Wina jakościowe

Jest to jedno z rodzajów wina, których winorośle są uprawiane na ograniczonym obszarze. W wielu państwach stawiane są dodatkowe wymagania, aby wino mogło być oznaczone nazwą apelacji, dotyczące m.in. używanych szczepów winorośli, sposobu uprawy, przetwarzania winogron i procesu produkcji wina.

a) Włochy

  • DOC - Wina DOC są znacznie częściej spotykane. Zasady dotyczące jakości i autentyczności są nadal bardzo surowe, ale są mniej wymagane niż DOCG. Istnieje około 330 pojedynczych tytułów DOC.
  • D.O.C.G - Widząc to na etykiecie butelki z winem,mamy świadomość ,że producenci wina przestrzegają najsurowszych przepisów. Wino zostało przetestowane przez komitet, który następnie gwarantuje geograficzną autentyczność wina i jego jakość. Obecnie tylko garść włoskich win kwalifikuje się do uzyskania statusu DOCG. 
  • IGT - To oznaczenie zostało stworzone po oznaczeniach DOC i DOCG, aby uwzględnić producentów, którzy z różnych powodów nie mogli spełnić wszystkich przepisów DOC lub DOCG, ale nadal produkują świetne wina. 

b) Francja

  • AOC - opiera się na koncepcji  terroir („ziemia”) we Francji, termin ten reprezentuje ideę, że ziemia jest kluczowym czynnikiem w produktach rolnych i produkty powinny odzwierciedlać unikalną geografię i klimat.  

c) Niemcy

  • QmP – jest to niemiecka klasyfikacja wina, kładzie nacisk na standaryzację i kompletność i po raz pierwszy raz została wprowadzona w 1971 roku. Odpowiada wyżej opisanym klasyfikacjom rzędu francuskiej AOC. Wśród niemieckich win wyróżniamy następujące stopnie jakości wina:

Kabinett  – czyli wina z podstawowego zbioru, zwykle wytrawne lub półwytrawne.

Spätlese – wina zbierane min. 7 dni po pierwszym zbiorze, zazwyczaj półwytrawne, często słodsze i bardziej owocowe niż Kabinett.

Auslese –zrobione z bardzo dojrzałych pęczków (czasem o szlachetnej zgniliźnie), zwykle półsłodkie lub słodkie, wytrawne to wielka rzadkość (w Polsce niespotykane).

Beerenauslese –wina z mocno selekcjonowanych gron , są to wina słodkie i bardzo aromatyczne.

TBA, czyli Trockenbeerenauslese –  oznacza wino wyprodukowane z bardzo mocno selekcjonowanych jagód winorośli, które porażone szlachetną pleśnią (niemal rodzynkowa struktura), słodkie i aromatyczne.

Eiswein –„ wino lodowe”, wyjątkowe wino robione z gron dotkniętych pierwszymi przymrozkami, wyjątkowo esencjonalne, słodkie.


d) Portugalia

  • DOC - oznacza, że wino pochodzi z ściśle określonego obszaru geograficznego z zalecanymi i dozwolonymi winogronami i maksymalnymi plonami winorośli (w celu kontroli jakości). Technicznie w Portugalii jest 31 DOC.

e) Hiszpania

  • DO - filar hiszpańskiego systemu kontroli jakości wina. Każdy region jest regulowany przez consejo regulador , który decyduje o granicach regionu, dozwolonych odmianach, maksymalnych plonach, limitach zawartości alkoholu i innych normach jakości lub ograniczeniach produkcyjnych dotyczących strefy.
  • DOCa - jest najwyższą kategorią w hiszpańskich przepisach dotyczących wina, zarezerwowaną dla regionów o ponadprzeciętnych cenach winogron i szczególnie rygorystycznych kontrolach jakości. Rioja była pierwszym regionem hiszpańskim, któremu przyznano status DOCa w 1991 r., A następnie Priorat w 2003 r.

f) Węgry

  • Minöségi bor - odpowiednik francuskiej AOC.
  • Különleges minöségi bor - wino jakościowe najwyższej jakości ze znakiem kontroli „Állami Ellenörzöjegy”
  • DHC lub OEM - odpowiadają unijnym oznaczeniom takim jak włoskie DOP, które dotyczy nie tylko win, ale i innych produktów spożywczych.
Jest to jedno z rodzajów wina, których winorośle są ...

Jest to jedno z rodzajów wina, których winorośle są uprawiane na ograniczonym obszarze. W wielu państwach stawiane są dodatkowe wymagania, aby wino mogło być oznaczone nazwą apelacji, dotyczące m.in. używanych szczepów winorośli, sposobu uprawy, przetwarzania winogron i procesu produkcji wina.

a) Włochy

  • DOC - Wina DOC są znacznie częściej spotykane. Zasady dotyczące jakości i autentyczności są nadal bardzo surowe, ale są mniej wymagane niż DOCG. Istnieje około 330 pojedynczych tytułów DOC.
  • D.O.C.G - Widząc to na etykiecie butelki z winem,mamy świadomość ,że producenci wina przestrzegają najsurowszych przepisów. Wino zostało przetestowane przez komitet, który następnie gwarantuje geograficzną autentyczność wina i jego jakość. Obecnie tylko garść włoskich win kwalifikuje się do uzyskania statusu DOCG. 
  • IGT - To oznaczenie zostało stworzone po oznaczeniach DOC i DOCG, aby uwzględnić producentów, którzy z różnych powodów nie mogli spełnić wszystkich przepisów DOC lub DOCG, ale nadal produkują świetne wina. 

b) Francja

  • AOC - opiera się na koncepcji  terroir („ziemia”) we Francji, termin ten reprezentuje ideę, że ziemia jest kluczowym czynnikiem w produktach rolnych i produkty powinny odzwierciedlać unikalną geografię i klimat.  

c) Niemcy

  • QmP – jest to niemiecka klasyfikacja wina, kładzie nacisk na standaryzację i kompletność i po raz pierwszy raz została wprowadzona w 1971 roku. Odpowiada wyżej opisanym klasyfikacjom rzędu francuskiej AOC. Wśród niemieckich win wyróżniamy następujące stopnie jakości wina:

Kabinett  – czyli wina z podstawowego zbioru, zwykle wytrawne lub półwytrawne.

Spätlese – wina zbierane min. 7 dni po pierwszym zbiorze, zazwyczaj półwytrawne, często słodsze i bardziej owocowe niż Kabinett.

Auslese –zrobione z bardzo dojrzałych pęczków (czasem o szlachetnej zgniliźnie), zwykle półsłodkie lub słodkie, wytrawne to wielka rzadkość (w Polsce niespotykane).

Beerenauslese –wina z mocno selekcjonowanych gron , są to wina słodkie i bardzo aromatyczne.

TBA, czyli Trockenbeerenauslese –  oznacza wino wyprodukowane z bardzo mocno selekcjonowanych jagód winorośli, które porażone szlachetną pleśnią (niemal rodzynkowa struktura), słodkie i aromatyczne.

Eiswein –„ wino lodowe”, wyjątkowe wino robione z gron dotkniętych pierwszymi przymrozkami, wyjątkowo esencjonalne, słodkie.


d) Portugalia

  • DOC - oznacza, że wino pochodzi z ściśle określonego obszaru geograficznego z zalecanymi i dozwolonymi winogronami i maksymalnymi plonami winorośli (w celu kontroli jakości). Technicznie w Portugalii jest 31 DOC.

e) Hiszpania

  • DO - filar hiszpańskiego systemu kontroli jakości wina. Każdy region jest regulowany przez consejo regulador , który decyduje o granicach regionu, dozwolonych odmianach, maksymalnych plonach, limitach zawartości alkoholu i innych normach jakości lub ograniczeniach produkcyjnych dotyczących strefy.
  • DOCa - jest najwyższą kategorią w hiszpańskich przepisach dotyczących wina, zarezerwowaną dla regionów o ponadprzeciętnych cenach winogron i szczególnie rygorystycznych kontrolach jakości. Rioja była pierwszym regionem hiszpańskim, któremu przyznano status DOCa w 1991 r., A następnie Priorat w 2003 r.

f) Węgry

  • Minöségi bor - odpowiednik francuskiej AOC.
  • Különleges minöségi bor - wino jakościowe najwyższej jakości ze znakiem kontroli „Állami Ellenörzöjegy”
  • DHC lub OEM - odpowiadają unijnym oznaczeniom takim jak włoskie DOP, które dotyczy nie tylko win, ale i innych produktów spożywczych.

Filtruj według

Cena
9 9500
Producenci