Brandy

  • Brandy to spirytus powstały w wyniku destylacji sfermentowanego płynu na bazie owoców, zazwyczaj wina winogronowego.
  • Brandy zazwyczaj zawiera 35–60% objętościowo alkoholu i jest zwykle przyjmowany jako napój popołudniowy.
  • Brandy można również wytwarzać ze sfermentowanych owoców (innych niż winogrona) i z wytłoków.
  • Jego druga nazwa to „spalone wino” , nazwa jest trafna, ponieważ większość brandy powstaje poprzez zastosowanie ciepła, początkowo z otwartego ognia, do wina.

Brandy są łatwe w produkcji.

  • Sfermentowaną ciecz gotuje się w temperaturze między temperaturą wrzenia alkoholu etylowego a temperaturą wrzenia wody.
  • Powstałe opary są zbierane i chłodzone
  • Schłodzone opary zawierają większość alkoholu z pierwotnej cieczy wraz z częścią jej wody.
  • Aby wypłukać więcej wody, zawsze oszczędzając alkohol, proces destylacji można powtórzyć kilka razy w zależności od pożądanej zawartości alkoholu.
  • Dodatek organicznych substancji chemicznych nadają brandy jego smak i aromat.

Prawie każdy naród ma własną brandy, z których wiele nie jest wytwarzanych z wina: 

  • grappa we Włoszech jest wytwarzana ze skórki winogron 
  • śliwowica w Polsce jest wytwarzana ze śliwek 
  • shochu w Japonii jest wytwarzany z ryżu 
  • Bourbon w Stany Zjednoczone są wytwarzane z kukurydzy

Powszechnie wiadomo, że najlepsze brandy to francuskie koniaki destylowane z wina.

Surowe materiały do produkcji brandy:

  • Surowcami używanymi do produkcji brandy są płyny zawierające dowolną formę cukru. 
  • Francuskie brandy są wytwarzane z wina z winogron St. Émillion, Colombard (lub Folle Blanche).
  • Winogrona, jabłka, jeżyny, trzcina cukrowa, miód, mleko, ryż, pszenica, kukurydza, ziemniaki i żyto są powszechnie fermentowane i destylowane.
  • Innym głównym surowcem wymaganym do produkcji brandy jest ciepło, wykorzystywane do ogrzania destylatorów. 
  • Winogrona zawierające mniej niż 8% alkoholu są zbyt jasne, aby wytworzyć pożądany aromat; te z więcej niż 9% mają nieodpowiednie stężenie.
  • Drewniane beczki lub beczki, w których koniaki są istotnym elementem procesu.
  • Garbniki i wanilina obecne w drewnie nadają swoje właściwości koniakowi. 
  • Karmel może być dodawany w celu wyrównania wariantów kolorystycznych.
  • Syrop cukrowy można dodać, aby osłodzić i wzbogacić mniej dojrzałe brandy.

Brandy powstaje w dwóch różnych metodach:

  • „FINE BRANDY” – produkowane w małych porcjach, wykorzystuje się powtórną destylację
  • „MASS PRODUCED BRANDY” – destylacja frakcyjna w destylatach kolumnowych

Co to jest destylacja? 

  • Destylacja to metoda rozdzielania mieszanin oparta na różnicach ich lotności we wrzącej ciekłej mieszaninie. 
  • Destylacja jest operacją jednostkową lub fizycznym procesem separacji, a nie reakcją chemiczną.
  • Oddzielając alkohol od wina, można przygotować inne napoje alkoholowe, które zawierają wyższą zawartość alkoholu niż wino. 
  • Na separację wpływa proces znany jako destylacja.
  • Obejmuje konwersję cukru w soku owocowym do alkoholu i dwutlenku węgla poprzez działanie drożdży.
  • Fermentację cukru winogronowego można przedstawić równaniem  C6H1206 = 2C2H5OH + 2CO2
  • Przedmiotem destylacji jest przygotowanie alkoholu lub czystych alkoholi, które otrzymuje się z brandy, rumu, araku i whisky, przygotowanych z wina, cukru, ryżu i słodu.
Brandy to spirytus powstały w wyniku destylacji sfermentowanego płynu na bazie owoców, zazwyczaj wina winogronowego.
  • Brandy zazwyczaj zawiera 35–60% objętościowo alkoholu.
  • Brandy można również wytwarzać ze sfermentowanych owoców (innych niż winogrona) i z wytłoków.
  • Jego druga nazwa to „spalone wino” , nazwa jest trafna, ponieważ większość brandy powstaje poprzez zastosowanie ciepła, początkowo z otwartego ognia, do wina.

Brandy są łatwe w produkcji.

  • Sfermentowaną ciecz gotuje się w temperaturze między temperaturą wrzenia alkoholu etylowego a temperaturą wrzenia wody.
  • Powstałe opary są zbierane i chłodzone
  • Schłodzone opary zawierają większość alkoholu z pierwotnej cieczy wraz z częścią jej wody.
  • Aby wypłukać więcej wody, zawsze oszczędzając alkohol, proces destylacji można powtórzyć kilka razy w zależności od pożądanej zawartości alkoholu.
  • Dodatek organicznych substancji chemicznych nadają brandy jego smak i aromat.

Prawie każdy naród ma własną brandy, z których wiele nie jest wytwarzanych z wina: 

  • grappa we Włoszech jest wytwarzana ze skórki winogron 
  • śliwowica w Polsce jest wytwarzana ze śliwek 
  • shochu w Japonii jest wytwarzany z ryżu 
  • Bourbon w Stany Zjednoczone są wytwarzane z kukurydzy

Powszechnie wiadomo, że najlepsze brandy to francuskie koniaki destylowane z wina.

Surowe materiały do produkcji brandy:

  • Surowcami używanymi do produkcji brandy są płyny zawierające dowolną formę cukru. 
  • Francuskie brandy są wytwarzane z wina z winogron St. Émillion, Colombard (lub Folle Blanche).
  • Winogrona, jabłka, jeżyny, trzcina cukrowa, miód, mleko, ryż, pszenica, kukurydza, ziemniaki i żyto są powszechnie fermentowane i destylowane.
  • Innym głównym surowcem wymaganym do produkcji brandy jest ciepło, wykorzystywane do ogrzania destylatorów. 
  • Winogrona zawierające mniej niż 8% alkoholu są zbyt jasne, aby wytworzyć pożądany aromat; te z więcej niż 9% mają nieodpowiednie stężenie.
  • Drewniane beczki lub beczki, w których koniaki są istotnym elementem procesu.
  • Garbniki i wanilina obecne w drewnie nadają swoje właściwości koniakowi. 
  • Karmel może być dodawany w celu wyrównania wariantów kolorystycznych.
  • Syrop cukrowy można dodać, aby osłodzić i wzbogacić mniej dojrzałe brandy.

Brandy powstaje w dwóch różnych metodach:

  • „FINE BRANDY” – produkowane w małych porcjach, wykorzystuje się powtórną destylację
  • „MASS PRODUCED BRANDY” – destylacja frakcyjna w destylatach kolumnowych

Co to jest destylacja? 

  • Destylacja to metoda rozdzielania mieszanin oparta na różnicach ich lotności we wrzącej ciekłej mieszaninie. 
  • Destylacja jest operacją jednostkową lub fizycznym procesem separacji, a nie reakcją chemiczną.
  • Oddzielając alkohol od wina, można przygotować inne napoje alkoholowe, które zawierają wyższą zawartość alkoholu niż wino. 
  • Na separację wpływa proces znany jako destylacja.
  • Obejmuje konwersję cukru w soku owocowym do alkoholu i dwutlenku węgla poprzez działanie drożdży.
  • Fermentację cukru winogronowego można przedstawić równaniem  C6H1206 = 2C2H5OH + 2CO2
  • Przedmiotem destylacji jest przygotowanie alkoholu lub czystych alkoholi, które otrzymuje się z brandy, rumu, araku i whisky, przygotowanych z wina, cukru, ryżu i słodu.

Filtruj według

Cena
7 4000
Producenci
Kolor
więcej... mniej
Smak
więcej... mniej
Charakter
więcej... mniej
Pojemność
więcej... mniej
Kraj
Region
więcej... mniej
Apelacja
więcej... mniej
Szczepy
więcej... mniej
Filtr:
Brandy La Foret VSOP
  • Nowy
Brandy

Brandy La Foret VSOP

La Foret
opv-tm
La Foret VSOP to tradycyjna francuska brandy wytwarzana w okolicach Bordeaux, jako efekt procesu destylacji różnych odmian winogron.
85,90 zł
Pokazano 1-50 z 296 pozycji
Produkt dodany do Ulubionych

Ta strona używa plików cookies (ciasteczka). Polityka Cookies  Polityka Prywatności