany agawy, aby uzyskać wyraźny smak.
  • Mezcal tradycyjnie ma bardzo wyjątkowy, dymny smak, co sprawia, że dość łatwo odróżnić go od tequili. Ma też słodszy lub bogatszy smak niż tequila. Niektórzy producenci mezcal przyjęli procesy produkcyjne podobne do tequili, a uzyskany mezcal ma profil smakowy podobny do tequili.

Proces produkcji:

  • Po przygotowaniu tequili główkę agawy piecze się w naziemnym piekarniku.
  • Główki agawy (zwane także sercami agawy lub piñas ) są pieczone lub grillowane na gorących kamieniach w stożkowatym dole (zwanym palenques lub hornos ). 
  • Rozpala się ogień i pali się przez około 24 godziny, aby ogrzać kamienie wyściełające dół.
  • Główki agawy wkłada się do dołu, a następnie przykrywa wilgotnym włóknem agawy pozostałym z procesu fermentacji. 
  • Warstwa liści agawy lub tkanych liści palmowych pokrywa włókna, a główki agawy pozostawia się do gotowania przez dwa do trzech dni.

Rodzaje:

  • Abacado: jasne, które powstają w procesie destylacji. Często jest natychmiast butelkowany, ale można dodać środki aromatyzujące lub barwiące.
  • Reposado (zwane także madurado ): leżakowane w drewnianych beczkach przez  2-11 miesięcy.
  • Añejo: leżakuje w drewnianych beczkach przez co najmniej 12 miesięcy.

Ciekawostki:

  • Przepisy zabraniają producentom mezcal wytwarzania tequili, a producenci tequili nie mogą produkować mezcal.
  • Mezcal jest powszechnie znany z „robaka” agawy (lub  gusano ), który unosi się w kierunku dna butelki. Jest to przede wszystkim chwyt marketingowy, który pomaga zwiększyć sprzedaż, szczególnie w Stanach Zjednoczonych i Azji. W rzeczywistości nie jest to wcale „robak”, ale jedna z dwóch larw owadów (gąsienica motyla nocnego lub larwa ryjkowca), która może atakować rośliny jukki i agawy.
  • Tequila nigdy (przenigdy!) nie ma "robaka" w butelce.

Mezcal to destylowany meksykański alkohol wytwarzany z rośliny agawy.

Tequila jest technicznie mezcalem, jednak istnieją różnice w technice produkcji i rodzajach używanej agawy. Tequila jest wytwarzana z jednego rodzaju rośliny agawy - agawy tequilana (niebieskiej agawy) - i może być produkowana tylko w stanie Jalisco oraz w małych częściach czterech innych stanów.

  • Mezcal może być produkowany z maksymalnie 28 odmian agawy (w tym niebieskiej agawy) i jest wytwarzany w mieście Oaxaca i zgodnie z oficjalnymi przepisami rządowymi (NOM-070-SCFI-1994), może być również oficjalnie produkowany w niektórych obszarach stany Guerrero, Durango, San Luis Potosi i Zacatecas. Większość mezcali jest wytwarzana z agawy Espadin, chociaż niektórzy producenci mezcal mieszają odmiany agawy, aby uzyskać wyraźny smak.
  • Mezcal tradycyjnie ma bardzo wyjątkowy, dymny smak, co sprawia, że dość łatwo odróżnić go od tequili. Ma też słodszy lub bogatszy smak niż tequila. Niektórzy producenci mezcal przyjęli procesy produkcyjne podobne do tequili, a uzyskany mezcal ma profil smakowy podobny do tequili.

Proces produkcji:

  • Po przygotowaniu tequili główkę agawy piecze się w naziemnym piekarniku.
  • Główki agawy (zwane także sercami agawy lub piñas ) są pieczone lub grillowane na gorących kamieniach w stożkowatym dole (zwanym palenques lub hornos ). 
  • Rozpala się ogień i pali się przez około 24 godziny, aby ogrzać kamienie wyściełające dół.
  • Główki agawy wkłada się do dołu, a następnie przykrywa wilgotnym włóknem agawy pozostałym z procesu fermentacji. 
  • Warstwa liści agawy lub tkanych liści palmowych pokrywa włókna, a główki agawy pozostawia się do gotowania przez dwa do trzech dni.

Rodzaje:

  • Abacado: jasne, które powstają w procesie destylacji. Często jest natychmiast butelkowany, ale można dodać środki aromatyzujące lub barwiące.
  • Reposado (zwane także madurado ): leżakowane w drewnianych beczkach przez  2-11 miesięcy.
  • Añejo: leżakuje w drewnianych beczkach przez co najmniej 12 miesięcy.

Ciekawostki:

  • Przepisy zabraniają producentom mezcal wytwarzania tequili, a producenci tequili nie mogą produkować mezcal.
  • Mezcal jest powszechnie znany z „robaka” agawy (lub  gusano ), który unosi się w kierunku dna butelki. Jest to przede wszystkim chwyt marketingowy, który pomaga zwiększyć sprzedaż, szczególnie w Stanach Zjednoczonych i Azji. W rzeczywistości nie jest to wcale „robak”, ale jedna z dwóch larw owadów (gąsienica motyla nocnego lub larwa ryjkowca), która może atakować rośliny jukki i agawy.
  • Tequila nigdy (przenigdy!) nie ma "robaka" w butelce.

Filtruj według

Cena
125 899
Producenci