Wina lodowe - ice wine

Wino lodowe to ultra-bogate, super słodkie wino deserowe zrobione z intensywnego soku z winogron zamrożonych na winorośli. Tradycja produkcji wina lodowego jest dobrze zakorzeniona w Austrii i Niemczech (lokalnie znanych jako eiswein ), ale Kanada jest jednym z wiodących regionów świata. Wino specjalne jest bardzo trudne do wyprodukowania i jest sprzedawane w butelkach o połowie wielkości za dodatkową opłatą. Podobnie jak wiele odmian deserowych, zawiera mniej alkoholu niż większość win i zawiera nuty słodkich owoców i miodu.

Wino lodowe to słodkie wino deserowe. W rzeczywistości jest to jedno z najsłodszych win, jakie można znaleźć, ale intensywna słodycz jest zrównoważona dużą ilością jasnej kwasowości. Z mocnymi aromatami, takich jak miód, cytrusy, owoce pestkowe,brzoskwinia i suszona morela, oraz soczyste owoce tropikalne, takie jak mango. Wino lodowe z białych winogron nadal zachowuje świeżość na podniebieniu. Wino lodowe z czerwonych winogron ma nuty jagód, takich jak truskawka, i lekkie przyprawy. Obydwa mogą wykazywać kwiatowy nos i utrzymujące się, jedwabiście słodkie zakończenie i zwykle mają niską zawartość garbników.

Dokładne właściwości wina lodowego będą się znacznie różnić w zależności od użytych odmian winorośli i metody leczenia. Niektóre wina lodowe dojrzewają w dębowych beczkach , co dodaje im pewnej złożoności.

Wino lodowe to ultra-bogate, super słodkie wino deserowe zrobione z intensywnego soku z winogron zamrożonych na winorośli.

Tradycja produkcji wina lodowego jest dobrze zakorzeniona w Austrii i Niemczech (lokalnie znanych jako eiswein ), ale Kanada jest jednym z wiodących regionów świata. Wino specjalne jest bardzo trudne do wyprodukowania i jest sprzedawane w butelkach o połowie wielkości za dodatkową opłatą. Podobnie jak wiele odmian deserowych, zawiera mniej alkoholu niż większość win i zawiera nuty słodkich owoców i miodu.

Wino lodowe to słodkie wino deserowe. W rzeczywistości jest to jedno z najsłodszych win, jakie można znaleźć, ale intensywna słodycz jest zrównoważona dużą ilością jasnej kwasowości. Z mocnymi aromatami, takich jak miód, cytrusy, owoce pestkowe,brzoskwinia i suszona morela, oraz soczyste owoce tropikalne, takie jak mango. Wino lodowe z białych winogron nadal zachowuje świeżość na podniebieniu. Wino lodowe z czerwonych winogron ma nuty jagód, takich jak truskawka, i lekkie przyprawy. Obydwa mogą wykazywać kwiatowy nos i utrzymujące się, jedwabiście słodkie zakończenie i zwykle mają niską zawartość garbników.

Dokładne właściwości wina lodowego będą się znacznie różnić w zależności od użytych odmian winorośli i metody leczenia. Niektóre wina lodowe dojrzewają w dębowych beczkach , co dodaje im pewnej złożoności.

Produkt dodany do Ulubionych

Ta strona używa plików cookies (ciasteczka). Polityka Cookies  Polityka Prywatności