Echezeaux Grand Cru Rouge Frantin
Wino najwyższej jakości pochodzące z miejscowości Flagey–Echezeaux, Cote de Nuits w Burgundii. Winogrona użyte do produkcji tego wina, są zbierane ręcznie, do 30 kilowych skrzynek i natychmiast zawożone do winiarni, aby uniknąć przegrzania, deszczu, zgniecenia. W zależności od rocznika , 85 do 100% owoców jest pozbawiana szypułek aby wyeliminować ewentualną goryczkę. Maceracja podczas fermentacji trwa 15 do 20 dni i odbywa się w stożkowych, dębowych kadziach, w kontrolowanej temperaturze. Wino leżakuje w dębowych beczkach, z drewna pochodzącego z lasów Troncais, Vosges i Nevers w Burgundii. Okres dojrzewania waha się od 15 do 20 miesięcy w zależności od rocznika. W tym czasie wino poddawane jest również technice batonnage ( dojrzewanie na osadzie ) która nadaje mu krągłości i głębi. Gotowy produkt jest tylko lekko filtrowany aby zachować naturalne bogactwo tej apelacji. Dekantować przed podaniem.
- Kolor
- Czerwone
- Poziom wytrawności
- Wytrawne
- Charakter
- Spokojne
- Pojemność
- 750 ml
- Kraj
- Francja
- Region
- Burgundia
- Apelacja
- Echezeaux AOC
- Rocznik
- 2012
Pierwsze ślady rodziny Bichot pochodzą z 1214 roku. Od 1350 roku zapuściła korzenie w Burgundii, w swojej twierdzy Châteauneuf-en-Auxois. Od tego czasu herb rodowy pozostał niezmieniony, ani jego symbol: łania. W 1831 roku Bernard Bichot założył dom handlowy na swoje imię w Monthélie. Jego syn Hippolyte zastąpił go i kupił pierwszą winorośl w Volnay, przekonany już, że mistrzostwo w górnym biegu rzeki jest niezbędne. Jego syn Albert Bichot, pierwszy z nazwiska, dał nowy impuls rodzinnemu biznesowi pod koniec XIX wieku i osiedlił go na stałe w centrum Beaune w 1912 roku.
- Kolor
- Czerwone
- Poziom wytrawności
- Wytrawne
- Charakter
- Spokojne
- Pojemność
- 750 ml
- Kraj
- Francja
- Region
- Burgundia
- Apelacja
- Echezeaux AOC
- Rocznik
- 2012
Wino najwyższej jakości pochodzące z miejscowości Flagey–Echezeaux, Cote de Nuits w Burgundii. Winogrona użyte do produkcji tego wina, są zbierane ręcznie, do 30 kilowych skrzynek i natychmiast zawożone do winiarni, aby uniknąć przegrzania, deszczu, zgniecenia. W zależności od rocznika , 85 do 100% owoców jest pozbawiana szypułek aby wyeliminować ewentualną goryczkę. Maceracja podczas fermentacji trwa 15 do 20 dni i odbywa się w stożkowych, dębowych kadziach, w kontrolowanej temperaturze. Wino leżakuje w dębowych beczkach, z drewna pochodzącego z lasów Troncais, Vosges i Nevers w Burgundii. Okres dojrzewania waha się od 15 do 20 miesięcy w zależności od rocznika. W tym czasie wino poddawane jest również technice batonnage ( dojrzewanie na osadzie ) która nadaje mu krągłości i głębi. Gotowy produkt jest tylko lekko filtrowany aby zachować naturalne bogactwo tej apelacji. Dekantować przed podaniem.

Pierwsze ślady rodziny Bichot pochodzą z 1214 roku. Od 1350 roku zapuściła korzenie w Burgundii, w swojej twierdzy Châteauneuf-en-Auxois. Od tego czasu herb rodowy pozostał niezmieniony, ani jego symbol: łania. W 1831 roku Bernard Bichot założył dom handlowy na swoje imię w Monthélie. Jego syn Hippolyte zastąpił go i kupił pierwszą winorośl w Volnay, przekonany już, że mistrzostwo w górnym biegu rzeki jest niezbędne. Jego syn Albert Bichot, pierwszy z nazwiska, dał nowy impuls rodzinnemu biznesowi pod koniec XIX wieku i osiedlił go na stałe w centrum Beaune w 1912 roku.