Miód pitny

Miód pitny sycono już w czasach starożytnych i najstarszy zachowany przepis na ten alkohol jest wymieniany w hymnach Rigwedy.

  • Angielskie słowo  „mead” zostało zaczerpnięte z „The Old English melody” która oznaczała „sfermentowany napój miodowy”.
  • Miód pitny był i nadal jest uważany za napój miłości.
  • W starożytności uważano, że duża ilość miodu pitnego zapewniała nowożeńcom szybkie założenie rodziny.
  • Miód pitny składa się z : miodu, wody i droższy i jest otrzymane w procesie fermentacji. 
  • Stosuje się dodatki takie jak: owoce, warzywa, przyprawy, zioła , czekolada, syrop klonowy itd.

Style:

  • Sack Mead - słodszy miód pitny, większa zawartość miodu.
  • Melomel - z owocami.
  • Metheglin - z przyprawami.
  • Acerglyn - z syropem klonowym.
  • Morat - z morwy.
  • Hippocras – z miodem, winogronami i przyprawami.
  • Cyser – jabłecznik.
  • Braggot - coś w rodzaju piwa z miodu pitnego.
  • Oxymel - Miód pitny zmieszany octem winnym.
  • Rhodomel - miód z Attarem, z płatkiem róży.
  • Capsicumel - miód z chili i papryka.
  • T'ej – mieszanka wody i miodu. Narodowy napój Etiopii.
Miód pitny sycono już w czasach starożytnych i najstarszy zachowany przepis na ten alkohol jest wymieniany w hymnach Rigwedy.
  • Angielskie słowo  „mead” zostało zaczerpnięte z „The Old English melody” która oznaczała „sfermentowany napój miodowy”.
  • Miód pitny był i nadal jest uważany za napój miłości.
  • W starożytności uważano, że duża ilość miodu pitnego zapewniała nowożeńcom szybkie założenie rodziny.
  • Miód pitny składa się z : miodu, wody i droższy i jest otrzymane w procesie fermentacji. 
  • Stosuje się dodatki takie jak: owoce, warzywa, przyprawy, zioła , czekolada, syrop klonowy itd.

Style:

  • Sack Mead - słodszy miód pitny, większa zawartość miodu.
  • Melomel - z owocami.
  • Metheglin - z przyprawami.
  • Acerglyn - z syropem klonowym.
  • Morat - z morwy.
  • Hippocras – z miodem, winogronami i przyprawami.
  • Cyser – jabłecznik.
  • Braggot - coś w rodzaju piwa z miodu pitnego.
  • Oxymel - Miód pitny zmieszany octem winnym.
  • Rhodomel - miód z Attarem, z płatkiem róży.
  • Capsicumel - miód z chili i papryka.
  • T'ej – mieszanka wody i miodu. Narodowy napój Etiopii.

Filtruj według

Kategorie
Cena
Poziom wytrawności
Charakter
Pojemność
Kraj
Region
Apelacja
Szczepy
Typ
Zawartość alkoholu %
Rodzaj beczki
Kolor
Filtruj
Katalog

Jaros Trójniak Trybunalski Perlisty

Pasieka Jaros
0 Opinii Klientów
Trójniak perlisty to klasyk z Pasieki Jaros, który został nasycony CO2 co spowodowało jego jego lekkość i orzeźwienie. Produkowany w proporcjach woda/miód 2/1. Bardziej wytrawny i nie tak intensywny w smaku jak dwójniaki, jednak swą wyjątkową głębią aromatu powoduje niezapomniane wrażenia sensoryczne.
54,89 zł
Trójniak

Miód Benedyktyński Trójniak Korzenny Kamionka

Produkty Benedyktyńskie
bsms-TP
0 Opinii Klientów
Barwa jasno-bursztynowa. Zapach wędzonej śliwki oraz ziół i przypraw korzennych. Dodatek miodu gryczanego nadaje poważnej słodyczy z wyraźnym ziołowo-korzennym posmakiem na końcu. Z ziół wyczuwamy wyraźnie goździki i cynamon.
59,90 zł
Półtorak

Miód Pitny Benedyktyński Półtorak

Produkty Benedyktyńskie
bsms-bs
0 Opinii Klientów
Miód pitny powstały z naturalnego miodu pszczelego. Barwa półtoraka waha się od złocistego do ciemno-bursztynowego i uzależniona jest od rodzaju miodu pszczelego użytego do produkcji.
60,90 zł
Pokazano 1-24 z 118 pozycji
Produkt dodany do Ulubionych

Ta strona używa plików cookies (ciasteczka). Polityka Cookies  Polityka Prywatności