Rum

W przeciwieństwie do większości innych napojów spirytusowych, rum nie ma jasno określonej metody produkcji, a zamiast tego jest oparty na tradycyjne style, które różnią się między lokalizacjami i gorzelnikami.

  • Fermentacja - większość rumu wytwarzana jest z melasy lub soku z trzciny cukrowej. Do rozpoczęcia procesu fermentacji są potrzebne : woda i drożdże – uznane jako podstawowe składniki. 
  • Destylacja – nie stosuje się standardowej metody destylacji. Sfermentowaną ciecz ogrzewa się w zamkniętym naczyniu, odparowując alkohol z cieczy. Następnie ciecz zostaje ponownie kondensowana i zbierana, co daje spirytus (70-95% alkoholu)
  • Dojrzewanie - niektóre rumy, szczególnie na karaibskim rynku, są po prostu butelkowane i sprzedawane, świeżo z destylacji. Niektóre rumy są nasycane ziołami, owocami i przyprawamii lub celowo zmieszane z sokami lub ekstraktami w celu uzyskania aromatyzowanego produktu rumowego. Większość rumu rozcieńcza się wodą przed butelkowaniem do 40% -50% objętościowo alkoholu.

Rodzaje rumu:

  • Biały - jest stale destylowany i są przeważnie filtrowane przez bardzo gorący węgiel drzewny, aby  pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń. Mają bardzo łagodny smak, przez co są najczęściej stosowane jako  koktajl np. : Bacardi, Ron Rancado White, Karukera Rhum Silver.
  • Złoty - dojrzewają w beczkach przez dłuższy czas,  mają ciemniejszy kolor i silniejszy w smaku. Np. : Angostura Caribbean Rum 5YO, Longueteau Ambre Agricole.
  • Ciemny-  dojrzewają i fermentują znacznie dłużej (zwykle 3-20 lat), przez co mają ciemniejszy kolor. Celowo dodaje się przyprawę lub karmel aby „postarzeć” rum. Np. :  Angostura 7 YO Dark Rum , Botafogo Black Rum,  Rum Dictador Best of 1979 Sherry Cask.
  • Aromatyczny - jasny lub złoty rum nasycony przyprawami takie jak anyż, cynamon, rozmaryn. Np. : Ron Miel Guajiro, Bazilio Caraibo di Coco.

Ciekawostki: 

  • Największa destylarnia rumu na świecie to  Bacardi, znajduje się w San Juan, Puerto Rico.
  • Ponad 80% produkcji rumu pochodzi z Karaiby.
  • Mount Gay Rum jest najstarszą istniejąca firmą rumową na świecie, działa od 1705 roku.
  • Aby zawalczyć szkorbut, 50 lat temu Brytyjska marynarka wojenna podawała żeglarzom kilka porcji rumu.

W przeciwieństwie do większości innych napojów spirytusowych, rum nie ma jasno określonej metody produkcji, a zamiast tego jest oparty na tradycyjne style, które różnią się między lokalizacjami i gorzelnikami.
  • Fermentacja - większość rumu wytwarzana jest z melasy lub soku z trzciny cukrowej. Do rozpoczęcia procesu fermentacji są potrzebne : woda i drożdże – uznane jako podstawowe składniki. 
  • Destylacja – nie stosuje się standardowej metody destylacji. Sfermentowaną ciecz ogrzewa się w zamkniętym naczyniu, odparowując alkohol z cieczy. Następnie ciecz zostaje ponownie kondensowana i zbierana, co daje spirytus (70-95% alkoholu)
  • Dojrzewanie - niektóre rumy, szczególnie na karaibskim rynku, są po prostu butelkowane i sprzedawane, świeżo z destylacji. Niektóre rumy są nasycane ziołami, owocami i przyprawamii lub celowo zmieszane z sokami lub ekstraktami w celu uzyskania aromatyzowanego produktu rumowego. Większość rumu rozcieńcza się wodą przed butelkowaniem do 40% -50% objętościowo alkoholu.

Rodzaje rumu:

  • Biały - jest stale destylowany i są przeważnie filtrowane przez bardzo gorący węgiel drzewny, aby  pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń. Mają bardzo łagodny smak, przez co są najczęściej stosowane jako  koktajl np. : Bacardi, Ron Rancado White, Karukera Rhum Silver.
  • Złoty - dojrzewają w beczkach przez dłuższy czas,  mają ciemniejszy kolor i silniejszy w smaku. Np. : Angostura Caribbean Rum 5YO, Longueteau Ambre Agricole.
  • Ciemny-  dojrzewają i fermentują znacznie dłużej (zwykle 3-20 lat), przez co mają ciemniejszy kolor. Celowo dodaje się przyprawę lub karmel aby „postarzeć” rum. Np. :  Angostura 7 YO Dark Rum , Botafogo Black Rum,  Rum Dictador Best of 1979 Sherry Cask.
  • Aromatyczny - jasny lub złoty rum nasycony przyprawami takie jak anyż, cynamon, rozmaryn. Np. : Ron Miel Guajiro, Bazilio Caraibo di Coco.

Ciekawostki: 

  • Największa destylarnia rumu na świecie to  Bacardi, znajduje się w San Juan, Puerto Rico.
  • Ponad 80% produkcji rumu pochodzi z Karaiby.
  • Mount Gay Rum jest najstarszą istniejąca firmą rumową na świecie, działa od 1705 roku.
  • Aby zawalczyć szkorbut, 50 lat temu Brytyjska marynarka wojenna podawała żeglarzom kilka porcji rumu.

Filtruj według

Kategorie
więcej... mniej
Cena
12 4599
Producenci