Miód pitny

Miód pitny sycono już w czasach starożytnych i najstarszy zachowany przepis na ten alkohol jest wymieniany w hymnach Rigwedy.

  • Angielskie słowo  „mead” zostało zaczerpnięte z „The Old English melody” która oznaczała „sfermentowany napój miodowy”.
  • Miód pitny był i nadal jest uważany za napój miłości.
  • W starożytności uważano, że duża ilość miodu pitnego zapewniała nowożeńcom szybkie założenie rodziny.
  • Miód pitny składa się z : miodu, wody i droższy i jest otrzymane w procesie fermentacji. 
  • Stosuje się dodatki takie jak: owoce, warzywa, przyprawy, zioła , czekolada, syrop klonowy itd.

Style:

  • Sack Mead - słodszy miód pitny, większa zawartość miodu.
  • Melomel - z owocami.
  • Metheglin - z przyprawami.
  • Acerglyn - z syropem klonowym.
  • Morat - z morwy.
  • Hippocras – z miodem, winogronami i przyprawami.
  • Cyser – jabłecznik.
  • Braggot - coś w rodzaju piwa z miodu pitnego.
  • Oxymel - Miód pitny zmieszany octem winnym.
  • Rhodomel - miód z Attarem, z płatkiem róży.
  • Capsicumel - miód z chili i papryka.
  • T'ej – mieszanka wody i miodu. Narodowy napój Etiopii.
Miód pitny sycono już w czasach starożytnych i najstarszy zachowany przepis na ten alkohol jest wymieniany w hymnach Rigwedy.
  • Angielskie słowo  „mead” zostało zaczerpnięte z „The Old English melody” która oznaczała „sfermentowany napój miodowy”.
  • Miód pitny był i nadal jest uważany za napój miłości.
  • W starożytności uważano, że duża ilość miodu pitnego zapewniała nowożeńcom szybkie założenie rodziny.
  • Miód pitny składa się z : miodu, wody i droższy i jest otrzymane w procesie fermentacji. 
  • Stosuje się dodatki takie jak: owoce, warzywa, przyprawy, zioła , czekolada, syrop klonowy itd.

Style:

  • Sack Mead - słodszy miód pitny, większa zawartość miodu.
  • Melomel - z owocami.
  • Metheglin - z przyprawami.
  • Acerglyn - z syropem klonowym.
  • Morat - z morwy.
  • Hippocras – z miodem, winogronami i przyprawami.
  • Cyser – jabłecznik.
  • Braggot - coś w rodzaju piwa z miodu pitnego.
  • Oxymel - Miód pitny zmieszany octem winnym.
  • Rhodomel - miód z Attarem, z płatkiem róży.
  • Capsicumel - miód z chili i papryka.
  • T'ej – mieszanka wody i miodu. Narodowy napój Etiopii.

Filtruj według

Kategorie
więcej... mniej
Cena
14 176
Producenci
  • <