Piwo

Jest to napój alkoholowy otrzymywany w wyniku fermentacji alkoholowej brzeczki piwnej. Brzeczka ta stanowi wodny wyciąg ze słodu browarnego z dodatkiem chmielu i ewentualnie innych surowców. Piwo to jedno z najstarszych i najczęściej spożywanych napojów alkoholowych na świecie, trzeci pod względem popularności po wodzie i herbacie.

Piwo składa się z czterech podstawowych składników: jęczmienia, wody, chmielu i drożdży. Podstawową ideą jest ekstrakcja cukrów z ziaren, aby drożdże mogły zamienić je w alkohol i CO2, tworząc piwo .

Proces produkcji piwa składa się z następujących etapów:

  • Zacieranie -jest to proces, podczas którego skrobia ze słodu ulega rozkładowi na prostsze cukry przy udziale enzymów, które powstały w ziarnie w wyniku słodowania.
  • Wysładzanie - polega na przemywaniu młóta wodą o temp. ok. 77 ,powodując wymywanie resztek przerobionej skrobi/cukru.
  • Gotowanie/warzenie - finalny etap przygotowania brzeczki i na tym etapie dodaje się dawki chmielu.
  • Studzenie- chłodzenie powinno nastąpić jak najszybciej. W piwowarstwie używa się drożdży płynnych.
  • Fermentacja - fermentacja produkuje związki tworzące bukiet piwa i polega na przekształceniu cukrów w alkohol.
  • Butelkowanie - młode i zielone piwo jest przechowywane w kadzi w temperaturze 0°C przez kilka tygodni do kilku miesięcy. W tym okresie następuje wytrącanie białka, drożdży, żywicy i innych niepożądanych substancji, a piwo staje się klarowne i jest pakowane w butelki, beczki i puszki.
Jest to napój alkoholowy otrzymywany w wyniku fermentacji alkoholowej brzeczki piwnej.

Brzeczka ta stanowi wodny wyciąg ze słodu browarnego z dodatkiem chmielu i ewentualnie innych surowców. Piwo to jedno z najstarszych i najczęściej spożywanych napojów alkoholowych na świecie, trzeci pod względem popularności po wodzie i herbacie.

Piwo składa się z czterech podstawowych składników: jęczmienia, wody, chmielu i drożdży. Podstawową ideą jest ekstrakcja cukrów z ziaren, aby drożdże mogły zamienić je w alkohol i CO2, tworząc piwo .

Proces produkcji piwa składa się z następujących etapów:

  • Zacieranie -jest to proces, podczas którego skrobia ze słodu ulega rozkładowi na prostsze cukry przy udziale enzymów, które powstały w ziarnie w wyniku słodowania.
  • Wysładzanie - polega na przemywaniu młóta wodą o temp. ok. 77 ,powodując wymywanie resztek przerobionej skrobi/cukru.
  • Gotowanie/warzenie - finalny etap przygotowania brzeczki i na tym etapie dodaje się dawki chmielu.
  • Studzenie- chłodzenie powinno nastąpić jak najszybciej. W piwowarstwie używa się drożdży płynnych.
  • Fermentacja - fermentacja produkuje związki tworzące bukiet piwa i polega na przekształceniu cukrów w alkohol.
  • Butelkowanie - młode i zielone piwo jest przechowywane w kadzi w temperaturze 0°C przez kilka tygodni do kilku miesięcy. W tym okresie następuje wytrącanie białka, drożdży, żywicy i innych niepożądanych substancji, a piwo staje się klarowne i jest pakowane w butelki, beczki i puszki.

Filtruj według

Kategorie
więcej... mniej
Cena
3 621
Producenci