Wina

Definicja

Wino jest napojem alkoholowym, który powstaje w wyniku fermentacji alkoholowej – drożdże przekształcają cukry (glukozę) w etanol i dwutlenek węgla:

C6H12O6 = 2C2H5OH + 2CO2

Najwcześniejsze znane ślady wina pochodzą z Gruzji (ok.  6000 pne), chociaż istnieją dowody na to, że podobny napój alkoholowy był spożywany wcześniej w Chinach (ok.  7000 pne). 

Proces produkcji wina – winifikacja, składa się z pięciu podstawowych etapów:

      • Zbiór
      • Kruszenie/Wyciskanie
      • Fermentacja
      • Klarowanie/Ciśnienie/Filtracja
      • Starzenie się i butelkowanie

Pierwszym krokiem w produkcji wina jest zbiór.  Winogrona zawierają wszystkie wymagane związki chemiczne takie jak estry, garbniki (taniny) i kwasy, które tworzą pyszne wino. Duży wpływ na proces mają: odmiana winogrona użyta do produkcji  i warunki , w jakich uprawiano winorośl.

Drugim etapem produkcji wina jest przygotowanie moszczu gronowego. Moszcz uzyskuje się dzięki wyciskaniu winogron w prasach. Po zgromadzeniu moszczu gronowego następuje proces fermentacji alkoholowej, który prowadzi nas do trzeciego etapu.  

Ten proces fermentacji trwa cały czas, dopóki cukier nie zostanie przekształcony w alkohol, w wyniku czego powstanie wytrawne wino. Jeśli ma zostać wyprodukowane słodkie wino, producenci wina zatrzymują ten proces, aby zapobiec konwersji całego cukru. Cały proces fermentacji może potrwać od tygodnia do miesiąca, a nawet dłużej.

Po zakończeniu fermentacji wino poddawane jest filtrowaniu. Od przeznaczenia wina uzależniona jest liczba filtracji. Dla win o przeznaczeniu masowym wina filtrowane są wielokrotnie. Wina o przeznaczeniu kolekcjonerskim bądź dla koneserów filtrowane są raz lub w ogóle. Następnie wino poddawane jest procesowi klarowania, który polega na samorzutnym wytrącaniu się osadu oraz zbierania wina znad osadu.

Ostatnim etapem produkcji jest dojrzewanie i butelkowanie. Wino może dojrzewać zarówno przed jak i po kupażu. Dojrzewanie to nic innego jak przechowywanie w odpowiednich warunkach czyli w odpowiedniej temperaturze, oświetleniu. Wino może dojrzewać na dwa sposoby: w kadziach/ beczkach oraz w butelkach.

Rodzaje wina.

Najczęstsze klasyfikacje wina są wykonywane przez:

    • miejsce pochodzenia ( np. Bordeaux, Rioja, Mosel i Chianti )
    • metody i styl winifikacji 
    • słodycz 
    • smak (opisuje charakter wina jako wytrawnego ,półsłodkiego, i słodkiego )
    • jakość 
    • rocznik lub odmiana

    Klasyfikacja według winifikacji odnosi się do sposobu wytwarzania win i dzieli wszystkie wina na trzy główne kategorie: 

        • wina stołowe (najczęściej spożywane z jedzeniem i służą jako dodatek do posiłku)
        • wina musujące (przeznaczone są głównie do spożycia podczas uroczystości)
        • wina wzmocnione  (stosuje się przed posiłkiem lub po nim)
    Wino jest napojem alkoholowym, który ...

    Definicja

    Wino jest napojem alkoholowym, który powstaje w wyniku fermentacji alkoholowej – drożdże przekształcają cukry (glukozę) w etanol i dwutlenek węgla:

    C6H12O6 = 2C2H5OH + 2CO2

    Najwcześniejsze znane ślady wina pochodzą z Gruzji (ok.  6000 pne), chociaż istnieją dowody na to, że podobny napój alkoholowy był spożywany wcześniej w Chinach (ok.  7000 pne). 

    Proces produkcji wina – winifikacja, składa się z pięciu podstawowych etapów:

        • Zbiór
        • Kruszenie/Wyciskanie
        • Fermentacja
        • Klarowanie/Ciśnienie/Filtracja
        • Starzenie się i butelkowanie

    Pierwszym krokiem w produkcji wina jest zbiór.  Winogrona zawierają wszystkie wymagane związki chemiczne takie jak estry, garbniki (taniny) i kwasy, które tworzą pyszne wino. Duży wpływ na proces mają: odmiana winogrona użyta do produkcji  i warunki , w jakich uprawiano winorośl.

    Drugim etapem produkcji wina jest przygotowanie moszczu gronowego. Moszcz uzyskuje się dzięki wyciskaniu winogron w prasach. Po zgromadzeniu moszczu gronowego następuje proces fermentacji alkoholowej, który prowadzi nas do trzeciego etapu.  

    Ten proces fermentacji trwa cały czas, dopóki cukier nie zostanie przekształcony w alkohol, w wyniku czego powstanie wytrawne wino. Jeśli ma zostać wyprodukowane słodkie wino, producenci wina zatrzymują ten proces, aby zapobiec konwersji całego cukru. Cały proces fermentacji może potrwać od tygodnia do miesiąca, a nawet dłużej.

    Po zakończeniu fermentacji wino poddawane jest filtrowaniu. Od przeznaczenia wina uzależniona jest liczba filtracji. Dla win o przeznaczeniu masowym wina filtrowane są wielokrotnie. Wina o przeznaczeniu kolekcjonerskim bądź dla koneserów filtrowane są raz lub w ogóle. Następnie wino poddawane jest procesowi klarowania, który polega na samorzutnym wytrącaniu się osadu oraz zbierania wina znad osadu.

    Ostatnim etapem produkcji jest dojrzewanie i butelkowanie. Wino może dojrzewać zarówno przed jak i po kupażu. Dojrzewanie to nic innego jak przechowywanie w odpowiednich warunkach czyli w odpowiedniej temperaturze, oświetleniu. Wino może dojrzewać na dwa sposoby: w kadziach/ beczkach oraz w butelkach.

    Rodzaje wina.

    Najczęstsze klasyfikacje wina są wykonywane przez:

      • miejsce pochodzenia ( np. Bordeaux, Rioja, Mosel i Chianti )
      • metody i styl winifikacji 
      • słodycz 
      • smak (opisuje charakter wina jako wytrawnego ,półsłodkiego, i słodkiego )
      • jakość 
      • rocznik lub odmiana

      Klasyfikacja według winifikacji odnosi się do sposobu wytwarzania win i dzieli wszystkie wina na trzy główne kategorie: 

          • wina stołowe (najczęściej spożywane z jedzeniem i służą jako dodatek do posiłku)
          • wina musujące (przeznaczone są głównie do spożycia podczas uroczystości)
          • wina wzmocnione  (stosuje się przed posiłkiem lub po nim)

      Filtruj według

      Kategorie
      więcej... mniej
      Cena
      5 9500
      Producenci
      • <