Oliwy

10 faktów na temat oliwy z oliwek:

  • Grecja jest trzecim na świecie producentem oliwy  z oliwek i największym na świecie eksporterem oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest tak dobra, że ​​jest eksportowana nawet do takich krajów, jak Włochy i Hiszpania.
  • Oliwa z oliwek ma wyjątkowo wysoką zawartość kwasu oleinowego, który jest stosowany w celu obniżenia ciśnienia krwi . Oliwa z oliwek zawiera również wiele przeciwutleniaczy, w tym witaminę E , karotenoidy i  oleuropeinę .
  • Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia pochodzi z pierwszego tłoczenia oliwek bez użycia chemikaliów do ekstrakcji oliwy. Oznacza to, że ma wspaniały, świeży, czysty smak.
  • Uważa się, że oliwa z oliwek ma działanie ochronne przeciwko różnym nowotworom.
  • Im świeża oliwy z oliwek, tym lepszy smak . Po około roku olej najlepiej nadaje się do gotowania, a świeży olej do dressingów do sałatek i innych zastosowań na zimno.
  • Oliwa z oliwek ma wyższy udział tłuszczów jednonienasyconych niż tłuszcz zwierzęcy, który często ma wysoką zawartość tłuszczów nasyconych. Badania wykazały, że jeśli zastąpisz tłuszcze nasycone tłuszczami jednonienasyconymi, możesz zmniejszyć ryzyko choroby wieńcowej .
  • Ponieważ oliwa wypływa z oliwek naturalnie po ich zmiażdżeniu, witaminy i naturalne składniki nie są niszczone chemikaliami i konserwantami.
  • Grecy co roku jedzą średnio 26 litrów oliwy z oliwek!
  • Badania wykazały, że oliwa z oliwek obniża "zły" cholesterol (LDL) i podwyższa poziom "dobrego cholesterolu" (HDL).
  • Jedno drzewo oliwne może produkować około czterech litrów oleju rocznie przez setki lat.
10 faktów na temat oliwy z oliwek:

  • Grecja jest trzecim na świecie producentem oliwy  z oliwek i największym na świecie eksporterem oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest tak dobra, że ​​jest eksportowana nawet do takich krajów, jak Włochy i Hiszpania.
  • Oliwa z oliwek ma wyjątkowo wysoką zawartość kwasu oleinowego, który jest stosowany w celu obniżenia ciśnienia krwi . Oliwa z oliwek zawiera również wiele przeciwutleniaczy, w tym witaminę E , karotenoidy i  oleuropeinę .
  • Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia pochodzi z pierwszego tłoczenia oliwek bez użycia chemikaliów do ekstrakcji oliwy. Oznacza to, że ma wspaniały, świeży, czysty smak.
  • Uważa się, że oliwa z oliwek ma działanie ochronne przeciwko różnym nowotworom.
  • Im świeża oliwy z oliwek, tym lepszy smak . Po około roku olej najlepiej nadaje się do gotowania, a świeży olej do dressingów do sałatek i innych zastosowań na zimno.
  • Oliwa z oliwek ma wyższy udział tłuszczów jednonienasyconych niż tłuszcz zwierzęcy, który często ma wysoką zawartość tłuszczów nasyconych. Badania wykazały, że jeśli zastąpisz tłuszcze nasycone tłuszczami jednonienasyconymi, możesz zmniejszyć ryzyko choroby wieńcowej .
  • Ponieważ oliwa wypływa z oliwek naturalnie po ich zmiażdżeniu, witaminy i naturalne składniki nie są niszczone chemikaliami i konserwantami.
  • Grecy co roku jedzą średnio 26 litrów oliwy z oliwek!
  • Badania wykazały, że oliwa z oliwek obniża "zły" cholesterol (LDL) i podwyższa poziom "dobrego cholesterolu" (HDL).
  • Jedno drzewo oliwne może produkować około czterech litrów oleju rocznie przez setki lat.

Filtruj według

Cena
17 111
Producenci