Grappa

Destylat przefermentowanych wytłoków i pestek winogron, odpadów z procesu produkcji wina

Aby alkohol się nazywał "grappa", należy spełnić następujące kryteria:

  • Produkcja we Włoszech lub we włoskiej części Szwajcarii lub w San Marino
  • Wyprodukowano z wytłoków
  • Fermentacja i destylacja muszą odbywać się na wytłokach - bez dodatkowej wody

We Włoszech grappa jest podawana głównie jako napój trawienny lub napój po obiedzie.

  • Jego głównym celem jest pomoc w trawieniu ciężkich posiłków. 
  • Grappa można również dodać do kawy espresso, aby stworzyć caffè corretto , co oznacza kawę „skorygowaną”.
  • Inną odmianą tego jest ammazzacaffè („zabójca kawy”): espresso jest najpierw pijane, a następnie kilka uncji grappy podawanych we własnej szklance.

Profesjonalni degustatorzy rozróżniają cztery kategorie grappy: młode, kondycjonowane w beczkach, aromatyczne i aromatyzowane.

Degustacje grappy zaczynają się od młodych grapp, a następnie kontynuują od aromatycznych beczułek i aromatycznych grappas, a kończą na aromatyzowanych grappach.

Destylat przefermentowanych wytłoków i pestek winogron, odpadów z procesu produkcji wina.

Aby alkohol się nazywał "grappa", należy spełnić następujące kryteria:

  • Produkcja we Włoszech lub we włoskiej części Szwajcarii lub w San Marino
  • Wyprodukowano z wytłoków
  • Fermentacja i destylacja muszą odbywać się na wytłokach - bez dodatkowej wody

We Włoszech grappa jest podawana głównie jako napój trawienny lub napój po obiedzie.

  • Jego głównym celem jest pomoc w trawieniu ciężkich posiłków. 
  • Grappa można również dodać do kawy espresso, aby stworzyć caffè corretto , co oznacza kawę „skorygowaną”.
  • Inną odmianą tego jest ammazzacaffè („zabójca kawy”): espresso jest najpierw pijane, a następnie kilka uncji grappy podawanych we własnej szklance.

Profesjonalni degustatorzy rozróżniają cztery kategorie grappy: młode, kondycjonowane w beczkach, aromatyczne i aromatyzowane.

Degustacje grappy zaczynają się od młodych grapp, a następnie kontynuują od aromatycznych beczułek i aromatycznych grappas, a kończą na aromatyzowanych grappach.

Filtruj według

Kategorie
więcej... mniej
Cena
53 1000
Producenci
Kolor
więcej... mniej
Smak
więcej... mniej
Charakter
więcej... mniej
Pojemność
więcej... mniej
Kraj
Region
więcej... mniej
Apelacja
więcej... mniej
Szczepy
więcej... mniej
Rocznik
więcej... mniej
Filtr:
Grappa Via Roma Brunello
  • Nowy
Beczkowana

Grappa Via Roma Brunello

Zanin
mp
Grappa Brunello to destylat z wytłoczyn winogron używanych do wytwarzania wina Brunello. Grappa starzona jest przez co najmniej 18 miesięcy w beczkach ze slawońskiego dębu. Bursztynowy kolor ze złotawymi przebłyskami. Aromat intensywny, winny.
229,00 zł
Grappa Le Diciotto Lune 41%
  • Nowy
Grappa

Grappa Le Diciotto Lune 41%

Marzadro
pnt-szp
Le Diciotto Lune to grappa pochodząca z Włoch. Produkowana jest z wytłoków z pięciu trydenckich odmian winogron: Marzemino, Teroldego, Merlot, Moscato oraz Chardonnay.
229,00 zł
Grappa Le Diciotto Lune...
  • Nowy
Beczkowana

Grappa Le Diciotto Lune Riserva Porto 42%

Marzadro
pnt-szp
Le Diciotto Lune Riserva Porto to grappa pochodząca z Włoch. Produkowana jest z wytłoków z pięciu trydenckich odmian winogron: Marzemino, Teroldego, Merlot, Moscato oraz Chardonnay.
319,00 zł
Pokazano 1-50 z 131 pozycji
Produkt dodany do Ulubionych

Ta strona używa plików cookies (ciasteczka). Polityka Cookies  Polityka Prywatności