Wina śliwkowe

Plum jerkum jest wytwarzany ze sfermentowanych śliwek w sposób podobny do jabłek wykorzystywanych do produkcji cydru . Często kojarzony był z północnym Cotswolds i niegdyś był produktem miasta Worcester.

Plum jerkum jest wytwarzany ze sfermentowanych śliwek w sposób podobny do jabłek wykorzystywanych do produkcji cydru . Często kojarzony był z północnym Cotswolds i niegdyś był produktem miasta Worcester.

Cydr powstaje ze sfermentowanego soku jabłkowego. Do stworzenia cydru można użyć dowolnego rodzaju jabłka, choć tradycyjnie zastosowano tylko odmiany słodko-gorzkie i gorzkie jabłka. Obecnie cydr jest produkowany w różnych stylach:

  • Mętny –  niektóre drożdże zostały zatrzymane w procesie fermentacji
  • Hazey  -  tak samo jak w przypadku "mętnego"
  • Jasny -  drożdże są usuwane w całości
  • „Still”  - nienasycony
  • Musujący – z dodatkiem dwutlenku węgla

Cydr może zawierać alkohol w przedziale:

  • od 1,2% do 8,49%
  • niższe niż 1,2%, co legalnie czyni je napojami bezalkoholowymi

Składniki cydru:

  • jabłko - istnieje ponad 7500 odmian
  • woda
  • drożdże

Regionalne różnice w smaku i profilu cydru:

  • West Midlands & South West of England: Charakteryzują się słodko-gorzkim smakiem. Jest pikantne, drzewne i dymne
  • Herefordshire: gorzkie
  • Somerset: posmak słodko-gorzkie
  • Devon: posmak drzewa, zakwaszonych owoców (mahoń)
  • Eastern Counties: wykonane z jabłek desertowych
  • French ciders: podobne do sherry, z niską zawartością alkoholu, jest słodkie
  • Spanish ciders: charakterystyczny zapach kwasu octowego

Produkcja cydru – 8 etapowy:

  • Zbiór
  • Mycie
  • Mielenie
  • Tłoczenie
  • Fermentacja
  • Filtracja i mieszanie
  • Butelkowanie
  • Transport

Przykłady znanych marek cydru:

  • Strongbow
  • Thatchers Gold
  • Stowford Press
  • Old Mout Kiwi & Lime
  • Perry Shiny Fruits
Produkt dodany do Ulubionych

Ta strona używa plików cookies (ciasteczka). Polityka Cookies  Polityka Prywatności