Wina malinowe

Składniki na Wino Malinowe

  1. 2 funty malin
  2. 6 litrów wody
  3. 1 szklanka cukru
  4. 1 opakowanie drożdży winnych

Wskazówki dotyczące wina malinowego

  • Umieść maliny w plastikowej torbie lub dwóch. Ściśnij i zgnieć je. Twoim celem jest wyciągnięcie jak największej ilości soku.
  • Umieść durszlak w misce wystarczająco dużej, aby pomieściła maliny i wodę z cukrem. Wrzuć sok malinowy i miąższ malin do miski.
  • Wyciągnij łyżkę soku malinowego i włóż do osobnego pojemnika (dobrze sprawdzi się szklanka lub filiżanka). Wymieszaj z nim trochę ciepłej (nie gorącej!) Wody. Dodaj swoje drożdże. To zrobi starter drożdżowy.
  • Doprowadź wodę do wrzenia. Dodaj 1 szklankę cukru i mieszaj do rozpuszczenia. Maliny polać wrzącą wodą z cukrem. Za pomocą dużej łyżki, dna czystej filiżanki lub miski, lub czegokolwiek innego, co możesz znaleźć, wyciśnij maliny do miski, wyciskając tyle soku, ile możesz.
  • Wybierz podstawowe naczynie fermentacyjne. Może to być szklana butla, szklana lub plastikowa butelka spożywcza lub plastikowe wiadro. Cokolwiek używasz, upewnij się, że jest czyste. Najlepszym sposobem na zapewnienie odpowiednich warunków sanitarnych jest umycie butelki lub wiadra wodą z mydłem, wypłukanie całego mydła, a następnie spłukanie go słabym roztworem wybielacza (jedna nakrętka pełna wybielacza na jeden galon wody). Używając wybielacza, upewnij się, że dobrze go wypłukujesz. Zwykle, jeśli nadal pachnie wybielaczem, należy nadal spłukiwać zimną wodą.
  • Do tej pory Twój starter drożdżowy powinien wyglądać na spieniony i aktywny! Wlej sok malinowy i mieszaninę cukru i wody do (czystego) naczynia do pierwotnej fermentacji. Ta słodka, niesfermentowana mieszanka nazywana jest „koniecznością”.
  • Upewnij się, że Twój moszcz nie jest zbyt gorący. Dużo ponad 100 stopni Fahrenheita i zabijesz swoje drożdże! Nie biegam po kuchni z termometrem, więc robię „test czucia”. W ten sposób jest też prostszy, a ja uwielbiam proste. Jeśli jest gorąco, jest gorąco, więc poczekaj; jeśli jest ciepło, poczekaj trochę dłużej, aby się upewnić.
  • Teraz dodaj swoje drożdże!
  • Następny krok należy do Ciebie: masz miazgę malinową w durszlaku, prawda? Możesz to również dodać do moszczu. Ja robię! Możesz dodać część lub całość. Możesz również umieścić miazgę w nylonowej torbie i dodać ją do moszczu, aby miazga była dostępna dla drożdży, ale była oddzielona od soku. Twój wybór! Tak czy inaczej, kolejne kroki powinny zapewnić, że w produkcie końcowym nie ma pulpy.
  • Przymocuj śluzę do pojemnika fermentacyjnego. Jeśli nie masz śluzy powietrznej, możesz użyć gumowej rękawicy lub po prostu plastikowej folii dopasowanej do ciała za pomocą gumki. Jeśli używasz metody z gumowymi rękawiczkami (zrobiłem to!), Obserwowanie, jak palce rękawicy nadymają się, gdy dwutlenek węgla jest uwalniany podczas fermentacji, może być naprawdę zabawne. Pamiętaj tylko, aby zwolnić nacisk, zdejmując na krótko rękawicę, w przeciwnym razie wybuchnie!
  • W ciągu najbliższych 5-7 dni nastąpi fermentacja. Jeśli chcesz, możesz się poruszyć. Zwykle mieszam przez pierwszy dzień lub dwa, głównie z ciekawości i nienasyconego pragnienia powąchania tego. Jeśli używasz śluzy, prawdopodobnie przestaniesz widzieć bąbelki po około tygodniu. Użytkownicy rękawic gumowych zauważysz po 5-7 dniach, że nie musisz tak często „wypuszczać powietrza” z rękawicy. 
  • W ciągu kilku miesięcy starzenia się, wino malinowe jest gotowe do spożytkowania.
Składniki na Wino Malinowe:
  • 2 funty malin
  • 6 litrów wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie drożdży winnych

Wskazówki dotyczące wina malinowego

  • Umieść maliny w plastikowej torbie lub dwóch. Ściśnij i zgnieć je. Twoim celem jest wyciągnięcie jak największej ilości soku.
  • Umieść durszlak w misce wystarczająco dużej, aby pomieściła maliny i wodę z cukrem. Wrzuć sok malinowy i miąższ malin do miski.
  • Wyciągnij łyżkę soku malinowego i włóż do osobnego pojemnika (dobrze sprawdzi się szklanka lub filiżanka). Wymieszaj z nim trochę ciepłej (nie gorącej!) Wody. Dodaj swoje drożdże. To zrobi starter drożdżowy.
  • Doprowadź wodę do wrzenia. Dodaj 1 szklankę cukru i mieszaj do rozpuszczenia. Maliny polać wrzącą wodą z cukrem. Za pomocą dużej łyżki, dna czystej filiżanki lub miski, lub czegokolwiek innego, co możesz znaleźć, wyciśnij maliny do miski, wyciskając tyle soku, ile możesz.
  • Wybierz podstawowe naczynie fermentacyjne. Może to być szklana butla, szklana lub plastikowa butelka spożywcza lub plastikowe wiadro. Cokolwiek używasz, upewnij się, że jest czyste. Najlepszym sposobem na zapewnienie odpowiednich warunków sanitarnych jest umycie butelki lub wiadra wodą z mydłem, wypłukanie całego mydła, a następnie spłukanie go słabym roztworem wybielacza (jedna nakrętka pełna wybielacza na jeden galon wody). Używając wybielacza, upewnij się, że dobrze go wypłukujesz. Zwykle, jeśli nadal pachnie wybielaczem, należy nadal spłukiwać zimną wodą.
  • Do tej pory Twój starter drożdżowy powinien wyglądać na spieniony i aktywny! Wlej sok malinowy i mieszaninę cukru i wody do (czystego) naczynia do pierwotnej fermentacji. Ta słodka, niesfermentowana mieszanka nazywana jest „koniecznością”.
  • Upewnij się, że Twój moszcz nie jest zbyt gorący. 
  • Teraz dodaj swoje drożdże!
  • Następny krok należy do Ciebie: masz miazgę malinową w durszlaku, prawda? Możesz to również dodać do moszczu. Ja robię! Możesz dodać część lub całość. Możesz również umieścić miazgę w nylonowej torbie i dodać ją do moszczu, aby miazga była dostępna dla drożdży, ale była oddzielona od soku. Twój wybór! Tak czy inaczej, kolejne kroki powinny zapewnić, że w produkcie końcowym nie ma pulpy.
  • Przymocuj śluzę do pojemnika fermentacyjnego. Jeśli nie masz śluzy powietrznej, możesz użyć gumowej rękawicy lub po prostu plastikowej folii dopasowanej do ciała za pomocą gumki. 
  • W ciągu najbliższych 5-7 dni nastąpi fermentacja. Jeśli chcesz, możesz się poruszyć. Zwykle mieszam przez pierwszy dzień lub dwa, głównie z ciekawości i nienasyconego pragnienia powąchania tego. Jeśli używasz śluzy, prawdopodobnie przestaniesz widzieć bąbelki po około tygodniu. 
  • W ciągu kilku miesięcy starzenia się, wino malinowe jest gotowe do spożytkowania.
Produkt dodany do Ulubionych

Ta strona używa plików cookies (ciasteczka). Polityka Cookies  Polityka Prywatności