Serwis DARWINA.PL jest przeznaczony dla osób pełnoletnich.

Wchodząc na stronę potwierdzasz, że masz ukończone conajmniej 18 lat

Mam mniej niż 18 lat - Wychodzę

Darmowa dostawa już od 250zł

Dostawa za free od 250zł

  • Język: Polski Polski
  • Zmień

Język:

0 Ulubione
Koszyk
Spełniono warunek darmowej dostawy Koszyk
Koszyk

Dodano produkt do koszyka

Koniak - najbardziej majestatyczny z alkoholi

Koniak - tajemniczy napój o złoto-karmelowej barwie, z niewyjaśnionymi oznaczeniami na etykietach. V.S.O.P, V.S., XO XO - raczej nas nie pozdrawia.

Z koniakiem jest trochę jak z szampanem, ale tylko w teorii. Tak jak szampan jest winem musującym wyrabianym jedynie w Szampanii, tak koniak to brandy, ale wyrabiana jedynie w miejscowości Cognac w bardzo specyficzny, strzeżony prawnie sposób. I na tym podobieństwa się kończą.  

Koniak powstaje z trzech odmian winogron. W przeważającej mierze będzie to odmiana ugni blanc, znana również pod nazwą trebbiano. Pozostałe dwa szczepy to  folle blanche i colombard. Zebrane winogrona poddaje się maceracji, następnie fermentacji. Powstaje z nich wino o bardzo wysokiej kwasowości, uznane za niezdatne do picia, natomiast idealnie nadające się do destylacji.

Tak jak jest pokazane na obrazku wyżej, wino trafia do zbiornika po lewej stronie. Jest w nim poddawane stałej temperaturze, przy której alkohol ulega parowaniu. Następnie przemieszcza się do drugiego zbiornika, w którym ulega skraplaniu. Powstała ciecz ma ok 28% i nazywa się “brouillis”. Z niej z kolei, po poddaniu kolejnej destylacji, powstaje 70% “eau-de-vie” (fr. woda życia) i ta trafia do dębowych beczek. W nich leżakuje przez lata. O tym w jakich proporcjach które roczniki złożą się na fenomenalny koniak, decyduje szef piwnicy.

Charakterystyczne dla koniaku określenia informują nas o tym, ile czasu była leżakowana najkrócej leżakowana woda życia wchodząca w skład koniaku:

  • V.S. ("very special") albo ✯✯✯ - minimum dwa lata

  • V.S.O.P. ("very superior old pale") albo Reserve - minimum cztery lata

  • XO ("extra old") albo Napoléon - minimum sześć lat. Od 2018 roku XO będzie oznaczało - minimum dziesięć lat. Napoleon pozostanie bez zmian.

  • Etykiety również mogą być oznaczone rocznikiem najmłodszego blendu

Warto pamiętać, że koniak najlepiej smakuje podawany w temperaturze ok 20°. Dodatkową przyjemność w spożywaniu uznanego za jeden z najbardziej wysublimowanych alkoholi świata sprawi na pewno odpowiednia aura - wyjątkowa okazja, wyjątkowa osoba, wyjątkowy strój. 

Data publikacji: 31.05.2022 08:00:00

Zaloguj się aby skomentować