Likier

Likiery są definiowane jako spirytus aromatyzowany i słodzony.

  • Likiery są również znane jako Cordials
  • Termin likier pochodzi od łacińskiego słowa LIQUIFACERE, oznaczającego rozpuszczenie, odnoszącego się do substancji aromatyzujących rozpuszczających się w spirytusie.
  • Likier na początku został stworzony ze względu na jego właściwości leczniczych
  • Jego pokrewnym napojem jest nalewka

Proces produkcji:

  • Maceracja ( proces, podczas którego, wypłukiwane są zawarte w nich fenole (taniny), barwniki – antocyjany i substancje zapachowe)
  • Perkolacja ( proces przepływu roztworu przez stałe podłoże, który powoduje wymywanie lub strącanie substancji)
  • Destylacja

Terminologia:

  • Likier „Proprietary” – zastrzeżony , opatentowany przez określoną firmę i może produkować tylko przez nich.
  • Likier „Generic” - nie opatentowany i może być produkowany w dowolnym miejscu.
  • Likier „Crème” – nic nie mają wspólnego z mleczną śmietaną, ale za to są słodkie i aksamitne.
  • Likier „Cream” - są aromatyzowane mleczną śmietaną.
  • Likier „Brandy” – na bazie alkoholu Brandy.

Rodzaje:

  • Likier o smaku orzechowym

Amaratto 

Frangelico

Pistasha

  • Likier o smaku owocowym.

Apple (Berntzen apple Germany; Scanapple Germany )

Apricot ( Garnier Abricotine France; Marie Brizard Apry Holland)

Likier na bazie kremu

Likier na bazie likieru

Likiery są definiowane jako spirytus aromatyzowany i słodzony
  • Likiery są również znane jako Cordials
  • Termin likier pochodzi od łacińskiego słowa LIQUIFACERE, oznaczającego rozpuszczenie, odnoszącego się do substancji aromatyzujących rozpuszczających się w spirytusie.
  • Likier na początku został stworzony ze względu na jego właściwości leczniczych
  • Jego pokrewnym napojem jest nalewka

Proces produkcji:

  • Maceracja ( proces, podczas którego, wypłukiwane są zawarte w nich fenole (taniny), barwniki – antocyjany i substancje zapachowe)
  • Perkolacja ( proces przepływu roztworu przez stałe podłoże, który powoduje wymywanie lub strącanie substancji)
  • Destylacja

Terminologia:

  • Likier „Proprietary” – zastrzeżony , opatentowany przez określoną firmę i może produkować tylko przez nich.
  • Likier „Generic” - nie opatentowany i może być produkowany w dowolnym miejscu.
  • Likier „Crème” – nic nie mają wspólnego z mleczną śmietaną, ale za to są słodkie i aksamitne.
  • Likier „Cream” - są aromatyzowane mleczną śmietaną.
  • Likier „Brandy” – na bazie alkoholu Brandy.

Rodzaje:

  • Likier o smaku orzechowym

Amaratto 

Frangelico

Pistasha

  • Likier o smaku owocowym.
  • Apple (Berntzen apple Germany; Scanapple Germany )
  • Apricot ( Garnier Abricotine France; Marie Brizard Apry Holland)
  • Likier na bazie kremu
  • Likier na bazie likieru

Filtruj według

Cena
4 1000
Producenci