BenRiach 12YO Pedro Ximinez

BenRiach 12YO Pedro Ximinez

239,00 zł
Brutto

Ta whisky jest częścią serii 12 letnich silnie torfowych destylatów poddanych finiszowemu leżakowaniu w wybranych rodzajach beczek po rumie, sherry czy porto, wypuszczonych w Maju 2007 roku. Każda edycją posiada własną nazwę zaczerpnięta z łaciny. Ta edycją nosi nazwę „Heredotus Fumosus” co w dosłownym tłumaczeniu znaczy „dymne sherry” i ostatni okres dojrzewania spędza w beczkach po Pedro Ximenez najsłodszej odmianie Hiszpańskiego sherry.
Kolor: Złoty.
Zapach: Jest pomieszaniem słodyczy z dymem i torfem, wyraźne cytrusowe i waniliowe nutki uwydatniają się na tle Hiszpańskiego Pedro Ximenezu.
Smak: Słodycz, torf i wędzone śledzie a wszystko to skąpane torfowisku. W tle można doszukać się nutki lawendy, mirtu, słodkich kremówek i subtelnego finiszu z sherry.
Finisz: Intensywny, słodki i dymny.

Pojemność
700 ml
Kraj
Szkocja
Region
Speyside

Założyciel destylarni, John Duff, podróżował po kraju i za granicą w pogoni za whisky, zanim zbudował Benriach Distillery w 1898 roku. W swoim duchu przygód BenRiach twórczo eksploruje sztukę destylacji i dojrzewania beczek, przesuwając granicy alchemii słodowej jak nikt inny. Niekonwencjonalny destylator whisky Speyside produkuje trzy rodzaje whisky słodowej - torfową, nietorfową i potrójnie destylowaną i posiada jedne z najbardziej eksperymentalnych beczek w Speyside. Jest także właścicielem dwóch pozostałych destylarni w Speyside, które destylują whisky przy użyciu słodowanego jęczmienia. 

Położony w Heart of Speyside, w północno-wschodnim regionie Morayshire, BenRiach ukazuje cały tradycyjny urok destylarni Speyside, a sam obiekt czerpie wodę ze źródeł Burnside znajdujących się głęboko pod ziemią destylarni. 

Szczegóły produktu
Pojemność
700 ml
Kraj
Szkocja
Region
Speyside
Opis

Ta whisky jest częścią serii 12 letnich silnie torfowych destylatów poddanych finiszowemu leżakowaniu w wybranych rodzajach beczek po rumie, sherry czy porto, wypuszczonych w Maju 2007 roku. Każda edycją posiada własną nazwę zaczerpnięta z łaciny. Ta edycją nosi nazwę „Heredotus Fumosus” co w dosłownym tłumaczeniu znaczy „dymne sherry” i ostatni okres dojrzewania spędza w beczkach po Pedro Ximenez najsłodszej odmianie Hiszpańskiego sherry.
Kolor: Złoty.
Zapach: Jest pomieszaniem słodyczy z dymem i torfem, wyraźne cytrusowe i waniliowe nutki uwydatniają się na tle Hiszpańskiego Pedro Ximenezu.
Smak: Słodycz, torf i wędzone śledzie a wszystko to skąpane torfowisku. W tle można doszukać się nutki lawendy, mirtu, słodkich kremówek i subtelnego finiszu z sherry.
Finisz: Intensywny, słodki i dymny.

Producent
BenRiach Distillery

Założyciel destylarni, John Duff, podróżował po kraju i za granicą w pogoni za whisky, zanim zbudował Benriach Distillery w 1898 roku. W swoim duchu przygód BenRiach twórczo eksploruje sztukę destylacji i dojrzewania beczek, przesuwając granicy alchemii słodowej jak nikt inny. Niekonwencjonalny destylator whisky Speyside produkuje trzy rodzaje whisky słodowej - torfową, nietorfową i potrójnie destylowaną i posiada jedne z najbardziej eksperymentalnych beczek w Speyside. Jest także właścicielem dwóch pozostałych destylarni w Speyside, które destylują whisky przy użyciu słodowanego jęczmienia. 

Położony w Heart of Speyside, w północno-wschodnim regionie Morayshire, BenRiach ukazuje cały tradycyjny urok destylarni Speyside, a sam obiekt czerpie wodę ze źródeł Burnside znajdujących się głęboko pod ziemią destylarni. 

Produkt dodany do Ulubionych

Ta strona używa plików cookies (ciasteczka). Polityka Cookies  Polityka Prywatności