Brunello Di Montalcino 2005 Terr

Brunello Di Montalcino 2005 Terr

0 Komentarzy
269,00 zł
Brutto

Maceracja w trakcie fermentacji, trwa ok 15-20 dni razem z regularnym dociskaniem. Kontrolowana temperatura fermentacji (30-32°C) zapewnia winu dobry kolor, utrzymuje charakterystyczną dla Sangiovese strukturę i miękkie taniny. Wino dojrzewa minimum 2 lata w beczkach z dębu słoweńskiego. Intensywnie purpurowa szata, z dużą głebią i „nogami” obrazującymi pełną strukturę wina. Bardzo bogaty nos, z dominującymi aromatami owoców: jeżyn, czarnej porzeczki i wiśni. W ustach wino jest pełne, o mocnej strukturze, z przejmującą głebią i dobrze zbalansowaną kwasowoscią. Przechowywać w chłodnej ciemnej piwnicy, z dala od światła, promieni słonecznych i gorąca. To wino świetnie sprawdza się w klasycznym połączeniu z pieczonym mięsem, również z dziczyzną przyrzadzoną w sposób tradycyjny (ciężki). Doskonale komponuje się także z serami, zwłaszcza Pecorino lub Parmezanem. Serwować w temperaturze 18°C.

Kolor
Czerwone
Poziom wytrawności
Wytrawne
Charakter
Spokojne
Pojemność
750 ml
Kraj
Włochy
Region
Toskania
Apelacja
Brunello di Montalcino DOCG
Rocznik
2005
Szczegóły produktu
Kolor
Czerwone
Poziom wytrawności
Wytrawne
Charakter
Spokojne
Pojemność
750 ml
Kraj
Włochy
Region
Toskania
Apelacja
Brunello di Montalcino DOCG
Rocznik
2005
Opis
Maceracja w trakcie fermentacji, trwa ok 15-20 dni razem z regularnym dociskaniem. Kontrolowana temperatura fermentacji (30-32°C) zapewnia winu dobry kolor, utrzymuje charakterystyczną dla Sangiovese strukturę i miękkie taniny. Wino dojrzewa minimum 2 lata w beczkach z dębu słoweńskiego. Intensywnie purpurowa szata, z dużą głebią i „nogami” obrazującymi pełną strukturę wina. Bardzo bogaty nos, z dominującymi aromatami owoców: jeżyn, czarnej porzeczki i wiśni. W ustach wino jest pełne, o mocnej strukturze, z przejmującą głebią i dobrze zbalansowaną kwasowoscią. Przechowywać w chłodnej ciemnej piwnicy, z dala od światła, promieni słonecznych i gorąca. To wino świetnie sprawdza się w klasycznym połączeniu z pieczonym mięsem, również z dziczyzną przyrzadzoną w sposób tradycyjny (ciężki). Doskonale komponuje się także z serami, zwłaszcza Pecorino lub Parmezanem. Serwować w temperaturze 18°C.
Producent
Opinie o produkcie
Brak komentarzy
Produkt dodany do Ulubionych

Ta strona używa plików cookies (ciasteczka). Polityka Cookies  Polityka Prywatności