Tequila

Jest to alkohol wytwarzany z niebieskiej rośliny – agawy. Nazwa pochodzi od miasta Tequila - centrum produkcji trunku.

  • Blanco ("silver tequila") – z solą i cytryną (bądź limonką)
  • Oro ("gold tequila") – z cynamonem i pomarańczą (lub tak samo jak Blanco)
  • REPOSADO - dojrzewa przez co najmniej dwa miesiące, a nawet przez cały rok, w dębowych beczkach.
  • ANEJO- dojrzewają od roku do trzech lat i są uważane za najlepszy rodzaj tequili do popijania ze względu na ich gładszy smak

Popularne marki Tequili:

  • Sauza
  • Jose Cuervo
  • Don Julio

Proces produkcji Tequili:

  • Rozpoczyna się gdy  niebieska agawa jest dojrzała (8-12 lat po zasadzeniu) 
  • Kiedy liście są wystarczające dojrzałe, są posiekane z rdzenia. 
  • Owoce ananasów są posiekane na drobne kawałki.
  • Piñas (ananas) jest transportowany do gorzelni, gdzie są one cięte na pół lub posiekane i pakowane do usmażenia.
  • Upieczone Piñas są rozdrabiane, a odciśnięte z rozdrobnionego miąższu kwaśne soki są umieszczone w zbiornikach przeznaczonych do fermentacji.
  • Następuje fermentacja alkoholowa (sok jest fermentowany przez 30-40 godzin, dzięki środkom chemicznym. Bez chemii , sok by fermentował przez 7-12 dni)
  • Destylacja 
  • Otrzymany destylat składa się z 3 frakcji – pierwsza jest odrzucana, druga zawiera 55% alkoholu i jest przeznaczona do dalszej produkcji, natomiast trzecia jest również odrzucana lub użyta do ponownej destylacji.
  • Uzyskaną ciecz poddaje się dalszemu postarzeniu – dojrzewanie, w zależności od typu.
  • Butelkowanie (przez butelkowaniem tequila jest filtrowana przez węgiel aktywowany lub filtry celulozowe)
Jest to alkohol wytwarzany z niebieskiej rośliny – agawy. Nazwa pochodzi od miasta Tequila - centrum produkcji trunku
  • Blanco ("silver tequila") – z solą i cytryną (bądź limonką)
  • Oro ("gold tequila") – z cynamonem i pomarańczą (lub tak samo jak Blanco)
  • REPOSADO - dojrzewa przez co najmniej dwa miesiące, a nawet przez cały rok, w dębowych beczkach.
  • ANEJO- dojrzewają od roku do trzech lat i są uważane za najlepszy rodzaj tequili do popijania ze względu na ich gładszy smak

Popularne marki Tequili:

  • Sauza
  • Jose Cuervo
  • Don Julio

Proces produkcji Tequili:

  • Rozpoczyna się gdy  niebieska agawa jest dojrzała (8-12 lat po zasadzeniu) 
  • Kiedy liście są wystarczające dojrzałe, są posiekane z rdzenia. 
  • Owoce ananasów są posiekane na drobne kawałki.
  • Piñas (ananas) jest transportowany do gorzelni, gdzie są one cięte na pół lub posiekane i pakowane do usmażenia.
  • Upieczone Piñas są rozdrabiane, a odciśnięte z rozdrobnionego miąższu kwaśne soki są umieszczone w zbiornikach przeznaczonych do fermentacji.
  • Następuje fermentacja alkoholowa (sok jest fermentowany przez 30-40 godzin, dzięki środkom chemicznym. Bez chemii , sok by fermentował przez 7-12 dni)
  • Destylacja 
  • Otrzymany destylat składa się z 3 frakcji – pierwsza jest odrzucana, druga zawiera 55% alkoholu i jest przeznaczona do dalszej produkcji, natomiast trzecia jest również odrzucana lub użyta do ponownej destylacji.
  • Uzyskaną ciecz poddaje się dalszemu postarzeniu – dojrzewanie, w zależności od typu.
  • Butelkowanie (przez butelkowaniem tequila jest filtrowana przez węgiel aktywowany lub filtry celulozowe)

Filtruj według

Kategorie
więcej... mniej
Cena
47 749
Producenci