Serwis DARWINA.PL jest przeznaczony dla osób pełnoletnich.

Wchodząc na stronę potwierdzasz, że masz ukończone conajmniej 18 lat

Mam mniej niż 18 lat - Wychodzę

Darmowa dostawa już od 250zł

Dostawa za free od 250zł

0 Ulubione
Koszyk
Spełniono warunek darmowej dostawy Koszyk
Koszyk

Dodano produkt do koszyka

Dwór Wilkowice

Historia

Dlaczego akurat „Dwór Wilkowice”? Tą terminologię należy rozumieć jako grupę obiektów materialnych, takich jak zabudowania dworskie wraz z przyległym parkiem i terenami rolniczymi. Jej celem jest kontunuowanie tradycji w zakresie kultury, nauki, gospodarki i sztuki.

Początki historii Dworu sięgają XIX w (1850r) i została wybudowana w stylu neoklasycystycznym na życzenie Leonarda Wilskiego. Składa się z części parterowej z mieszkalnym poddaszem oraz czteroosiowej części piętrowej. 

Szczególną uwagę zwracają, znajdujące się pod całym budynkiem wysokie piwnice z łukowym sklepieniem. Zaprojektowany z tyłu dworu kryty dachem osadzonym na czterech filarach taras stanowi naturalne połączenie dworu z założeniem ogrodowym. Wewnątrz w salonie znajdują się dwie charakterystyczne kolumny toskańskie, dzięki którym salon otrzymał nazwę Sali Kolumnowej. W dworze znajdują się stropy drewniane z resztkami sztukaterii, na której podstawie został odrestaurowany cały kompleks sztukateryjno-gzymsowy wieńczący historyczną część dworu. Rezydencję otacza park krajobrazowy z połowy XIX w. 

Warto wiedzieć, że podczas wojny światowej, Dwór Wilkowice był schronieniem dla wielu ważnych postaci polskiej kultury, sztuki, nauki i biznesu. Do nich należeli : pianista Henryk Sztompka, śpiewaczka Wanda Roesler-Stokowska z córkami, późniejszy rektor Akademii Medycznej Dąbrowski oraz dziedziczka Krystyna Strzembosz. Pod przybranym nazwiskiem ukrywali się tu również żona, córka, syn i wnuczka generała Andersa. To tutaj narodziła się legenda o Jego powrocie na białym koniu i wyzwoleniu Polski spod okupacji.

Ostatnimi właścicielami dworu byli: poległy 5 października 1939 roku w bitwie pod Kockiem adwokat Tytus Jerzy Wilski, oraz jego teść Tytus Wilski, który opuścił dwór w roku 1946. Po odzyskaniu niepodległości i przejęciu władzy przez rząd komunistyczny, Dwór Wilkowice został przejęty na własność państwa i w ciągu następnych dziesięcioleci pełnił różne funkcje popadając w coraz gorszą kondycję. Obecna właścicielka Dworu Wilkowice i jednocześnie założycielka Winnic – Marta Kaczkowska, systematycznie przywraca temu miejscu należną rangę i pozycję. Dzięki wszechstronnemu wykształceniu (sztuka, dyplomacja, zarządzanie, rolnictwo) oraz oświadczeniu, z pełnym szacunkiem dla historii i tradycji, tworzy harmonijną wizję przyszłości tych unikatowych dóbr.

Winnice

W Winnicach Dworu Wilkowice są uprawiane 42 odmiany winorośli, dopasowane do lokalnych warunków klimatycznych. Winogrona są zbierane ręcznie, proces wytwarzania wina gronowego prowadzi się w sposób staranny i do fermentacji stosuje się specjalnie dobrane drożdże francuskie. 

Celem tej winnicy jest promowanie tradycji Polskiego dworu, zachwycając Klientów jakością win i zbudowanie ostoi będącej wzorcem kulturowym, naukowym i gospodarczym dla następnych pokoleń. Dwór i winnicę otaczają park, łąki i stawy, które tworzą specyficzny mikroklimat sprzyjający ludziom, florze i faunie.

Liderami odmian czerwonych są szczepy Rondo, Regent, Leon Millot i Marchale Foch.

W winach czerwonych przeważają aromaty dojrzałych owoców leśnych, porzeczki, wiśni, śliwki, dużych rodzynek sułtańskich, morwy czerwonej.

Szczepy Seyval Blanc, Aurrora i Bianca stały się najlepszym wyborem dla eleganckich win białych o kolorach jasno zielono - złotych. W winach tych są dobrze wyczuwalne aromaty kwiatowo - owocowe z akcentem kwiatu akacji, lipy, owocu gruszki, jabłka oraz miodu.

W ustach jest wyczuwalny świeży smak chrupiących owoców w pierwszej fazie dojrzałości.

W każdym winie uwzględnione są jego najbardziej charakterystyczne walory.

Podczas uczty obiadowej w Dworku Wilkowice mieliśmy okazję spróbować wina dopasowane do dania takie jak:

Rondo/Regent 2018 z dymioną polędwicą muśniętą olivą z bazylii, musztardowcem i marynowaną stokrotką.

  • Seyval Blanc 2018 z burratą z mleka bawolego z lawendową olivą z pestek winogron i pomidorem malinowym.
  • Czarny Tulipan 2016 z sezonowanym Medalionem wołowym z leśnymi grzybami i ziemniakiem z ogniska.
  • Likierowe LB1 2017 z Dworskimi truskawkami zabajone żółtkami z valiną.

Przeznaczenie/ zastosowanie według Winnicy Dworku Wilkowice

  • Do spożywania solo lub z dobranymi potrawami, lokalnymi produktami.

Świeży Seyval Blanc 2018 

Przejrzyste, z zielonkawymi refleksami, lekko musujące. Pierwszy nos orzeźwiający, słoność, cytrusy i lubczyk. Po nich nuty miodowe, palonych traw i brioszki. W ustach świeże i zwiewne. Soczyste jabłka, białe porzeczki, zioła. Wino harmonijnie zbudowane, o szlachetnym charakterze z przyjemnym finiszem.

  • Do dań ze szparagów i nowalijek. Akompaniament dojrzałego koziego sera, ryb i raków z masłem i koperkiem.

Leśne, beczkowe Rondo/Regent 2018

Żywa, purpurowa suknia oddaje wino intensywne. Wyrazisty, owocowy zapach po chwili rozpuszcza się w subtelnych, waniliowych aromatach beczki. W ustach gładkie, z delikatną taniną. Uwodzi podniebienie śliwką i jagodą. Pomimo tak zdecydowanego smaku struktura wina pozostaje lekka.

  • Do dzikich, suszonych i pieczonych mięs, słodkawego, dojrzewającego sera typu Gruyere lub Comte.

Soczyste i gęste Cuvee Czarny Tulipan 2016 

Rubinowa, ciemna barwa zapowiada wino dojrzałe. Nietuzinkowy, owocowo-kwiatowy aromat podbity intensywnymi nutami przypraw. W ustach szczodre w owocowość. Smak wędzonej śliwki splata się z soczystą wiśnią i maliną. Aksamitna tanina i subtelny, lekko pikantny finisz.Wino ułożone, pełne niewymuszonej elegancji.

  • Do kaczki w słodkim, owocowym sosie i ziołach, grillowanych warzyw, polędwicy z leśnymi grzybami, kremowego sera Brie.

Soczyste i gęste Cuvee Czarny Tulipan 2016

Źródło: 

-własne

-https://www.dworwilkowice.pl/

Data publikacji: 31.05.2022 08:00:00

Zaloguj się aby skomentować