Casal Garcia
Casal Garcia powstała w 1939 roku, w roku, w którym zbiory były szczególnie dobre. Wracając pociągiem ze zbiorów winorośli Douro, francuski winiarz Eugène Hélisse postanowił przerwać swoją podróż do Porto, po przejściu przez winnice Quinta da Aveleda w Penafiel. Ubrany na biało i w słomkowym kapeluszu, aby uciec przed upałami późnego lata, rozpoczął spacer do piwnicy posiadłości. Wszedł, przedstawił się i nalegał na rozmowę z jednym z właścicieli: Roberto Guedesem. To, co widział kilka minut wcześniej z okna pociągu, było naprawdę wyjątkowe: winorośl była znakomicie pielęgnowana, a działki wytyczone w zależności od stosowanej odmiany, wszystko w stylu francuskim. Zwyczaj ten był niezwykły w wyznaczonym regionie Vinho Verde. Po długiej rozmowie z Roberto Guedesem zdecydował się skorzystać z usług francuskiego winiarza, który obiecał mu znaczne udoskonalenia metody produkcji wina. Wyniki stały się widoczne pod koniec zbiorów, kiedy Eugène Hélisse pobrał próbkę z drewnianej beczki i umieścił ją w starej szklanej butelce. Wino miało piękny i przejrzysty kolor, a także wyraźną świeżość, która poruszała obecnych. Nazwa wzięła się sama, ponieważ wino pochodziło z jednej z winnic w Aveleda: Casal Garcia.
Casal Garcia powstała w 1939 roku, w roku, w którym zbiory były szczególnie dobre. Wracając pociągiem ze zbiorów winorośli Douro, francuski winiarz Eugène Hélisse postanowił przerwać swoją podróż do Porto, po przejściu przez winnice Quinta da Aveleda w Penafiel. Ubrany na biało i w słomkowym kapeluszu, aby uciec przed upałami późnego lata, rozpoczął spacer do piwnicy posiadłości. Wszedł, przedstawił się i nalegał na rozmowę z jednym z właścicieli: Roberto Guedesem. To, co widział kilka minut wcześniej z okna pociągu, było naprawdę wyjątkowe: winorośl była znakomicie pielęgnowana, a działki wytyczone w zależności od stosowanej odmiany, wszystko w stylu francuskim. Zwyczaj ten był niezwykły w wyznaczonym regionie Vinho Verde. Po długiej rozmowie z Roberto Guedesem zdecydował się skorzystać z usług francuskiego winiarza, który obiecał mu znaczne udoskonalenia metody produkcji wina. Wyniki stały się widoczne pod koniec zbiorów, kiedy Eugène Hélisse pobrał próbkę z drewnianej beczki i umieścił ją w starej szklanej butelce. Wino miało piękny i przejrzysty kolor, a także wyraźną świeżość, która poruszała obecnych. Nazwa wzięła się sama, ponieważ wino pochodziło z jednej z winnic w Aveleda: Casal Garcia.