Podkarpacka Okowita z Kukurydzy

Podkarpacka Okowita z Kukurydzy

  • Nowy
0 Komentarzy

Okowita z kukurydzy to bezbarwny produkt manufakturowy, powstający wyłącznie w wyniku procesu fermentacji a następnie destylacji całych ziaren kukurydzy. 

pdok-pp pdok-pp
149,00 zł
Brutto

Okowita z kukurydzy to bezbarwny produkt manufakturowy, powstający wyłącznie w wyniku procesu fermentacji a następnie destylacji całych ziaren kukurydzy. W pierwszym nosie zielona kukurydza, mleczko zbożowe, ale po chwili napowietrzenia robi się słodki zapach popcornu z karmelem. W ustach rozgrzewająca, cierpkie nuty tytoniu, ziarno prażone. W finiszu słodko i zbożowo, jak kukurydziana tortilla z sosem mole, trochę popcornu.

Kolor
Białe
Poziom wytrawności
Wytrawne
Pojemność
0,5 l
Kraj
Polska
Region
Podkarpacie
Zawartość alkoholu %
43

Podkarpacka Destylarnia Okowity została założona 1 880 roku. Gorzelnia od początku swego istnienia wytwarzała destylat, początkowo tylko z ziemniaków, a następnie wykorzystywano do tych celów gorszej jakości ziarna żyta i pszenicy. W pierwszym okresie działalności surowiec do produkcji pochodził wyłącznie z pól dworskich. Końcowy produkt destylacji nazywano wówczas okowitą z łac. Aqua vitae (woda życia). W okowitę zaopatrywano miejscowe karczmy i wyszynki w miasteczkach.

Szczegóły produktu
Kolor
Białe
Poziom wytrawności
Wytrawne
Pojemność
0,5 l
Kraj
Polska
Region
Podkarpacie
Zawartość alkoholu %
43
Opis

Okowita z kukurydzy to bezbarwny produkt manufakturowy, powstający wyłącznie w wyniku procesu fermentacji a następnie destylacji całych ziaren kukurydzy. W pierwszym nosie zielona kukurydza, mleczko zbożowe, ale po chwili napowietrzenia robi się słodki zapach popcornu z karmelem. W ustach rozgrzewająca, cierpkie nuty tytoniu, ziarno prażone. W finiszu słodko i zbożowo, jak kukurydziana tortilla z sosem mole, trochę popcornu.

Producent
Podkarpacka Destylarnia Okowity

Podkarpacka Destylarnia Okowity została założona 1 880 roku. Gorzelnia od początku swego istnienia wytwarzała destylat, początkowo tylko z ziemniaków, a następnie wykorzystywano do tych celów gorszej jakości ziarna żyta i pszenicy. W pierwszym okresie działalności surowiec do produkcji pochodził wyłącznie z pól dworskich. Końcowy produkt destylacji nazywano wówczas okowitą z łac. Aqua vitae (woda życia). W okowitę zaopatrywano miejscowe karczmy i wyszynki w miasteczkach.

Opinie o produkcie
Brak komentarzy

Zobacz także

Produkt dodany do Ulubionych

Ta strona używa plików cookies (ciasteczka). Polityka Cookies  Polityka Prywatności