Benriach 18 YO Dunder Dark Rum
Single Malt whisky dojrzewająca przez 18 lat tradycyjną metodą w amerykańskich beczkach po bourbonie, a następnie w baryłkach po jamajskim ciemnym rumie. W nosie fantastyczne połączenie aromatów toffi, przypraw, cynamonu i sułtanek z intensywnym odcieniem rumu w tle. W ustach te same nuty rozwijają się w kuszące tony moreli, róży oraz czekolady, z domieszką sułtanek i rumu na finiszu. Ściśle limitowana edycja z serii ‘Wood Finish’.
- Pojemność
- 700 ml
- Kraj
- Szkocja
- Region
- Speyside
Założyciel destylarni, John Duff, podróżował po kraju i za granicą w pogoni za whisky, zanim zbudował Benriach Distillery w 1898 roku. W swoim duchu przygód BenRiach twórczo eksploruje sztukę destylacji i dojrzewania beczek, przesuwając granicy alchemii słodowej jak nikt inny. Niekonwencjonalny destylator whisky Speyside produkuje trzy rodzaje whisky słodowej - torfową, nietorfową i potrójnie destylowaną i posiada jedne z najbardziej eksperymentalnych beczek w Speyside. Jest także właścicielem dwóch pozostałych destylarni w Speyside, które destylują whisky przy użyciu słodowanego jęczmienia.
Położony w Heart of Speyside, w północno-wschodnim regionie Morayshire, BenRiach ukazuje cały tradycyjny urok destylarni Speyside, a sam obiekt czerpie wodę ze źródeł Burnside znajdujących się głęboko pod ziemią destylarni.
- Pojemność
- 700 ml
- Kraj
- Szkocja
- Region
- Speyside
Single Malt whisky dojrzewająca przez 18 lat tradycyjną metodą w amerykańskich beczkach po bourbonie, a następnie w baryłkach po jamajskim ciemnym rumie. W nosie fantastyczne połączenie aromatów toffi, przypraw, cynamonu i sułtanek z intensywnym odcieniem rumu w tle. W ustach te same nuty rozwijają się w kuszące tony moreli, róży oraz czekolady, z domieszką sułtanek i rumu na finiszu. Ściśle limitowana edycja z serii ‘Wood Finish’.

Założyciel destylarni, John Duff, podróżował po kraju i za granicą w pogoni za whisky, zanim zbudował Benriach Distillery w 1898 roku. W swoim duchu przygód BenRiach twórczo eksploruje sztukę destylacji i dojrzewania beczek, przesuwając granicy alchemii słodowej jak nikt inny. Niekonwencjonalny destylator whisky Speyside produkuje trzy rodzaje whisky słodowej - torfową, nietorfową i potrójnie destylowaną i posiada jedne z najbardziej eksperymentalnych beczek w Speyside. Jest także właścicielem dwóch pozostałych destylarni w Speyside, które destylują whisky przy użyciu słodowanego jęczmienia.
Położony w Heart of Speyside, w północno-wschodnim regionie Morayshire, BenRiach ukazuje cały tradycyjny urok destylarni Speyside, a sam obiekt czerpie wodę ze źródeł Burnside znajdujących się głęboko pod ziemią destylarni.