Mezan Jamaica Long Pond 18YO Cask 28 2000
Mezan Jamaica Long Pond 18YO Cask 28 2000
Mezan Jamaica Long Pond 18YO Cask 28 2000
Mezan Jamaica Long Pond 18YO Cask 28 2000

Mezan Jamaica Long Pond 18YO Cask 28 2000

Niezwykły i wyjątkowo rzadki 18-letni jamajski rum. Tylko trzy beczki tego trunku zostały zabutelkowane, a każda z nich otrzymała swój indywidualny numer. Gorzelnia Long Pond z której pochodzi, znajduje się w dzielnicy Trelawny na Jamajce.

Rum wytwarza się z fermentowanej, lokalnie pozyskiwanej melasy z trzciny cukrowej, którą następnie poddaje się destylacji.

Styl trunku produkowanego w Long Pond jest bogaty w etery. Kojarzy się go także z nazwą Wedderburn, która powinna być łączona przede wszystkim z wyraźnymi, pełnymi aromatów smakami. Jamaica Long Pond 2000 charakteryzuje się delikatną ostrością oraz kwasowością, co jest efektem dłuższej fermentacji, niż zwykle.

Dostępność w sklepach:
vnv-dm vnv-dm
739,00 zł
Brutto

Niezwykły i wyjątkowo rzadki 18-letni jamajski rum. Tylko trzy beczki tego trunku zostały zabutelkowane, a każda z nich otrzymała swój indywidualny numer. Gorzelnia Long Pond z której pochodzi, znajduje się w dzielnicy Trelawny na Jamajce.

Rum wytwarza się z fermentowanej, lokalnie pozyskiwanej melasy z trzciny cukrowej, którą następnie poddaje się destylacji.

Styl trunku produkowanego w Long Pond jest bogaty w etery. Kojarzy się go także z nazwą Wedderburn, która powinna być łączona przede wszystkim z wyraźnymi, pełnymi aromatów smakami. Jamaica Long Pond 2000 charakteryzuje się delikatną ostrością oraz kwasowością, co jest efektem dłuższej fermentacji, niż zwykle.

NOS: Niesamowicie intensywne aromaty rozgotowanego mango, ananasa oraz banana. Pojawia się słodycz - krem brulee zmieszany z ciasteczkami imbirowymi. Z tyłu można wyczuć aromaty korzennego bulionu warzywnego.

USTA: Duża słodycz i świeżość. Owoce tropikalne wiodą prym, ale zanim pojawiają się nuty skórki pomarańczy oraz karmelizowanego banana. Wrażenie słodyczy potęguje aromat ciasta ananasowego z kruszonką. Pojawiają się nuty kompotu z czerwonych owoców oraz ziela angielskiego.

KOŃCÓWKA: Bardzo długa, utrzymująca się słodycz gotowanych owoców oraz korzenności

Kolor
Bursztynowe / Amber
Poziom wytrawności
Wytrawne
Charakter
Spokojne
Pojemność
700 ml
Kraj
Jamajka
Wiek
18 YO
Zawartość alkoholu %
57,26

Mezan Rum to francuski niezależny bottler rumów. Aktualnie na całym świecie można zaobserwować rozwój kategorii rumów, a co za tym idzie rozwój wiedzy konsumenta. Mezan Rum wychodzi naprzeciw tym potrzebom, prezentując rumy z Karaibów, które nie są w żadne sposób ulepszane smakowo i aromatycznie. Elementem unikalnym jest proces maturacji, większość beczek z rumem na etapie młodego wieku jest transportowana do Europy, aby kontynuować proces dojrzewania. Tropikalny klimat karaibski bardzo przyśpiesza proces leżakowania beczek (prawie dwu lub trzykrotnie szybszy niż w Szkocji) przez co rum nie ma czasu aby być podany procesowi utlenianiu, dzięki którym alkohol zyskuje nowych unikalnych walorów smakowych. 

Misją Mezan Rum jest pokazanie ogromnego spektrum smaków i charakteru rumów z różnych krajów i destylarni, którą potrafią się bardzo różnić. Dlatego wszystkie rumy są rocznikowe, a co za tym idzie wypust każdej edycji jest limitowany.

Szczegóły produktu
Kolor
Bursztynowe / Amber
Poziom wytrawności
Wytrawne
Charakter
Spokojne
Pojemność
700 ml
Kraj
Jamajka
Wiek
18 YO
Zawartość alkoholu %
57,26
Opis

Niezwykły i wyjątkowo rzadki 18-letni jamajski rum. Tylko trzy beczki tego trunku zostały zabutelkowane, a każda z nich otrzymała swój indywidualny numer. Gorzelnia Long Pond z której pochodzi, znajduje się w dzielnicy Trelawny na Jamajce.

Rum wytwarza się z fermentowanej, lokalnie pozyskiwanej melasy z trzciny cukrowej, którą następnie poddaje się destylacji.

Styl trunku produkowanego w Long Pond jest bogaty w etery. Kojarzy się go także z nazwą Wedderburn, która powinna być łączona przede wszystkim z wyraźnymi, pełnymi aromatów smakami. Jamaica Long Pond 2000 charakteryzuje się delikatną ostrością oraz kwasowością, co jest efektem dłuższej fermentacji, niż zwykle.

NOS: Niesamowicie intensywne aromaty rozgotowanego mango, ananasa oraz banana. Pojawia się słodycz - krem brulee zmieszany z ciasteczkami imbirowymi. Z tyłu można wyczuć aromaty korzennego bulionu warzywnego.

USTA: Duża słodycz i świeżość. Owoce tropikalne wiodą prym, ale zanim pojawiają się nuty skórki pomarańczy oraz karmelizowanego banana. Wrażenie słodyczy potęguje aromat ciasta ananasowego z kruszonką. Pojawiają się nuty kompotu z czerwonych owoców oraz ziela angielskiego.

KOŃCÓWKA: Bardzo długa, utrzymująca się słodycz gotowanych owoców oraz korzenności

Brak komentarzy

Zobacz także

Oceń Komentarze (0)

Na razie nie dodano żadnej recenzji.
Produkt dodany do Ulubionych

Ta strona używa plików cookies (ciasteczka). Polityka Cookies  Polityka Prywatności