Koszyk
W koszyku nie ma jeszcze produktów
Cydr
Cydr powstaje ze sfermentowanego soku jabłkowego. Do stworzenia cydru można użyć dowolnego rodzaju jabłka, choć tradycyjnie zastosowano tylko odmiany słodko-gorzkie i gorzkie jabłka. Obecnie cydr jest produkowany w różnych stylach:
- Mętny – niektóre drożdże zostały zatrzymane w procesie fermentacji
- Hazey - tak samo jak w przypadku "mętnego"
- Jasny - drożdże są usuwane w całości
- „Still” - nienasycony
- Musujący – z dodatkiem dwutlenku węgla
Cydr może zawierać alkohol w przedziale:
- od 1,2% do 8,49%
- niższe niż 1,2%, co legalnie czyni je napojami bezalkoholowymi
Składniki cydru:
- jabłko - istnieje ponad 7500 odmian
- woda
- drożdże
Regionalne różnice w smaku i profilu cydru:
- West Midlands & South West of England: Charakteryzują się słodko-gorzkim smakiem. Jest pikantne, drzewne i dymne
- Herefordshire: gorzkie
- Somerset: posmak słodko-gorzkie
- Devon: posmak drzewa, zakwaszonych owoców (mahoń)
- Eastern Counties: wykonane z jabłek desertowych
- French ciders: podobne do sherry, z niską zawartością alkoholu, jest słodkie
- Spanish ciders: charakterystyczny zapach kwasu octowego
Produkcja cydru – 8 etapowy:
- Zbiór
- Mycie
- Mielenie
- Tłoczenie
- Fermentacja
- Filtracja i mieszanie
- Butelkowanie
- Transport
Przykłady znanych marek cydru:
- Strongbow
- Thatchers Gold
- Stowford Press
- Old Mout Kiwi & Lime
- Perry Shiny Fruits
Dzik – Polski Cydr (4,5% alk) produkowany jest wyłącznie z polskich jabłek. Cały proces produkcji od przyjęcia jabłka, przez tłoczenie, fermentację, leżakowanie, rozlew jest pod stałą kontrolą jakościową, co oczywiście wpływa na wyjątkowość samego Dzika. Dzik charakteryzuje się świeżym, lekko słodkawym, a zarazem bardzo orzeźwiającym smakiem. Jest idealny...
Dzik – Polski Cydr (4,5% alk) produkowany jest wyłącznie z polskich jabłek. Cały proces produkcji od przyjęcia jabłka, przez tłoczenie, fermentację, leżakowanie, rozlew jest pod stałą kontrolą jakościową, co oczywiście wpływa na wyjątkowość samego Dzika. Dzik charakteryzuje się świeżym, lekko słodkawym, a zarazem bardzo orzeźwiającym smakiem. Jest idealny...
Cydr Smykan Grochówka powstał ze świeżego soku z jabłek odmiany Grochówka, rosnących w 70-letnich, ekologicznych sadach Beskidu Wyspowego. Produkt jest w 100% naturalny, niefiltrowany, niepasteryzowany, z naturalnym osadem.