Single malt

Wytwarzanie Single malt jest trudnym i długim procesem :

  • Mielenie jęczmienia i dodawanie do wody źródlanej
  • Podgrzanie do temperatury ok 65oC 
  • Podgrzana zawartość zamienia się w delikatną, słodką ciecz zwaną brzeczką
  • Osuszanie ,chłodzenie i przekazywanie brzeczki do płukanek
  • Podgrzewanie, kondensowanie w miedzianych destylacji ( 1 etap)
  • Podgrzewanie drugi raz w destylatach spirytusowych
  • Dojrzewanie w beczkach 

Whisky Single Malt – single cask.

Ten rodzaj whisky „single cask” zostało pobrane z jednej beczki. Żadne dwie beczki nie są takie same, co oznacza, że każda pojedyncza whisky jest całkowicie wyjątkowa, można nazwać limitowaną edycją.

 Np. Większość butelek IB (Blackadder, Cooper's Choice itp.).

Whisky Single Malt – cask strength.

Ten rodzaj whisky “cask strength” jest butelkowane bezpośrednio z beczki, całkowicie nieskażony (co oznacza, że nie został rozcieńczony wodą) i zwykle wynosi od 60 do 65 procent ABV.

Wytwarzanie Single malt jest trudnym i długim procesem:
  • Mielenie jęczmienia i dodawanie do wody źródlanej
  • Podgrzanie do temperatury ok 65oC 
  • Podgrzana zawartość zamienia się w delikatną, słodką ciecz zwaną brzeczką
  • Osuszanie ,chłodzenie i przekazywanie brzeczki do płukanek
  • Podgrzewanie, kondensowanie w miedzianych destylacji ( 1 etap)
  • Podgrzewanie drugi raz w destylatach spirytusowych
  • Dojrzewanie w beczkach 

Whisky Single Malt – single cask.

Ten rodzaj whisky „single cask” zostało pobrane z jednej beczki. Żadne dwie beczki nie są takie same, co oznacza, że każda pojedyncza whisky jest całkowicie wyjątkowa, można nazwać limitowaną edycją.

 Np. Większość butelek IB (Blackadder, Cooper's Choice itp.).

Whisky Single Malt – cask strength.

Ten rodzaj whisky “cask strength” jest butelkowane bezpośrednio z beczki, całkowicie nieskażony (co oznacza, że nie został rozcieńczony wodą) i zwykle wynosi od 60 do 65 procent ABV.

Filtruj według

Kategorie
więcej... mniej
Cena
14 133999
Producenci
Smak
więcej... mniej
Charakter
więcej... mniej
Pojemność
więcej... mniej
Kraj
Region
więcej... mniej
Rocznik
więcej... mniej
Filtr:
Aberfeldy 12YO
  • Nowy
Single malt

Aberfeldy 12YO

icf-mc
Aberfeldy 12YO to 12-letnia szkocka whisky typu single malt z regionu Highland. Cechuje się aromatami pomarańczy, bananów, skórki cytryny, wanilii, miodu i świeżego siana. W smaku wyczuwalna jest słodycz cytrusów, lody waniliowe, migdały, toffi oraz brzoskwinie. Na finiszu przyjemne, o słodszej nucie i delikatnej goryczce.
189,00 zł
anCnoc Highland Single Malt...
  • Nowy
Single malt

anCnoc Highland Single Malt 12YO

phud-mc
anCnoc Highland Single Malt 12YO jest najpopularniejszym whisky typu Single Malt produkowanym przez gorzelnię Knockdhu. Starzona jest w beczkach po bourbonie. Charakteryzuje się słodkim, świeżym aromatem miodu, cytrusów, trawy, jabłek, wanilii i słodu. Na podniebieniu słodkawa, kremowa, z posmakiem palonego drewna i musli z owocami tropikalnymi. Na...
169,90 zł
Ardbeg 10YO
  • Nowy
Whisky

Ardbeg 10YO

alt-bw
Ardbeg 10YO to whisky produkowana na szkockiej wyspie Islay. Słynie ze swojego dymno torfowego charakteru.
239,90 zł
Arran 10YO
  • Nowy
Single malt

Arran 10YO

icf-ach
Arran to wyjątkowa, 10-letnia whisky, pochodząca z wyspy o takiej samej nazwie, słynącej z długiej tradycji produkcji whisky.  Charakteryzuje się  cytrusowym bukietem, z wyraźnymi nutami pieczonego jabłka, czekolady, wanilii oraz toffi. W smaku jest delikatna, subtelna, z  akcentami miodu oraz lukrecji.
199,90 zł
Balblair 2003 Vintage
  • Nowy
Whisky

Balblair 2003 Vintage

Balblair Distillery
pnt-bw
Balblair 2003 Vintage to specjalna edycja rocznikowa whisky z destylarni Balblair.
279,00 zł
Balvenie 12YO Double Wood
  • Nowy
Balvenie 12YO Double Wood to szkocka whisky typu single malt. Leżakowana w beczkach  Bourboni, shery Oloroso, a następnie w nowych beczkach z europejskiego dębu. W sumie starzona 12 lat.
299,00 zł
Pokazano 1-50 z 1239 pozycji
Produkt dodany do Ulubionych

Ta strona używa plików cookies (ciasteczka). Polityka Cookies  Polityka Prywatności