Rum

W przeciwieństwie do większości innych napojów spirytusowych, rum nie ma jasno określonej metody produkcji, a zamiast tego jest oparty na tradycyjne style, które różnią się między lokalizacjami i gorzelnikami.

  • Fermentacja - większość rumu wytwarzana jest z melasy lub soku z trzciny cukrowej. Do rozpoczęcia procesu fermentacji są potrzebne : woda i drożdże – uznane jako podstawowe składniki. 
  • Destylacja – nie stosuje się standardowej metody destylacji. Sfermentowaną ciecz ogrzewa się w zamkniętym naczyniu, odparowując alkohol z cieczy. Następnie ciecz zostaje ponownie kondensowana i zbierana, co daje spirytus (70-95% alkoholu)
  • Dojrzewanie - niektóre rumy, szczególnie na karaibskim rynku, są po prostu butelkowane i sprzedawane, świeżo z destylacji. Niektóre rumy są nasycane ziołami, owocami i przyprawamii lub celowo zmieszane z sokami lub ekstraktami w celu uzyskania aromatyzowanego produktu rumowego. Większość rumu rozcieńcza się wodą przed butelkowaniem do 40% -50% objętościowo alkoholu.

Rodzaje rumu:

  • Biały - jest stale destylowany i są przeważnie filtrowane przez bardzo gorący węgiel drzewny, aby  pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń. Mają bardzo łagodny smak, przez co są najczęściej stosowane jako  koktajl np. : Bacardi, Ron Rancado White, Karukera Rhum Silver.
  • Złoty - dojrzewają w beczkach przez dłuższy czas,  mają ciemniejszy kolor i silniejszy w smaku. Np. : Angostura Caribbean Rum 5YO, Longueteau Ambre Agricole.
  • Ciemny-  dojrzewają i fermentują znacznie dłużej (zwykle 3-20 lat), przez co mają ciemniejszy kolor. Celowo dodaje się przyprawę lub karmel aby „postarzeć” rum. Np. :  Angostura 7 YO Dark Rum , Botafogo Black Rum,  Rum Dictador Best of 1979 Sherry Cask.
  • Aromatyczny - jasny lub złoty rum nasycony przyprawami takie jak anyż, cynamon, rozmaryn. Np. : Ron Miel Guajiro, Bazilio Caraibo di Coco.

Ciekawostki: 

  • Największa destylarnia rumu na świecie to  Bacardi, znajduje się w San Juan, Puerto Rico.
  • Ponad 80% produkcji rumu pochodzi z Karaiby.
  • Mount Gay Rum jest najstarszą istniejąca firmą rumową na świecie, działa od 1705 roku.
  • Aby zawalczyć szkorbut, 50 lat temu Brytyjska marynarka wojenna podawała żeglarzom kilka porcji rumu.

W przeciwieństwie do większości innych napojów spirytusowych, rum nie ma jasno określonej metody produkcji, a zamiast tego jest oparty na tradycyjne style, które różnią się między lokalizacjami i gorzelnikami.
  • Fermentacja - większość rumu wytwarzana jest z melasy lub soku z trzciny cukrowej. Do rozpoczęcia procesu fermentacji są potrzebne : woda i drożdże – uznane jako podstawowe składniki. 
  • Destylacja – nie stosuje się standardowej metody destylacji. Sfermentowaną ciecz ogrzewa się w zamkniętym naczyniu, odparowując alkohol z cieczy. Następnie ciecz zostaje ponownie kondensowana i zbierana, co daje spirytus (70-95% alkoholu)
  • Dojrzewanie - niektóre rumy, szczególnie na karaibskim rynku, są po prostu butelkowane i sprzedawane, świeżo z destylacji. Niektóre rumy są nasycane ziołami, owocami i przyprawamii lub celowo zmieszane z sokami lub ekstraktami w celu uzyskania aromatyzowanego produktu rumowego. Większość rumu rozcieńcza się wodą przed butelkowaniem do 40% -50% objętościowo alkoholu.

Rodzaje rumu:

  • Biały - jest stale destylowany i są przeważnie filtrowane przez bardzo gorący węgiel drzewny, aby  pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń. Mają bardzo łagodny smak, przez co są najczęściej stosowane jako  koktajl np. : Bacardi, Ron Rancado White, Karukera Rhum Silver.
  • Złoty - dojrzewają w beczkach przez dłuższy czas,  mają ciemniejszy kolor i silniejszy w smaku. Np. : Angostura Caribbean Rum 5YO, Longueteau Ambre Agricole.
  • Ciemny-  dojrzewają i fermentują znacznie dłużej (zwykle 3-20 lat), przez co mają ciemniejszy kolor. Celowo dodaje się przyprawę lub karmel aby „postarzeć” rum. Np. :  Angostura 7 YO Dark Rum , Botafogo Black Rum,  Rum Dictador Best of 1979 Sherry Cask.
  • Aromatyczny - jasny lub złoty rum nasycony przyprawami takie jak anyż, cynamon, rozmaryn. Np. : Ron Miel Guajiro, Bazilio Caraibo di Coco.

Ciekawostki: 

  • Największa destylarnia rumu na świecie to  Bacardi, znajduje się w San Juan, Puerto Rico.
  • Ponad 80% produkcji rumu pochodzi z Karaiby.
  • Mount Gay Rum jest najstarszą istniejąca firmą rumową na świecie, działa od 1705 roku.
  • Aby zawalczyć szkorbut, 50 lat temu Brytyjska marynarka wojenna podawała żeglarzom kilka porcji rumu.

Filtruj według

Kategorie
więcej... mniej
Cena
12 4599
Producenci
Kolor
więcej... mniej
Smak
więcej... mniej
Charakter
więcej... mniej
Pojemność
więcej... mniej
Kraj
Region
więcej... mniej
Apelacja
więcej... mniej
Rocznik
więcej... mniej
Filtr:
Cacique Ron Anejo 700ml
  • Nowy
Rum

Cacique Ron Anejo 700ml

Diageo PLC
Rum Caciquee Anejo posiada miękki aromat idealnie skontrastowany z subtelnymi nutami drewna. W smaku wyrażony oraz zrównoważony. Rum najwyższej jakości.
119,00 zł
Rum DICTADOR 12 Years...
  • Nowy
Rum Dictador to połączenie tradycji kolumbijskich gorzelni, europejskiego stylu i japońskich technologii butelkowania. Intensywny bursztynowy kolor z czerwonawym odcieniem. Pełny aromat z nutami karmelu, miodu, nasion i świeżo palonej kawy, delikatnie zaznaczona beczka. W smaku okrągły i miękki, z lekko wyczuwalną nutą kakao.
189,90 zł
Rum DICTADOR 20 Years...
  • Nowy
Rum

Rum DICTADOR 20 Years Solera System

Destileria Colombiana
dmw-bw
Rum DICTADOR 20 Years Solera System to 20 letni kolumbijski rum wytwarzany z melasy trzciny cukrowej. Leżakuje przez minimum 20 lat w dębowych beczkach (metoda solera).
279,90 zł
Rum Dictador XO Insolent...
  • Nowy
Rum

Rum Dictador XO Insolent Solera System

Destileria Colombiana
dmw-bw
Rum Dictador XO Insolent Solera System to kolumbijski rum z melasy trzciny cukrowej. Leżakuje w beczkach po sherry i porto (metoda solera).
449,00 zł
Rum Dictador XO Perpetual... Rum Dictador XO Perpetual... 2
  • Nowy
Rum

Rum Dictador XO Perpetual Solera System

Destileria Colombiana
dmw-bw
Rum Dictador XO Insolent Solera System to kolumbijski rum z miodu z trzciny cukrowej. Leżakuje w beczkach po bourbonie (metoda solera).
429,90 zł
Angostura Caribbean Rum 5YO Angostura Caribbean Rum 5YO 2
  • Nowy
Rum złoty

Angostura Caribbean Rum 5YO

Angostura Ltd
mv-mc
Angostura Caribbean Rum 5YO jest mieszanką rumów dojrzewającą przez co najmniej 5 lat w dębowych beczkach po bourbonie. Dzięki temu nabiera złocisto-bursztynowy kolor z pomarańczowymi refleksami oraz mocno aromatyczny zapach kokosa, karmelu, cytryny i wanilii.
109,90 zł
Angostura 7 YO Dark Rum
  • Nowy
Rum ciemny

Angostura 7 YO Dark Rum

Angostura Ltd
mv-ajz
Rum ANGOSTURA 7 YO DARK dojrzewa przez co najmniej 7 lat w dębowych beczkach w samym sercu wyspy Trynidad na Morzu Karaibskie, słynącej z pięknych i rzadkich motyli – stąd motyw motyla pojawiający się na etykiecie tego wyjątkowego rumu.
129,00 zł
Angostura Caribbean Rum... Angostura Caribbean Rum... 2
  • Nowy
Angostura Caribbean Rum Reserva White 3YO to mieszanka rumów leżakowanych w dębowych beczkach po amerykańskim bourbonie przez minimum 3 lata. Dwukrotna filtracja przez węgiel powoduje usunięcie złotawej barwy powstałej w wyniku leżakowania. Rum o wytrawnym smaku i bogatym aromacie, w którym rozpoznamy nuty wanilii, kwiatów, białego pieprzu, mięty i cytrusów.
109,90 zł
Bacardi Gold 05 Bacardi Gold 05 2
  • Nowy
Rum

Bacardi Gold 05

Bacardi
ark-bw
Bacardi Gold to jeden z najbardziej rozpoznawalnych rumów. Jego złocisty kolor pochodzi od beczki dębowej w której leżakował.
64,89 zł
Bacardi Oakheart 05
  • Nowy
Rum

Bacardi Oakheart 05

Bacardi
altp-bw
Bacardi Oakheart to rum leżakowany w opalanych ogniem dębowym beczkach.
54,89 zł
Bacardi Superior 05
  • Nowy
Rum

Bacardi Superior 05

Bacardi
-bw
Bacardi Superior to jasny rum. Jeden z najpopularniejszy. Idealny do drinków.
59,90 zł
Bacardi Superior 07 Bacardi Superior 07 2
  • Nowy
Rum

Bacardi Superior 07

Bacardi
-bw
Bacardi Superior to jasny rum. Jeden z najpopularniejszy. Idealny do drinków.
76,90 zł
Pokazano 1-50 z 434 pozycji
Produkt dodany do Ulubionych

Ta strona używa plików cookies (ciasteczka). Polityka Cookies  Polityka Prywatności