Calvados

Calvados to wytrawny winiak francuski, charakteryzujący się wytrawnym smakiem owocowym, przede wszystkim jabłkowym i charakterystycznym jabłkowym bukietem.

Wyrabiany jest głównie w departamencie Calvados w Normandii poprzez destylację cydru.

  • Normandia we Francji jest dobrze znana względu na historię II wojny światowej, podczas której USA szturmowały plażę w D-Day.
  • Calvados to departament Dolnej Normandii, niewielki pod względem wielkości, ale duży pod względem smaku! To tutaj fermentuje się jabłka, aby zrobić cydr i jego słynną brandy jabłkową, którą produkuje od pięciu wieków.

Apelacje Calvados:

  • AOC Calvados - obejmuje większość produkcji jabłek i gruszek. Destylowane podwójnie w jednej kolumnie, z co najmniej dwuletnim starzeniem w dębowych beczkach.
  • AOC Domfontais - wykorzystuje się co najmniej 30% gruszek z wyznaczonych obszarów uprawy. Destylowany raz w jednej kolumnie, z co najmniej trzyletnim starzeniem się dębu.
  • AOC Calvados Pays d'Auge -  produkcja najwyższej jakości. Podwójna destylacja jest dozwolona w każdym regionie, ale tylko Pays d'Auge jest zobowiązany do podwójnej destylacji w garnku Charentais, tego samego rodzaju nadal używanego do koniaku. Cydr musi być poddawany fermentacji przez co najmniej sześć tygodni, a po destylacji leżakowany przez co najmniej dwa lata w dębowych beczkach.

Kilku wspaniałych producentów, na których należy zwrócić uwagę: Pere Magloire , Domaine de Montreuil , Domain Coeur de Lion Christian Drouin i Adrien Camut.

Filtruj według

Kategorie
więcej... mniej
Cena
25 2320
Producenci