Serwis DARWINA.PL jest przeznaczony dla osób pełnoletnich.

Wchodząc na stronę potwierdzasz, że masz ukończone conajmniej 18 lat

Mam mniej niż 18 lat - Wychodzę

Darmowa dostawa już od 250zł

Dostawa za free od 250zł

  • Język: Polski Polski
  • Zmień

Język:

0 Ulubione
Koszyk
Spełniono warunek darmowej dostawy Koszyk
Koszyk
Aktywne filtry
Opcje przeglądania

Liczba wybranych produktów: 3

  • Poziom wytrawności
    Wybrane filtry: 0
  • Kolor
    Wybrane filtry: 0
  • Bottling
    Wybrane filtry: 0
  • Zawartość alkoholu %
    Wybrane filtry: 0
  • Wiek
    Wybrane filtry: 0
  • Rocznik
    Wybrane filtry: 0
  • Region
    Wybrane filtry: 0
  • Kraj
    Wybrane filtry: 0
  • Szczepy
    Wybrane filtry: 0
  • Pojemność
    Wybrane filtry: 0
  • Apelacja
    Wybrane filtry: 0
  • Typ
    Wybrane filtry: 0
  • Charakter
    Wybrane filtry: 0
  • Rodzaj beczki
    Wybrane filtry: 0
  • Unikalne cechy
    Wybrane filtry: 0
  • Zakres cen
    Wybrane filtry: 0

Wino jest napojem alkoholowym, który powstaje w wyniku fermentacji alkoholowej – drożdże przekształcają cukry (glukozę) w etanol i dwutlenek węgla:

C6H12O6 = 2C2H5OH + 2CO2

Najwcześniejsze znane ślady wina pochodzą z Gruzji (ok.  6000 pne), chociaż istnieją dowody na to, że podobny napój alkoholowy był spożywany wcześniej w Chinach (ok.  7000 pne). 

Proces produkcji wina – winifikacja, składa się z pięciu podstawowych etapów:

      • Zbiór
      • Kruszenie/Wyciskanie
      • Fermentacja
      • Klarowanie/Ciśnienie/Filtracja
      • Starzenie się i butelkowanie

Pierwszym krokiem w produkcji wina jest zbiór.  Winogrona zawierają wszystkie wymagane związki chemiczne takie jak estry, garbniki (taniny) i kwasy, które tworzą pyszne wino. Duży wpływ na proces mają: odmiana winogrona użyta do produkcji  i warunki , w jakich uprawiano winorośl.

Drugim etapem produkcji wina jest przygotowanie moszczu gronowego. Moszcz uzyskuje się dzięki wyciskaniu winogron w prasach. Po zgromadzeniu moszczu gronowego następuje proces fermentacji alkoholowej, który prowadzi nas do trzeciego etapu.  

Ten proces fermentacji trwa cały czas, dopóki cukier nie zostanie przekształcony w alkohol, w wyniku czego powstanie wytrawne wino. Jeśli ma zostać wyprodukowane słodkie wino, producenci wina zatrzymują ten proces, aby zapobiec konwersji całego cukru. Cały proces fermentacji może potrwać od tygodnia do miesiąca, a nawet dłużej.

Po zakończeniu fermentacji wino poddawane jest filtrowaniu. Od przeznaczenia wina uzależniona jest liczba filtracji. Dla win o przeznaczeniu masowym wina filtrowane są wielokrotnie. Wina o przeznaczeniu kolekcjonerskim bądź dla koneserów filtrowane są raz lub w ogóle. Następnie wino poddawane jest procesowi klarowania, który polega na samorzutnym wytrącaniu się osadu oraz zbierania wina znad osadu.

Ostatnim etapem produkcji jest dojrzewanie i butelkowanie. Wino może dojrzewać zarówno przed jak i po kupażu. Dojrzewanie to nic innego jak przechowywanie w odpowiednich warunkach czyli w odpowiedniej temperaturze, oświetleniu. Wino może dojrzewać na dwa sposoby: w kadziach/ beczkach oraz w butelkach.

Rodzaje wina.

Najczęstsze klasyfikacje wina są wykonywane przez:

    • miejsce pochodzenia ( np. Bordeaux, Rioja, Mosel i Chianti )
    • metody i styl winifikacji 
    • słodycz 
    • smak (opisuje charakter wina jako wytrawnego ,półsłodkiego, i słodkiego )
    • jakość 
    • rocznik lub odmiana

Klasyfikacja według winifikacji odnosi się do sposobu wytwarzania win i dzieli wszystkie wina na trzy główne kategorie: 

      • wina stołowe (najczęściej spożywane z jedzeniem i służą jako dodatek do posiłku)
      • wina musujące (przeznaczone są głównie do spożycia podczas uroczystości)
      • wina wzmocnione  (stosuje się przed posiłkiem lub po nim)

Dodano produkt do koszyka

Wina. Promocje

Sortuj wg:
  • 1
Aktywne filtry
Liczba wybranych produktów: 3
  • Produktów na stronie:
  • 36
  • 60
  • 96
  • 1