Adelphi Selection Bunnahabhain 2009

Adelphi Selection Bunnahabhain 2009

0 Opinii Klientów

10-letni single malt z destylarni Bunnahabhain na północno-wschodnim wybrzeżu Islay, niezależnie butelkowany przez niesamowite Adelphi. Ten destylowano w 2009 r. i odłożono na okres dojrzewania przez dekadę, zanim uznano go za warty zabutelkowania w 2019 r. Wyprodukowano 719 butelek.

tdr-mp tdr-mp
609,00 zł
Brutto

10-letni single malt z destylarni Bunnahabhain na północno-wschodnim wybrzeżu Islay, niezależnie butelkowany przez niesamowite Adelphi. Ten destylowano w 2009 r. i odłożono na okres dojrzewania przez dekadę, zanim uznano go za warty zabutelkowania w 2019 r. Wyprodukowano 719 butelek.

Nos: duszone jabłka i miękkie cynamonowe ciepło, wsparte odrobiną przybrzeżnego powietrza.

Smak: śliwka, krówka i suszony jęczmień. Trochę trocinowy, z lekką pieprzową przyprawą.

Finisz: gotowana gruszka i karmelowy krem.

Pojemność
700 ml
Kraj
Szkocja (Wielka Brytania)
Region
Szkocja, UK
Apelacja
Islay, (Scotland)

Adelphi to tzw. niezależny bottler, bardzo szanowany w świecie whisky. Pierwotnie Adelphi była firmą, która miała gorzelnię i trudniła się produkcją whisky. Powstała ona w 1826 roku w Glasgow. Działała do początku XX wieku, kiedy to w 1906 roku zawaliła się ogromna kadź fermentacyjna (washback) zalewając ulice miasta alkoholową brzeczką. W 1993 roku Jamie Walker – prawnuk ostatnich właścicieli, powołał do życia nową firmę nawiązującą do swojej poprzedniczki. Dziś firma ta to także właściciel nowo wybudowanej destylarni Ardnamurchan (2014 rok). Gorzelnia leży w zachodniej części Highlands, tuż nad wyspą Mull. Adelphi rozwija swoją markę na arenie międzynarodowej, pozyskując rzadkie i wyjątkowe pojedyncze beczki szkockiej whisky z innych gorzelni. Ta staranna procedura selekcji dała Adelphi przede wszystkim imię jakości.

Szczegóły produktu
Pojemność
700 ml
Kraj
Szkocja (Wielka Brytania)
Region
Szkocja, UK
Apelacja
Islay, (Scotland)
Opis

10-letni single malt z destylarni Bunnahabhain na północno-wschodnim wybrzeżu Islay, niezależnie butelkowany przez niesamowite Adelphi. Ten destylowano w 2009 r. i odłożono na okres dojrzewania przez dekadę, zanim uznano go za warty zabutelkowania w 2019 r. Wyprodukowano 719 butelek.

Nos: duszone jabłka i miękkie cynamonowe ciepło, wsparte odrobiną przybrzeżnego powietrza.

Smak: śliwka, krówka i suszony jęczmień. Trochę trocinowy, z lekką pieprzową przyprawą.

Finisz: gotowana gruszka i karmelowy krem.

Opinie o produkcie
Brak komentarzy

Zaloguj się, aby zamieścić komentarz

Produkt dodany do Ulubionych

Ta strona używa plików cookies (ciasteczka). Polityka Cookies  Polityka Prywatności