Lista regionów winiarskich w Azerbejdżanie

Azerbejdżan to kraj położony nad Morzem Kaspijskim u stóp Gór Kaukazu. Graniczy z Iranem, Armenią, Gruzją i Rosją. Historia winiarstwa na tych terenach sięga 2000 roku przed naszą erą. Winiarstwo kwitło do czasów kiedy tereny Azerbejdżanu zostały zajęte przez Związek Radziecki. Po odzyskaniu niepodległości pomimo faktu iż 95% mieszkańców tego kraju jest muzułmanami winiarstwo zaczęło się rozwijać. Spożycie wina w tym kraju przekroczyło w 2015 roku 11 litrów rocznie na mieszkańca. Obecnie w kraju produkuje się ponad 10 milionów litrów wina. Wino uprawiane jest w 3 głównych regionach: Niski Kaukaz, Górny Kaukaz oraz Wybrzeże Kaspijskie. 

Lista regionów i subregionów winiarskich w Azerbejdżanie

Niski Kaukaz

  • Tovuz
  • Shamkir
  • Gandja
  • Goygol

Górny Kaukaz 

  • Sheki
  • Gabala 
  • Ismaily
  • Shamakha
  • Agsu

Wybrzeże Kaspijskie

  • Baku
  • Sumgayit
  • Shabran
  • Xochmaz
  • Xudat

Azerbejdżan słynie również z produkcji "win" owocowych. W szczególności win z granatów (pomegranate). 

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Produkt dodany do Ulubionych

Ta strona używa plików cookies (ciasteczka). Polityka Cookies  Polityka Prywatności