Wódka

Pochodzenie wódki jest niejasne. Zarówno Rosjanie, jak i Polacy twierdzą, że to właśnie ich pomysł.

Składniki:

  • Ziarna
  • Mąka słodowa
  • Drożdże
  • Woda
  • Aromaty smakowe ( zioła, owoce, przyprawy itd.)

Proces produkcji:

  • Przygotowanie zacieru 

Ziarna są ładowane do automatycznych maszyn do zacierania. Następuje konwersja skrobi w cukier.

  • Sterylizacja

Jest to kwintesencja procesu, która pomaga w zapobieganiu rozwojowi bakterii.

  • Proces fermentacji

C6H12O6 → 2 C2H5OH + 2 CO2

Podczas tego procesu enzymy drożdżowe przekształcają cukry w alkohol etylowy.

  • Destylacja

Wytworzony alkohol etylowy jest w fazie ciekłej, która jest pompowana do destylatorów.

  • Rektyfikacja

Alkohol poddaje się cyklicznym zmianom w górę i w dół, a także ogrzewa parą wodną, aby wytworzyć skroplone opary. 

Opary unoszą się w górnej komorze, natomiast niepotrzebne roztwory wpływają do dolnej komory, gdzie są odpowiednio skoncentrowane.

  • Dodawanie wody

Jest potrzebne do rozcieńczania alkoholu do 40-50%.

  • Butelkowanie

Znane marki wódki:

  • Ketel One
  • Chopin
  • Gray Goose
  • Absolut 
  • Van Gogh 
  • Belvedere
  • Stolichnaya

Ciekawostki:

  • Wódkę można przechowywać przez 12 miesięcy.
  • Historycznie wódka się stała popularna w Rosji, ponieważ nie marzła w zimę!
  • W XV wieku w Szwecji używano wódkę do wyrobu prochu strzelniczego.
  • Może być stosowany jako środek dezynfekujący i może zapobiec rdzewieniu.
  • Może być używany do czyszczenia okularów i łazienki, ponieważ alkohol ma tendencję do zabijania pleśni.
  • W Rosji wódka początkowo była używana jako środek znieczulający. W ten sposób leczono rannych żołnierzy.
Pochodzenie wódki jest niejasne. Zarówno Rosjanie, jak i Polacy twierdzą, że to właśnie ich pomysł.

Składniki:

  • Ziarna
  • Mąka słodowa
  • Drożdże
  • Woda
  • Aromaty smakowe ( zioła, owoce, przyprawy itd.)

Proces produkcji:

  • Przygotowanie zacieru 

Ziarna są ładowane do automatycznych maszyn do zacierania. Następuje konwersja skrobi w cukier.

  • Sterylizacja

Jest to kwintesencja procesu, która pomaga w zapobieganiu rozwojowi bakterii.

  • Proces fermentacji

C6H12O6 → 2 C2H5OH + 2 CO2

Podczas tego procesu enzymy drożdżowe przekształcają cukry w alkohol etylowy.

  • Destylacja

Wytworzony alkohol etylowy jest w fazie ciekłej, która jest pompowana do destylatorów.

  • Rektyfikacja

Alkohol poddaje się cyklicznym zmianom w górę i w dół, a także ogrzewa parą wodną, aby wytworzyć skroplone opary. 

Opary unoszą się w górnej komorze, natomiast niepotrzebne roztwory wpływają do dolnej komory, gdzie są odpowiednio skoncentrowane.

  • Dodawanie wody

Jest potrzebne do rozcieńczania alkoholu do 40-50%.

  • Butelkowanie

Znane marki wódki:

  • Ketel One
  • Chopin
  • Gray Goose
  • Absolut 
  • Van Gogh 
  • Belvedere
  • Stolichnaya

Ciekawostki:

  • Wódkę można przechowywać przez 12 miesięcy.
  • Historycznie wódka się stała popularna w Rosji, ponieważ nie marzła w zimę!
  • W XV wieku w Szwecji używano wódkę do wyrobu prochu strzelniczego.
  • Może być stosowany jako środek dezynfekujący i może zapobiec rdzewieniu.
  • Może być używany do czyszczenia okularów i łazienki, ponieważ alkohol ma tendencję do zabijania pleśni.
  • W Rosji wódka początkowo była używana jako środek znieczulający. W ten sposób leczono rannych żołnierzy.

Filtruj według

Kategorie
więcej... mniej
Cena
4 6900
Producenci