Vermouth

Wino aromatyczne, zaliczane do win deserowych, jest wzmacniane dodatkami takimi jak:

  • Zioła (piołun – od XX jest zakazane )
  • Korzenie (szałwia )
  • Przyprawy (kolendra, goździki, gałka muszkatołowa, cynamon, chinina, skórka cytrusowa, kardamon, majeranek, rumianek   )
  • Cukier
  • Karmel

Uważa się, że konsumpcja win wzmocnionych ziołami lub korzeniami rozpoczęła się w Chinach przynajmniej od dynastii Shang i Western Zhou (1250–1000 pne).

Ze względu na barwę wyróżnia się wermuty czerwone (rosso) i białe ( bianco), a w zależności od ilości cukru dzieli się na:

  • gorzkie (wł. amaro)
  • wytrawne (wł. secco)
  • słodkie (wł. dolce)

Proces produkcji Vermouth jest podobne do produkcji wina. 

  • Do czerwonego/białego wina dodaje się destylat w postaci brandy.
  • Zatrzymanie procesu fermentacji – zachowanie części cukru gronowego i aromatów owocowych.
  • Dodatek przypraw i zioła
  • Wino przez 3-6 miesięcy, obniżając stopniowo temperaturę o 0oC 
  • Wytrącanie się osadu
  • Usuwanie osadu
  • Proces pasteryzacji 
  • Butelkowanie

Zastosowanie 

  • Kulinarne – zamiennik białego wina ; zioła zawarte w Vermouth, sprawiają że jest doskonałym składnikiem w sosach do dań rybnych lub jako marynata.
  • Napój -  popularny składnik wielu koktajli, ponieważ ludzie uznali, że jest on korzystny dla obniżenia zawartości alkoholu. Jest zwykle spożywany jako aperitif.
  • Przechowywanie - Smakosze zalecają spożywanie otwartych butelek wermutu w ciągu jednego do trzech miesięcy.

Rodzaje i producenci:

Wermuty można dzielić także według następujących stylów:

  • wermuty turyńskie (Vermouth di Torino) - np. Carpano Classico, Cinzano Rosso, Cocchi Vermouth di Torino, Contratto Vermouth Rosso, Gancia Rosso, Casa Martelletti Vermouth Classico, Martini & Rossi Rosso, Mancino Rosso Amaranto, Alessio Rosso, Stock Sweet Vermouth Rosso
  • wermuty chinato (z chininą i gorczycą) - np. Martini Gran Lusso, Mancino Bianco Ambrato, Mancino Chinato, Alessio Vermouth Chinato, Cocchi “Dopo Teatro”, Carpano Punt e Mes
  • wermuty z nutą wanilii (Alla Vaniglia) - np. Carpano Antica Formula
  • wermuty w stylu Chambery Blanc - np. Dolin de Chambery Blanc, Routin Blanc
  • włoskie białe wermuty - np. Alessio Bianco, Carpano Bianco, Cinzano Bianco, Contratto Bianco, Gancia Bianco, Martini Bianco, Alberto Bianco, Vermouth del Professore Bianco
  • wermuty wytrawne w stylu Marseillan - np. Noilly Prat Original French Dry, Noilly Prat Extra Dry
  • wermuty wytrawne w stylu Chambery - np. Dolin de Chambery Dry, Routin Dry
  • amerykańskie wermuty wytrawne (Western dry) - np. Vya Extra Dry, Vya Sweet Vermouth, Vya Whisper Dry, Sutton Cellars Brown Label Vermouth, Imbue Bittersweet Vermouth, Atsby Amberthorn, Atsby Armadillo Cake, Lo-Fi Sweet Vermouth, Lo-Fi Dry Vermouth
  • wermuty nowoczesne (modern) - np. Martini & Rossi Rosato, Martini & Rossi D'Oro, Noilly Prat Ambre, La Quintinye Vermouth Royal Rouge, La Quintinye Vermouth Royal Blanc, La Quintinye Vermouth Royal Extra Dry, Maidenii Sweet, Maidenii Dry
  • wermuty w stylu hiszpańskim - np. Lustau Rojo, Lustau Blanco, Miro Rojo, Miro Seco, Vermouth Perucchi Rojo, Vermouth Perucchi Blanco, Vemrouth Perucchi Extra Dry, Yzaguirre Classic Red, Yzaguirre Classic White, Yzaguirre Rosado, Yzaguirre Red Reserva, Yzaguirre Francisco Simo Y Cia
Wino aromatyczne, zaliczane do win deserowych, jest wzmacniane dodatkami takimi jak:
  • Zioła (piołun – od XX jest zakazane )
  • Korzenie (szałwia )
  • Przyprawy (kolendra, goździki, gałka muszkatołowa, cynamon, chinina, skórka cytrusowa, kardamon, majeranek, rumianek   )
  • Cukier
  • Karmel

Uważa się, że konsumpcja win wzmocnionych ziołami lub korzeniami rozpoczęła się w Chinach przynajmniej od dynastii Shang i Western Zhou (1250–1000 pne).

Ze względu na barwę wyróżnia się wermuty czerwone (rosso) i białe ( bianco), a w zależności od ilości cukru dzieli się na:

  • gorzkie (wł. amaro)
  • wytrawne (wł. secco)
  • słodkie (wł. dolce)

Proces produkcji Vermouth jest podobne do produkcji wina. 

  • Do czerwonego/białego wina dodaje się destylat w postaci brandy.
  • Zatrzymanie procesu fermentacji – zachowanie części cukru gronowego i aromatów owocowych.
  • Dodatek przypraw i zioła
  • Wino przez 3-6 miesięcy, obniżając stopniowo temperaturę o 0oC 
  • Wytrącanie się osadu
  • Usuwanie osadu
  • Proces pasteryzacji 
  • Butelkowanie

Zastosowanie 

  • Kulinarne – zamiennik białego wina ; zioła zawarte w Vermouth, sprawiają że jest doskonałym składnikiem w sosach do dań rybnych lub jako marynata.
  • Napój -  popularny składnik wielu koktajli, ponieważ ludzie uznali, że jest on korzystny dla obniżenia zawartości alkoholu. Jest zwykle spożywany jako aperitif.
  • Przechowywanie - Smakosze zalecają spożywanie otwartych butelek wermutu w ciągu jednego do trzech miesięcy.

Rodzaje i producenci:

Wermuty można dzielić także według następujących stylów:

  • wermuty turyńskie (Vermouth di Torino) - np. Carpano Classico, Cinzano Rosso, Cocchi Vermouth di Torino, Contratto Vermouth Rosso, Gancia Rosso, Casa Martelletti Vermouth Classico, Martini & Rossi Rosso, Mancino Rosso Amaranto, Alessio Rosso, Stock Sweet Vermouth Rosso
  • wermuty chinato (z chininą i gorczycą) - np. Martini Gran Lusso, Mancino Bianco Ambrato, Mancino Chinato, Alessio Vermouth Chinato, Cocchi “Dopo Teatro”, Carpano Punt e Mes
  • wermuty z nutą wanilii (Alla Vaniglia) - np. Carpano Antica Formula
  • wermuty w stylu Chambery Blanc - np. Dolin de Chambery Blanc, Routin Blanc
  • włoskie białe wermuty - np. Alessio Bianco, Carpano Bianco, Cinzano Bianco, Contratto Bianco, Gancia Bianco, Martini Bianco, Alberto Bianco, Vermouth del Professore Bianco
  • wermuty wytrawne w stylu Marseillan - np. Noilly Prat Original French Dry, Noilly Prat Extra Dry
  • wermuty wytrawne w stylu Chambery - np. Dolin de Chambery Dry, Routin Dry
  • amerykańskie wermuty wytrawne (Western dry) - np. Vya Extra Dry, Vya Sweet Vermouth, Vya Whisper Dry, Sutton Cellars Brown Label Vermouth, Imbue Bittersweet Vermouth, Atsby Amberthorn, Atsby Armadillo Cake, Lo-Fi Sweet Vermouth, Lo-Fi Dry Vermouth
  • wermuty nowoczesne (modern) - np. Martini & Rossi Rosato, Martini & Rossi D'Oro, Noilly Prat Ambre, La Quintinye Vermouth Royal Rouge, La Quintinye Vermouth Royal Blanc, La Quintinye Vermouth Royal Extra Dry, Maidenii Sweet, Maidenii Dry
  • wermuty w stylu hiszpańskim - np. Lustau Rojo, Lustau Blanco, Miro Rojo, Miro Seco, Vermouth Perucchi Rojo, Vermouth Perucchi Blanco, Vemrouth Perucchi Extra Dry, Yzaguirre Classic Red, Yzaguirre Classic White, Yzaguirre Rosado, Yzaguirre Red Reserva, Yzaguirre Francisco Simo Y Cia

Filtruj według

Cena
14 165
Producenci