„Myślę, że przeciętny konsument w rzeczywistości nie rozumie, czym jest wino wzmocnione lub że wino wzmocnione jest kategorią.Nie zdają sobie sprawy, że sherry, wermut i porto to wina wzmocnione, tak naprawdę nie rozumieją, co to znaczy dodać destylowanego spirytusu do bazy winnej”.- Lee Carrell, kierownik baru The Royal
Wino wzmocnione to wino z dodatkiem spirytusu destylowanego w celu zwiększenia zawartości alkoholu.
Sherry Jose de Soto Medium Dry to półwytrawne sherry, o barwie bursztynowej. Ma ono bogaty smak, jest miękkie w ustach i ma pikantny zapach. Medium jest przyjemnym aperitifem i dobrze komponuje się z hiszpańskimi tapas, suszona na powietrzu szynka i ser. Półwytrawny znajduje również zastosowanie w kuchni, np. do zup i ragoutów mięsnych.
Gutierrez Colosia Cream to białe, słodkie, wzmacniane wino pochodzące z regionu Andaluzja w Hiszpanii.
Sherry Donna Luisa Cream to bogata i słodka sherry o ciemnym, wręcz kasztanowym kolorze. W nosie aromaty ciasta i drewna, w ustach przywodzi przyjemne jedwabiste wrażenie i pewną słodycz, z cudownym długim zakończeniem.
Cantine Pellegrino Marsala Superiore Garibaldi Dolce to wzmacniane wino z Sycylii. Wytwarzane jest ze szczepów Grillo oraz Cataratto. Dojrzewa około dwóch lat w dębowych beczkach.
Graham's Fine Tawny Porto jest jaśniejsze w kolorze i konsystencji niż Ruby, a także nieco bardziej wytrawne. Młode wino dojrzewa w sezonowanych beczkach dębowych średnio przez trzy lata, co pozwala na kontakt wina z tlenem, który swobodnie przenika drewno beczek. Zapewnia delikatną równowagę między owocowością i orzechowością, uzyskaną z dojrzewania w...
Graham’s Fine White to słodsza mieszanka niż Extra Dry. Osiąga się to poprzez krótszą fermentację moszczu winogronowego w celu zachowania naturalnych cukrów zawartych w owocach, które nadają winu smak miodu i nektaru oraz nieco bogatszy odcień bursztynu.
Graham’s Extra Dry White jest fermentowane przez dłuższy czas, aby umożliwić redukcję większej ilości cukrów owocowych przez naturalne drożdże. Jest to mieszanka tradycyjnych portugalskich odmian białych winogron, a głównie Malvasia Fina, która nadaje temu winu atrakcyjną kruchość i cechy młodych owoców cytrusowych. Graham’s Extra Dry White to wytrawny...
Kontakt tego wina z drewnem beczki współgra z czasem, tworząc jedno z naszych najwspanialszych win. To wino dla pasjonatów sztuki wspaniałych win porto. Dopiero dziesięciolecia degustacji i starannej pielęgnacji pozwalają na pojawienie się wina o takiej delikatności i jakości. 30-latek Grahama ma wspaniały nos pokazujący szereg suszonych owoców. Na...
2015 Late Bottled Vintage Port to pamiątkowa edycja, zabutelkowana w 2020 roku co oznacza dwusetną rocznicę Grahama (1820-2020). LBV 2015 został wyprodukowany z winogron pochodzących z czterech winnic Grahama położonych w różnych najlepszych miejscach w górach To wino dojrzewało w dużych dębowych beczkach w loży Grahama 1890 przez pięć lat przed...
Wino to jest produkowane z winorośli we flagowej posiadłości Grahama w dolinie Douro, Quinta dos Malvedos, z małych parceli najwyższej jakości winogron z innych winnic, które zaopatrują Grahama: Quinta do Tua, Quinta da Vila Velha, Quinta das Lages i Quinta do Vale das Malhadas. W 2017 roku na Malvedos spadło o 42% mniej deszczu niż średnia 30-letnia, a...
Mała, 2,9-hektarowa winnica Stone Terrace w Quinta dos Malvedos wyprodukowała niezwykłe wino w 2015 roku. Winogrona zbierano ręcznie 12 i 13 września, na kilka dni przed obfitym deszczem, który spadł w dolinie Douro, a następnie poddano fermentacji w tłoczniach we własnej winnicy. Plony były niewiarygodnie niskie i wynosiły zaledwie 0,82 kg na winorośl,...
Pochodzący z XIX wieku winiarze Grahama oznaczali każdą beczkę porto za pomocą symboli winogron, aby ocenić wino od jednego do sześciu. Symbol sześciu winogron oznaczał złożoność, strukturę i równowagę. Wina przeznaczone do Vintage Port. Ale nie wszystkie. Na początku XX wieku Graham's zaczął butelkować wino wyselekcjonowane z tych beczek, aby...
Graham's Tawny 20 Years Old Port jest znakomitym czerwonym, wzmacnianym winem, produkowanym w portugalskim regionie Douro. Fakt, iż bardzo długo dojrzewa w dębowych beczkach sprawia, iż ten unikalny trunek charakteryzuje się niezwykłymi aromatami.
Fine Ruby Port to kompozycja win z kilku różnych roczników, podobnie jak to ma miejsce z innymi typami porto. W skład tego wina wchodzą mocno owocowe wina, które z jednej strony prezentują ciężar alkoholowy, z drugiej natomiast porywają rześką owocowością. Usta są prężne i pełne owoców z mięsistą i gęstą fakturą. Sprawdzi się świetnie jako wino do...
Dojrzewające średnio od siedmiu do dziewięciu lat w sezonowanych dębowych beczkach, jest to osobista interpretacja "Graham’s Master Blender", doskonałego porto dojrzewającego w drewnie. Ten młodszy styl dojrzewającego Tawny Port zachowuje niektóre smaki dojrzałych owoców i garbniki, które uzupełnia dodatkowa złożoność uzyskana przez prawie dekadę...
Porto Casas de Muria Tawny to portugalskie czerwone, wzmacniane, słodkie wino z regionu Douro. Jest kupażem pięciu szczepów: Touriga franca, Touriga nacional, Tinta barroca, Tinto cao i Tinta roriz. Wino o kasztanowej barwie, pachnące suszonymi owocami i przyprawami. Złożone, orzechowe i wykwintne, dojrzewające w dębowych beczkach.
Otrzymane z jednego wyjątkowego rocznika, o głębokiej, rubinowej barwie, intensywnym, owocowym aromacie (ciemne śliwki, morwy). W zakończeniu nutka żywiczno-mentolowa. Dla podniebienia pełne, mięsiste, złożone i wykwintne. Zrównoważone (kwasowość i słodycz), o długim, zrównoważonym zakończeniu. Dojrzewające w dębowych beczkach i butelkowane po 4 latach,...
Ruby Port należy do najmłodszych, dlatego jest gładkie i słodkie. Młody w kolorze i aromacie Borges Ruby jest odą do młodości, ale mimo to ujawnia mądrość i bogactwo, które pochodzą z tradycyjnych winnic i tarasów Douro. Głęboki czerwony kolor. Ma aromat dojrzałych czerwonych owoców. W ustach, strukturze towarzyszy smak dojrzałych owoców oraz zrównoważona...
Borges Tawny Porto to wzmacniane, słodkie wino z Portugalii. Kolor czerwonobrązowy. Aromaty pigwy i konfitury dobrze zintegrowane z nutami wanilii z leżakowania w drewnie. Delikatna moc, ze słodyczą i wytrwałością. Finisz w ustach ujawnia swój okres starzenia poprzez nuty dżemu. Doskonały aperitif. Idealnie komponuje się ze słodyczami, owocami, lekkimi...
Otrzymane z jednego wyjątkowego rocznika, o głębokiej, rubinowej barwie, intensywnym, owocowym aromacie (ciemne śliwki, morwy). W zakończeniu nutka żywiczno-mentolowa. Dla podniebienia pełne, mięsiste, złożone i wykwintne. Zrównoważone (kwasowość i słodycz), o długim, zrównoważonym zakończeniu. Dojrzewające w dębowych beczkach i butelkowane po 4 latach,...
Porto Borges Soalheira Old Tawny 20 YO to Portugalskie, czerwone, wzmacniane, słodkie wino z regionu Douro. Jest kupażem czterech szczepów gouveio, rabigato, viosinho i malvasia fina. Starzenie w małych, dębowych beczkach uwydatnia styl Tawny. W gęstym ciele odnajdziemy mnóstwo dżemistych czerwonych owoców, orzechów, masła oraz beczki.
Porto Casas de Muria Ruby to portugalskie czerwone, wzmacniane, słodkie wino z regionu Douro. Jest kupażem pięciu szczepów: Touriga franca, Touriga nacional, Tinta barroca, Tinto cao i Tinta roriz. Wino o czerwonej barwie, pachnące suszonymi owocami i przyprawami. Młode, świeże i wykwintne, dojrzewające w dębowych kadziach.
Madeira H&H Full Rich Doce to Portugalskie czerwone, wzmacniane, słodkie wino z regionu Madera. Wino o głębokiej, ciemnobrązowej barwie, aromatyczne, owocowe, pełne, soczyste i przyjemne dla podniebienia. Madera jest winem wzmacnianym po przez dolanie brandy, produkowanym od przeszło 300 lat. Doskonałe do deserów, czekolady, kawy. Starzone 3 lata w beczkach.
Porto Borges White to Portugalskie białe, wzmacniane, słodkie wino z regionu Douro. Jest kupażem czterech szczepów: malvasia fina, gouveio, rabigato, viosinho. Wino o delikatnej słomkowej barwie, aromatycznie pachnące owocami w syropie i miodem spadziowym. W smaku słodycz zrównoważona kwasowością, w przyjemnym zakończeniu nutki suszonych owoców....