Browar Pinta Kwas Theta Barrel Aged
PINTA Kwas Theta BA - Russian Imperial Stout zakwaszony bakteriami kwasu mlekowego oraz przefermentowany drożdżami górnej fermentacji.
PINTA Kwas Theta BA - Russian Imperial Stout zakwaszony bakteriami kwasu mlekowego oraz przefermentowany drożdżami górnej fermentacji. W kolejnym etapie połączony z sokiem z polskich, kwaśnych wiśni dla nadania owocowego profilu. Następnie przebity do dębowych beczek, gdzie został poddany działaniu dzikich drożdży przez okres sześciu miesięcy. W efekcie pierwsze szkrzypcę gra wyraźna kwasowość o charakterze mlekowo-owocowym. Na drugim planie kombinacja akcentów palonych, gorzkiej czekolady i brettowego ,,funky" wspartego przez posmaki drewna dębowego, wanilii i tanin.
- Pojemność
- 330 ml
- Kraj
- Polska
Browar Pinta został założony w 2011 roku przez Ziemowita Fałata, Grzegorza Zwierzyny oraz Marka Semli. Pierwszym piwem, które uwarzyli było dobrze wszystkim znane "Atak Chmielu". Mają na swoim koncie ponad 200 uwarzonych piw, a od 2019 mogą się pochwalić swoim własnym Browarem w miejscowości Wieprz.
- Pojemność
- 330 ml
- Kraj
- Polska
PINTA Kwas Theta BA - Russian Imperial Stout zakwaszony bakteriami kwasu mlekowego oraz przefermentowany drożdżami górnej fermentacji. W kolejnym etapie połączony z sokiem z polskich, kwaśnych wiśni dla nadania owocowego profilu. Następnie przebity do dębowych beczek, gdzie został poddany działaniu dzikich drożdży przez okres sześciu miesięcy. W efekcie pierwsze szkrzypcę gra wyraźna kwasowość o charakterze mlekowo-owocowym. Na drugim planie kombinacja akcentów palonych, gorzkiej czekolady i brettowego ,,funky" wspartego przez posmaki drewna dębowego, wanilii i tanin.

Browar Pinta został założony w 2011 roku przez Ziemowita Fałata, Grzegorza Zwierzyny oraz Marka Semli. Pierwszym piwem, które uwarzyli było dobrze wszystkim znane "Atak Chmielu". Mają na swoim koncie ponad 200 uwarzonych piw, a od 2019 mogą się pochwalić swoim własnym Browarem w miejscowości Wieprz.