Whisky

Jest to napój alkoholowy, powstały z destylacji zacieru zbożowego i poddawany dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Whisky był pierwotnie stosowany jako lek, zarówno jako środek znieczulający , jak i antybiotyk. Techniki destylacyjne zostały przywiezione do Irlandii i Szkocji między 1100 a 1300 przez mnichów. Ponieważ wino nie było tam łatwo dostępne, piwo jęczmienne destylowano do likieru, który stał się whisky. 

Proces produkcji whisky:

Zasady destylacji whisky niewiele się zmieniły w ciągu ostatnich 200 lat. Potrzebne są tylko trzy podstawowe składniki - woda, jęczmień i drożdże. Technologia pomaga obecnie w produkcji, ale tradycyjnie proces składa się z pięciu etapów:

  • Słodowania
  • Zacierania
  • Fermentacji
  • Destylacji
  • Dojrzewania

Pierwszym etapem produkcji jest  słodowanie, polegające na kiełkowaniu ziaren zboża w odpowiednio wilgotnym i ciepłym środowisku. Podczas tego procesu aktywowane są enzymy, które przekształcają skrobię w cukier podczas zacierania. Po 6-7 dniach kiełkowania jęczmień, zwany obecnie zielonym słodem, trafia do pieca w celu suszenia. To zatrzymuje kiełkowanie. Ciepło jest utrzymywane poniżej 70 ° C, aby enzymy nie zostały zniszczone. Do ognia można dodać torf, aby nadać smaku dymowi.

Następnie wysuszony słód jest mielony na grubą mąkę lub śrutę, którą miesza się z gorącą wodą w tunelu zacieru. Zacier jest mieszany, pomagając przekształcić skrobie w cukier. Po zacieraniu słodka ciecz znana jest jako brzeczka, która rozpoczyna proces fermentacji. Uzyskany w ten sposób wywar zawiera ok. 12% do 16% etanolu i po przefiltrowaniu wędruje do destylacji w miedzianych alembikach.

Ostatnim etapem procesu jest dojrzewanie, które polega na rozcieńczaniu zawartości destylatu wodą demineralizowaną do zawartości alkoholu 63,5 proc. a następnie przelanie do dębowych beczek, których jakość i wykonanie ma istotne znaczenie. 

Rodzaje whisky i producenci

  • Szkocka 

Jest zwykle wytwarzana ze słodu jęczmiennego lub ziarna, leżakowana w dębowych beczkach przez minimum trzy lata. Destylowana w Szkocji szkocka jest podzielona na pięć odrębnych kategorii: malt, single grain, blended malt, blended grain i blended scotch whisky. Szkocka ma ziemisty, a czasem dymny smak

  • Irlandzka

Jest wytwarzany z fermentowanego zacieru zbożowego lub zacieru słodowanych zbóż i dojrzewa w drewnianej beczce przez co najmniej trzy lata. Irlandzka whisky ma gładkie wykończenie.

  • Europejska

Jest destylowana z fermentowanego zacieru zbożowego. Whisky dojrzewa przez co najmniej 3 lata w drewnianych beczkach, zwykle wykonanych z zwęglonego białego dębu. 

  • Bourbon

Jest destylowany w Ameryce, głównie z kukurydzy i nie zawiera żadnych dodatków. Wersja lekko słodkiej whisky, bourbon jest lekko zadymiony i ma czerwonawy kolor z powodu fermentacji w zwęglonych dębowych beczkach.

  • Tennessee

Jest destylowane w Tennessee w Stanach Zjednoczonych. Różnica między Tennessee a whisky Bourbon wynika z metody filtrowania. 

  • Ryżowa

Jest głównie destylowana w Ameryce Północnej. Dojrzewa w zwęglonych beczkach przez co najmniej dwa lata. Whisky ma lekko owocowy i pikantny smak.

  • Japońska

Ta odmiana whisky jest wytwarzana z podwójnie słodowanego jęczmienia lub torfowego i dojrzewa w drewnianych beczkach. W przeciwieństwie do innych whisky, jest bardziej sucha i dymniejsza.

Jest to napój alkoholowy, powstały z destylacji zacieru zbożowego i poddawany dojrzewaniu w drewnianych beczkach.

Whisky był pierwotnie stosowany jako lek, zarówno jako środek znieczulający , jak i antybiotyk. Techniki destylacyjne zostały przywiezione do Irlandii i Szkocji między 1100 a 1300 przez mnichów. Ponieważ wino nie było tam łatwo dostępne, piwo jęczmienne destylowano do likieru, który stał się whisky. 

Proces produkcji whisky:

Zasady destylacji whisky niewiele się zmieniły w ciągu ostatnich 200 lat. Potrzebne są tylko trzy podstawowe składniki - woda, jęczmień i drożdże. Technologia pomaga obecnie w produkcji, ale tradycyjnie proces składa się z pięciu etapów:

  • Słodowania
  • Zacierania
  • Fermentacji
  • Destylacji
  • Dojrzewania

Pierwszym etapem produkcji jest  słodowanie, polegające na kiełkowaniu ziaren zboża w odpowiednio wilgotnym i ciepłym środowisku. Podczas tego procesu aktywowane są enzymy, które przekształcają skrobię w cukier podczas zacierania. Po 6-7 dniach kiełkowania jęczmień, zwany obecnie zielonym słodem, trafia do pieca w celu suszenia. To zatrzymuje kiełkowanie. Ciepło jest utrzymywane poniżej 70 ° C, aby enzymy nie zostały zniszczone. Do ognia można dodać torf, aby nadać smaku dymowi.

Następnie wysuszony słód jest mielony na grubą mąkę lub śrutę, którą miesza się z gorącą wodą w tunelu zacieru. Zacier jest mieszany, pomagając przekształcić skrobie w cukier. Po zacieraniu słodka ciecz znana jest jako brzeczka, która rozpoczyna proces fermentacji. Uzyskany w ten sposób wywar zawiera ok. 12% do 16% etanolu i po przefiltrowaniu wędruje do destylacji w miedzianych alembikach.

Ostatnim etapem procesu jest dojrzewanie, które polega na rozcieńczaniu zawartości destylatu wodą demineralizowaną do zawartości alkoholu 63,5 proc. a następnie przelanie do dębowych beczek, których jakość i wykonanie ma istotne znaczenie. 

Rodzaje whisky i producenci

  • Szkocka 

Jest zwykle wytwarzana ze słodu jęczmiennego lub ziarna, leżakowana w dębowych beczkach przez minimum trzy lata. Destylowana w Szkocji szkocka jest podzielona na pięć odrębnych kategorii: malt, single grain, blended malt, blended grain i blended scotch whisky. Szkocka ma ziemisty, a czasem dymny smak

  • Irlandzka

Jest wytwarzany z fermentowanego zacieru zbożowego lub zacieru słodowanych zbóż i dojrzewa w drewnianej beczce przez co najmniej trzy lata. Irlandzka whisky ma gładkie wykończenie.

  • Europejska

Jest destylowana z fermentowanego zacieru zbożowego. Whisky dojrzewa przez co najmniej 3 lata w drewnianych beczkach, zwykle wykonanych z zwęglonego białego dębu. 

  • Bourbon

Jest destylowany w Ameryce, głównie z kukurydzy i nie zawiera żadnych dodatków. Wersja lekko słodkiej whisky, bourbon jest lekko zadymiony i ma czerwonawy kolor z powodu fermentacji w zwęglonych dębowych beczkach.

  • Tennessee

Jest destylowane w Tennessee w Stanach Zjednoczonych. Różnica między Tennessee a whisky Bourbon wynika z metody filtrowania. 

  • Ryżowa

Jest głównie destylowana w Ameryce Północnej. Dojrzewa w zwęglonych beczkach przez co najmniej dwa lata. Whisky ma lekko owocowy i pikantny smak.

  • Japońska

Ta odmiana whisky jest wytwarzana z podwójnie słodowanego jęczmienia lub torfowego i dojrzewa w drewnianych beczkach. W przeciwieństwie do innych whisky, jest bardziej sucha i dymniejsza.

Filtruj według

Kategorie
więcej... mniej
Cena
8 133999
Producenci