Amrut Triparva Single Malt Whisky
Triparva to whisky Single Malt, która została poddana potrójnej destylacji. To pierwszy potrójnie destylowany single malt produkowany w Indiach, a być może nawet w Azji. Ta whisky ujawnia na podniebieniu pyszne owocowe nuty. Destylarnia Amrut oferuje na całym świecie limitowaną edycję 5400 butelek.
Potrójna destylacja jest stosunkowo rzadka poza Irlandią, a większość gorzelni, które tradycyjnie stosują podwójną destylację, nie pomyślałaby o próbie wyprodukowania potrójnie destylowanego single malta. Na szczęście Amrut nie jest jedną z tych destylarni, a Triparva jest produktem eksperymentów destylarni z potrójną destylacją swojej whisky. W nosie wyczuwalne są nuty trocin dębowych, ciasteczek melasowych i przyjemna słodowość z nutami suszonych owoców i tytoniu. Smak jest ostry z nutą lukrecji i tanin dębowych, melasy i nutą tytoniu. Finisz ma utrzymujące się przyprawy wraz z ożywającym w tym momencie słodowym charakterem, uzupełnionym nutą melasy i suszonych owoców.
- Kolor
- Bursztynowe / Amber
- Pojemność
- 700 ml
- Kraj
- Indie
- Zawartość alkoholu %
- 50
Amrut Distilleries została założona w Bangalore w stanie Karnataka w 1948 roku przez JN Radhakrishnę Rao Jagdale. Firma początkowo produkowała indyjski likier zagraniczny i dostarczała go głównie do Departamentu Stołówek. Obecna główna gorzelnia została zbudowana w 1987 roku. Jest to pierwsza whisky single malt wyprodukowana w Indiach. Amrut lub amrita to sanskryckie słowo, które można przetłumaczyć jako „nektar bogów” lub „napój bogów”. Marka zasłynęła po tym, jak koneser whisky Jim Murray przyznał jej ocenę 82 na 100 w latach 2005 i 2010. W 2010 roku Murray uznał Amrut Fusion whisky single malt za trzecią najlepszą na świecie. Czas leżakowania w beczce whisky Amrut jest znacznie krótszy niż w przypadku whisky szkockiej , ze względu na gorętszy klimat Indii. Upał sprawia, że whisky dojrzewa szybciej w Indiach niż w Europie czy Stanach Zjednoczonych. Surinder Kumar, master w Amrut Distilleries, oszacował, że jeden rok leżakowania w beczkach w Indiach jest równy trzem latom w Szkocji. Obecnie whisky single malt Amrut sprzedawana jest w 11 wariantach.
- Kolor
- Bursztynowe / Amber
- Pojemność
- 700 ml
- Kraj
- Indie
- Zawartość alkoholu %
- 50
Potrójna destylacja jest stosunkowo rzadka poza Irlandią, a większość gorzelni, które tradycyjnie stosują podwójną destylację, nie pomyślałaby o próbie wyprodukowania potrójnie destylowanego single malta. Na szczęście Amrut nie jest jedną z tych destylarni, a Triparva jest produktem eksperymentów destylarni z potrójną destylacją swojej whisky. W nosie wyczuwalne są nuty trocin dębowych, ciasteczek melasowych i przyjemna słodowość z nutami suszonych owoców i tytoniu. Smak jest ostry z nutą lukrecji i tanin dębowych, melasy i nutą tytoniu. Finisz ma utrzymujące się przyprawy wraz z ożywającym w tym momencie słodowym charakterem, uzupełnionym nutą melasy i suszonych owoców.

Amrut Distilleries została założona w Bangalore w stanie Karnataka w 1948 roku przez JN Radhakrishnę Rao Jagdale. Firma początkowo produkowała indyjski likier zagraniczny i dostarczała go głównie do Departamentu Stołówek. Obecna główna gorzelnia została zbudowana w 1987 roku. Jest to pierwsza whisky single malt wyprodukowana w Indiach. Amrut lub amrita to sanskryckie słowo, które można przetłumaczyć jako „nektar bogów” lub „napój bogów”. Marka zasłynęła po tym, jak koneser whisky Jim Murray przyznał jej ocenę 82 na 100 w latach 2005 i 2010. W 2010 roku Murray uznał Amrut Fusion whisky single malt za trzecią najlepszą na świecie. Czas leżakowania w beczce whisky Amrut jest znacznie krótszy niż w przypadku whisky szkockiej , ze względu na gorętszy klimat Indii. Upał sprawia, że whisky dojrzewa szybciej w Indiach niż w Europie czy Stanach Zjednoczonych. Surinder Kumar, master w Amrut Distilleries, oszacował, że jeden rok leżakowania w beczkach w Indiach jest równy trzem latom w Szkocji. Obecnie whisky single malt Amrut sprzedawana jest w 11 wariantach.
Zobacz także