Wina ekologiczne

Wino ekologiczne jest przyjazne dla środowiska, uprawiane w sposób odpowiedzialny, ekonomiczny, ekologiczny i ze świadomością stosowania pestycydów i konserwantów. Dzięki przestrzeganiu ściśle określonych praktyk rolnictwa ekologicznego bez użycia szkodliwych chemikaliów i materiałów syntetycznych, ten proces wytwarzania wina wpływa na środowisko w najbardziej pozytywny sposób.

Wina ekologiczne, ze względu na swoją specyfikę, dzielą się na :

  • Organiczne
  • Biodynamiczne

Podobnie jak wina organiczne, wina biodynamiczne nie zawierają żadnych chemikaliów i dodatków podczas całego procesu produkcji wina. W miarę wzrostu winogron, są one wolne od syntetycznych nawozów, pestycydów i chemikaliów. Kiedy winogrona są zbierane i przetwarzane na wino, one również są wolne od GMO i siarczynów. Wina biodynamiczne różnią się od win organicznych tym, że uwzględniają cały ekosystem podczas uprawy winogron. Aby uzyskać certyfikat jednego z dwóch biodynamicznych certyfikatów wina - Demeter i Biodyvin - winnice muszą zachować wyjątkowe zdrowe gleby.

  • Naturalne

Wino naturalne odnosi się do ruchu winiarzy do produkcji wina „naturalnego” bez pestycydów, chemikaliów i innych dodatków. Historycznie był związany z niemieckim ruchem Lebensreform , gdzie zyskało popularność na przełomie XIX i XX wieku.

  • Ze zrównoważonej produkcji

Ten rodzaj  produkcji wina chroni środowisko, wspiera odpowiedzialność społeczną, utrzymuje wykonalność ekonomiczną i produkuje wina wysokiej jakości. Gdy winogrona są uprawiane, zbierane i przetwarzane na wino, priorytetem jest ochrona środowiska. Obejmuje to wszystko, od utrzymania różnorodności biologicznej w winnicach w celu zapewnienia zdrowia gleby, przez wdrożenie środków recyklingu, które oszczędzają wodę podczas uprawy winogron, po wykorzystanie technologii energii odnawialnej, takiej jak energia słoneczna.

  • Carbon Neutral

To są wina, których winnice znacznie ograniczyły emitowanie CO2 w produkcji.

  • Z ograniczoną ilością siarczanów

To są wina, których winnice znacznie ograniczyły zastosowanie siarczanów w produkcji.

Aby wino było uznane za „naturalne” musi spełnić następujące kryteria:

Winogrona są uprawiane metodami ekologicznymi lub biodynamicznymi, z certyfikatem lub bez

Winnice niskoplenne, hodowane na sucho.

 Ręcznie zbierane

 Nie dodaje się cukrów, nie hoduje się drożdży, nie zawiera bakterii obcych

Brak dostosowań kwasowości

Minimalne lub brak klarowania lub filtracji 

Brak manipulacji, takich jak mikro natlenianie, odwrotna osmoz

Minimalna ilość lub brak dodanych siarczynów 

Wino ekologiczne jest przyjazne dla środowiska, uprawiane w sposób odpowiedzialny, ekonomiczny, ekologiczny i ze świadomością stosowania pestycydów i konserwantów

Dzięki przestrzeganiu ściśle określonych praktyk rolnictwa ekologicznego bez użycia szkodliwych chemikaliów i materiałów syntetycznych, ten proces wytwarzania wina wpływa na środowisko w najbardziej pozytywny sposób.

Wina ekologiczne, ze względu na swoją specyfikę, dzielą się na :

  • Organiczne
  • Biodynamiczne

Podobnie jak wina organiczne, wina biodynamiczne nie zawierają żadnych chemikaliów i dodatków podczas całego procesu produkcji wina. W miarę wzrostu winogron, są one wolne od syntetycznych nawozów, pestycydów i chemikaliów. Kiedy winogrona są zbierane i przetwarzane na wino, one również są wolne od GMO i siarczynów. Wina biodynamiczne różnią się od win organicznych tym, że uwzględniają cały ekosystem podczas uprawy winogron. Aby uzyskać certyfikat jednego z dwóch biodynamicznych certyfikatów wina - Demeter i Biodyvin - winnice muszą zachować wyjątkowe zdrowe gleby.

  • Naturalne

Wino naturalne odnosi się do ruchu winiarzy do produkcji wina „naturalnego” bez pestycydów, chemikaliów i innych dodatków. Historycznie był związany z niemieckim ruchem Lebensreform , gdzie zyskało popularność na przełomie XIX i XX wieku.

  • Ze zrównoważonej produkcji

Ten rodzaj  produkcji wina chroni środowisko, wspiera odpowiedzialność społeczną, utrzymuje wykonalność ekonomiczną i produkuje wina wysokiej jakości. Gdy winogrona są uprawiane, zbierane i przetwarzane na wino, priorytetem jest ochrona środowiska. Obejmuje to wszystko, od utrzymania różnorodności biologicznej w winnicach w celu zapewnienia zdrowia gleby, przez wdrożenie środków recyklingu, które oszczędzają wodę podczas uprawy winogron, po wykorzystanie technologii energii odnawialnej, takiej jak energia słoneczna.

  • Carbon Neutral

To są wina, których winnice znacznie ograniczyły emitowanie CO2 w produkcji.

  • Z ograniczoną ilością siarczanów

To są wina, których winnice znacznie ograniczyły zastosowanie siarczanów w produkcji.

Aby wino było uznane za „naturalne” musi spełnić następujące kryteria:

Winogrona są uprawiane metodami ekologicznymi lub biodynamicznymi, z certyfikatem lub bez

Winnice niskoplenne, hodowane na sucho.

 Ręcznie zbierane

 Nie dodaje się cukrów, nie hoduje się drożdży, nie zawiera bakterii obcych

Brak dostosowań kwasowości

Minimalne lub brak klarowania lub filtracji 

Brak manipulacji, takich jak mikro natlenianie, odwrotna osmoz

Minimalna ilość lub brak dodanych siarczynów 

Filtruj według

Kategorie
więcej... mniej
Cena
18 438
Producenci