Cydr

Cydr powstaje ze sfermentowanego soku jabłkowego. Do stworzenia cydru można użyć dowolnego rodzaju jabłka, choć tradycyjnie zastosowano tylko odmiany słodko-gorzkie i gorzkie jabłka. Obecnie cydr jest produkowany w różnych stylach:

  • Mętny –  niektóre drożdże zostały zatrzymane w procesie fermentacji
  • Hazey  -  tak samo jak w przypadku "mętnego"
  • Jasny -  drożdże są usuwane w całości
  • „Still”  - nienasycony 
  • Musujący – z dodatkiem dwutlenku węgla 

Cydr może zawierać alkohol w przedziale:

  • od 1,2% do 8,49%
  • niższe niż 1,2%, co legalnie czyni je napojami bezalkoholowymi

Składniki cydru:

  • jabłko - istnieje ponad 7500 odmian
  • woda
  • drożdże

Regionalne różnice w smaku i profilu cydru:

  • West Midlands & South West of England: Charakteryzują się słodko-gorzkim smakiem. Jest pikantne, drzewne i dymne
  • Herefordshire: gorzkie
  • Somerset: posmak słodko-gorzkie 
  • Devon: posmak drzewa, zakwaszonych owoców (mahoń)
  • Eastern Counties: wykonane z jabłek desertowych 
  • French ciders: podobne do sherry, z niską zawartością alkoholu, jest słodkie
  • Spanish ciders: charakterystyczny zapach kwasu octowego

Produkcja cydru – 8 etapowy:

  • Zbiór
  • Mycie 
  • Mielenie
  • Tłoczenie
  • Fermentacja
  • Filtracja i mieszanie
  • Butelkowanie
  • Transport

Przykłady znanych marek cydru:

  • Strongbow
  • Thatchers Gold
  • Stowford Press
  • Old Mout Kiwi & Lime
  • Perry Shiny Fruits
Cydr powstaje ze sfermentowanego soku jabłkowego...

Cydr powstaje ze sfermentowanego soku jabłkowego. Do stworzenia cydru można użyć dowolnego rodzaju jabłka, choć tradycyjnie zastosowano tylko odmiany słodko-gorzkie i gorzkie jabłka. Obecnie cydr jest produkowany w różnych stylach:

  • Mętny –  niektóre drożdże zostały zatrzymane w procesie fermentacji
  • Hazey  -  tak samo jak w przypadku "mętnego"
  • Jasny -  drożdże są usuwane w całości
  • „Still”  - nienasycony
  • Musujący – z dodatkiem dwutlenku węgla

Cydr może zawierać alkohol w przedziale:

  • od 1,2% do 8,49%
  • niższe niż 1,2%, co legalnie czyni je napojami bezalkoholowymi

Składniki cydru:

  • jabłko - istnieje ponad 7500 odmian
  • woda
  • drożdże

Regionalne różnice w smaku i profilu cydru:

  • West Midlands & South West of England: Charakteryzują się słodko-gorzkim smakiem. Jest pikantne, drzewne i dymne
  • Herefordshire: gorzkie
  • Somerset: posmak słodko-gorzkie
  • Devon: posmak drzewa, zakwaszonych owoców (mahoń)
  • Eastern Counties: wykonane z jabłek desertowych
  • French ciders: podobne do sherry, z niską zawartością alkoholu, jest słodkie
  • Spanish ciders: charakterystyczny zapach kwasu octowego

Produkcja cydru – 8 etapowy:

  • Zbiór
  • Mycie
  • Mielenie
  • Tłoczenie
  • Fermentacja
  • Filtracja i mieszanie
  • Butelkowanie
  • Transport

Przykłady znanych marek cydru:

  • Strongbow
  • Thatchers Gold
  • Stowford Press
  • Old Mout Kiwi & Lime
  • Perry Shiny Fruits

Filtruj według

Kategorie
Cena
Poziom wytrawności
Charakter
Pojemność
Kraj
Region
Apelacja
Zawartość alkoholu %
więcej... mniej
Unikalne cechy
Kolor
Filtruj
Katalog

Cydr Dzik 1l

JRBB sp. z o.o Cider Inn
0 Opinii Klientów
Dzik – Polski Cydr (4,5% alk) produkowany jest wyłącznie z polskich jabłek. Cały proces produkcji od przyjęcia jabłka, przez tłoczenie, fermentację, leżakowanie, rozlew jest pod stałą kontrolą jakościową, co oczywiście wpływa na wyjątkowość samego Dzika. Dzik charakteryzuje się świeżym, lekko słodkawym, a zarazem bardzo orzeźwiającym smakiem. Jest idealny...
Katalog

Cydr Smykan Grochówka

0 Opinii Klientów
Cydr Smykan Grochówka powstał ze świeżego soku z jabłek odmiany Grochówka, rosnących w 70-letnich, ekologicznych sadach Beskidu Wyspowego. Produkt jest w 100% naturalny, niefiltrowany, niepasteryzowany, z naturalnym osadem. 
39,90 zł
Katalog

Cydr Dzik 0,33 l

0 Opinii Klientów
Dzik – Polski Cydr (4,5% alk) produkowany jest wyłącznie z polskich jabłek. Cały proces produkcji od przyjęcia jabłka, przez tłoczenie, fermentację, leżakowanie, rozlew jest pod stałą kontrolą jakościową, co oczywiście wpływa na wyjątkowość samego Dzika. Dzik charakteryzuje się świeżym, lekko słodkawym, a zarazem bardzo orzeźwiającym smakiem. Jest idealny...
8,99 zł
Pokazano 1-24 z 131 pozycji
Produkt dodany do Ulubionych

Ta strona używa plików cookies (ciasteczka). Polityka Cookies  Polityka Prywatności