Gin

Dżin to aromatyzowany napój alkoholowy, wyprodukowany przez destylację wysokowartościowego spirytusu z jagodami jałowca i innym środkiem aromatyzującym - głównie z mieszanki jęczmienia browarnianego, pszenicy, kukurydzy i żyta.

Nazwa napoju pochodzi od francuskiej nazwy jagód jałowca (genièvre), zmienionej przez Holendrów na genever i skróconej przez Anglików na gin.

Proces produkcji.

  • Destylacja kolumnowa:

Wynalazek Coffeya.

Jest nadal wykorzystywany w dzisiejszych czasach.

Destylacja wysokiej jakości alkoholu ze sfermentowanego zacieru z zastosowaniem z kolumny destylacyjnej.

Im więcej pięter ma kolumna, tym bardziej końcowy destylat będzie czystszy.

 

  • „POT DISTILLED”

Reprezentuje najwcześniejszy styl ginu 

Jest tradycyjnie wytwarzane przez destylację w sfermentowanym zacieru zbożowym (wino ze słodu) z jęczmienia i innych ziaren, a następnie powtórnie przedestylowane aromatycznymi substancjami roślinnymi w celu wyodrębnienia związków aromatycznych. 

Ten rodzaj dżinu jest często dojrzewany w zbiornikach lub drewnianych beczkach i zachowuje cięższy, słodowy smak, który nadaje mu wyraźne podobieństwo do whisky.

Kornwijn (wino zbożowe) , oude, dżin genewski lub holenderski to najbardziej znane dżiny tej klasy.

  • „COMPOUND” Gin

Jest wytwarzany przez zwykłe aromatyzowanie neutralnych alkoholi esencjami i / lub innymi „naturalnymi aromatami” bez powtórnej destylacji.

Nie jest tak wysoko oceniany jak gin destylowany. 

Popularne środki botaniczne  lub aromatyzujące dla ginu często obejmują :

Elementy cytrusowe, takie jak skórka cytryny i gorzkiej pomarańczy

Kombinacja innych przypraw : anyż, korzeń i nasiona arcydzięgla, korzeń irysa, korzeń lukrecji, cynamon , migdałowy, kebab, cząber, skórka z limonki, skórka grejpfruta, oko smoka, szafran, baobab, kadzidło, kolendra, ziarna raju, gałka muszkatołowa, kora kasji

  • PANTENT STILL

Neutralne alkohole ze sfermentowanego zacieru

Przemywanie za pomocą destylatora kolumnowego.

Substancje botaniczne są zawieszone w „koszu z dżinem” umieszczonym w głowicy destylatora, co pozwala gorącym parom alkoholowym wydobywać składniki aromatyczne z ładunku.

Ta metoda sprawia, że gin ma lepszy posmak niż starsza metoda „Pod distilled”.

Rodzaje ginu.

  • London dry gin

Jest otrzymywany wyłącznie z etanolu pochodzenia rolniczego

Zawiera mniejszą zawartość ziarna kukurydzy 

Zawiera większą zawartość ziarna jęczmienia

Nie może zawierać dodatku słodzika przekraczającego 0,1 g cukrów na litr produktu końcowego, ani barwników, ani żadnych innych składników innych niż woda.

  • American Dry Gin – jest głównie stosowany jako dodatek do koktajlu .

  • Dutch Gin -  jest to rodzaj dżinu, który składa się z równej części słodu jęczmiennego kukurydzy, żyta. Destylowane metodą „Pot Distilled”

  • Old Tom -  rodzaj ginu, słodzony przez dodatek syropu cukrowego, jest stosowany jako składnik koktajli alkoholowych.

  • Plymouth Gin – mniej wytrawny niż londyńska wersja ginu, ma posmak jałowca.

  • Blue Gin - jest destylowany tylko raz w roku, od lutego do maja.

Przykłady popularnych marek ginu

  • Bombay Sapphire
  • Hendrick’s Gin
  • Colombian Black Gin
  • Langley`s No. 8 Distilled London Gin

Ciekawostki

  • Początkowo gin był stosowany jako lek
  • Prawie wszystkie jałowce, stosowane do produkcji ginu, są dzikie.
Dżin to aromatyzowany napój alkoholowy, wyprodukowany przez destylację wysokowartościowego spirytusu z jagodami jałowca i innym środkiem aromatyzującym - głównie z mieszanki jęczmienia browarnianego, pszenicy, kukurydzy i żyta.

Nazwa napoju pochodzi od francuskiej nazwy jagód jałowca (genièvre), zmienionej przez Holendrów na genever i skróconej przez Anglików na gin.

Proces produkcji.

  • Destylacja kolumnowa:

Wynalazek Coffeya.

Jest nadal wykorzystywany w dzisiejszych czasach.

Destylacja wysokiej jakości alkoholu ze sfermentowanego zacieru z zastosowaniem z kolumny destylacyjnej.

Im więcej pięter ma kolumna, tym bardziej końcowy destylat będzie czystszy.

 

  • „POT DISTILLED”

Reprezentuje najwcześniejszy styl ginu 

Jest tradycyjnie wytwarzane przez destylację w sfermentowanym zacieru zbożowym (wino ze słodu) z jęczmienia i innych ziaren, a następnie powtórnie przedestylowane aromatycznymi substancjami roślinnymi w celu wyodrębnienia związków aromatycznych. 

Ten rodzaj dżinu jest często dojrzewany w zbiornikach lub drewnianych beczkach i zachowuje cięższy, słodowy smak, który nadaje mu wyraźne podobieństwo do whisky.

Kornwijn (wino zbożowe) , oude, dżin genewski lub holenderski to najbardziej znane dżiny tej klasy.

  • „COMPOUND” Gin

Jest wytwarzany przez zwykłe aromatyzowanie neutralnych alkoholi esencjami i / lub innymi „naturalnymi aromatami” bez powtórnej destylacji.

Nie jest tak wysoko oceniany jak gin destylowany. 

Popularne środki botaniczne  lub aromatyzujące dla ginu często obejmują :

Elementy cytrusowe, takie jak skórka cytryny i gorzkiej pomarańczy

Kombinacja innych przypraw : anyż, korzeń i nasiona arcydzięgla, korzeń irysa, korzeń lukrecji, cynamon , migdałowy, kebab, cząber, skórka z limonki, skórka grejpfruta, oko smoka, szafran, baobab, kadzidło, kolendra, ziarna raju, gałka muszkatołowa, kora kasji

  • PANTENT STILL

Neutralne alkohole ze sfermentowanego zacieru

Przemywanie za pomocą destylatora kolumnowego.

Substancje botaniczne są zawieszone w „koszu z dżinem” umieszczonym w głowicy destylatora, co pozwala gorącym parom alkoholowym wydobywać składniki aromatyczne z ładunku.

Ta metoda sprawia, że gin ma lepszy posmak niż starsza metoda „Pod distilled”.

Rodzaje ginu.

  • London dry gin

Jest otrzymywany wyłącznie z etanolu pochodzenia rolniczego

Zawiera mniejszą zawartość ziarna kukurydzy 

Zawiera większą zawartość ziarna jęczmienia

Nie może zawierać dodatku słodzika przekraczającego 0,1 g cukrów na litr produktu końcowego, ani barwników, ani żadnych innych składników innych niż woda.

  • American Dry Gin – jest głównie stosowany jako dodatek do koktajlu .

  • Dutch Gin -  jest to rodzaj dżinu, który składa się z równej części słodu jęczmiennego kukurydzy, żyta. Destylowane metodą „Pot Distilled”

  • Old Tom -  rodzaj ginu, słodzony przez dodatek syropu cukrowego, jest stosowany jako składnik koktajli alkoholowych.

  • Plymouth Gin – mniej wytrawny niż londyńska wersja ginu, ma posmak jałowca.

  • Blue Gin - jest destylowany tylko raz w roku, od lutego do maja.

Przykłady popularnych marek ginu

  • Bombay Sapphire
  • Hendrick’s Gin
  • Colombian Black Gin
  • Langley`s No. 8 Distilled London Gin

Ciekawostki

  • Początkowo gin był stosowany jako lek
  • Prawie wszystkie jałowce, stosowane do produkcji ginu, są dzikie.

Filtruj według

Cena
9 499
Producenci