Likier

Likiery są definiowane jako spirytus aromatyzowany i słodzony.

  • Likiery są również znane jako Cordials
  • Termin likier pochodzi od łacińskiego słowa LIQUIFACERE, oznaczającego rozpuszczenie, odnoszącego się do substancji aromatyzujących rozpuszczających się w spirytusie.
  • Likier na początku został stworzony ze względu na jego właściwości leczniczych
  • Jego pokrewnym napojem jest nalewka

Proces produkcji:

  • Maceracja ( proces, podczas którego, wypłukiwane są zawarte w nich fenole (taniny), barwniki – antocyjany i substancje zapachowe)
  • Perkolacja ( proces przepływu roztworu przez stałe podłoże, który powoduje wymywanie lub strącanie substancji)
  • Destylacja

Terminologia:

  • Likier „Proprietary” – zastrzeżony , opatentowany przez określoną firmę i może produkować tylko przez nich.
  • Likier „Generic” - nie opatentowany i może być produkowany w dowolnym miejscu.
  • Likier „Crème” – nic nie mają wspólnego z mleczną śmietaną, ale za to są słodkie i aksamitne.
  • Likier „Cream” - są aromatyzowane mleczną śmietaną.
  • Likier „Brandy” – na bazie alkoholu Brandy.

Rodzaje:

  • Likier o smaku orzechowym

Amaratto 

Frangelico

Pistasha

  • Likier o smaku owocowym.

Apple (Berntzen apple Germany; Scanapple Germany )

Apricot ( Garnier Abricotine France; Marie Brizard Apry Holland)

Likier na bazie kremu

Likier na bazie likieru

Likiery są definiowane jako spirytus aromatyzowany i słodzony
  • Likiery są również znane jako Cordials
  • Termin likier pochodzi od łacińskiego słowa LIQUIFACERE, oznaczającego rozpuszczenie, odnoszącego się do substancji aromatyzujących rozpuszczających się w spirytusie.
  • Likier na początku został stworzony ze względu na jego właściwości leczniczych
  • Jego pokrewnym napojem jest nalewka

Proces produkcji:

  • Maceracja ( proces, podczas którego, wypłukiwane są zawarte w nich fenole (taniny), barwniki – antocyjany i substancje zapachowe)
  • Perkolacja ( proces przepływu roztworu przez stałe podłoże, który powoduje wymywanie lub strącanie substancji)
  • Destylacja

Terminologia:

  • Likier „Proprietary” – zastrzeżony , opatentowany przez określoną firmę i może produkować tylko przez nich.
  • Likier „Generic” - nie opatentowany i może być produkowany w dowolnym miejscu.
  • Likier „Crème” – nic nie mają wspólnego z mleczną śmietaną, ale za to są słodkie i aksamitne.
  • Likier „Cream” - są aromatyzowane mleczną śmietaną.
  • Likier „Brandy” – na bazie alkoholu Brandy.

Rodzaje:

  • Likier o smaku orzechowym

Amaratto 

Frangelico

Pistasha

  • Likier o smaku owocowym.
  • Apple (Berntzen apple Germany; Scanapple Germany )
  • Apricot ( Garnier Abricotine France; Marie Brizard Apry Holland)
  • Likier na bazie kremu
  • Likier na bazie likieru

Filtruj według

Cena
Poziom wytrawności
Charakter
Pojemność
więcej... mniej
Kraj
więcej... mniej
Region
więcej... mniej
Apelacja
Szczepy
Zawartość alkoholu %
więcej... mniej
Rodzaj beczki
Unikalne cechy
Kolor
Filtruj
Likier

Likier Meukow Vanillia

A.C. Meukow France
icf-ab
0 Opinii Klientów
Meukow Vanilla jest unikalną i subtelną mieszanką koniaku Meukow i wyjątkowo smakującej wanilii. To udany miraż naturalnych smaków waniliowych, które są dodawane do tego wyjątkowego trunku za nim jest on poddany procesowi leżakowania. Harmonia aromatów odzwierciedla idealne proporcje pomiędzy koniakiem - długi i delikatny, a wanilią - jedwabisty i mocny i...
129,00 zł
Pokazano 1-24 z 1329 pozycji
Produkt dodany do Ulubionych

Ta strona używa plików cookies (ciasteczka). Polityka Cookies  Polityka Prywatności