Bastianich Rosso Giulia Calabron

Bastianich Rosso Giulia Calabron

  • Nowy
0 Komentarzy
269,00 zł
Brutto

Calabrone to wybitne wino klasy Reserva, produkowane tylko z wybitnych roczników – kiedy wrzesień i październik są wyjątkowo suche i łagodne, a część zbiorów zostaje poddana procesowi appasimento czyli podsuszania. Podobnie jak w przypadku Amarone, podsuszanie podkreśla niewiarygodną miękkość, smak i taniny winogrona. Calabrone Bastianich jest kompozycją 70% Refosco, 10% Schioppettino, 10% Fignolo i 10% Merlota. Proces produkcji jest dosyć skomplikowany – 50% Refosco i całe Schiopettino są suszone przez minimum 4 tygodnie, następnie bardzo delikatnie odszypułkowywane i wyciskane. Maceracja i fermentacja zachodzi w dużych, 500-litrowych beczkach. Po 24 miesiącach w nowych, dębowych beczkach następuje kupażowanie. Gotowe wino leżakuje kolejne 24 miesiące w butelkach zanim zostanie wypuszczone na rynek. Powstaje wino pełne aromatów czekolady, kawy, przypraw i przejrzałych czerwonych owoców o eleganckim i pełnym smaku, długim finiszu i sporym potencjale dojrzewania.

Kolor
Czerwone
Poziom wytrawności
Wytrawne
Charakter
Spokojne
Pojemność
750 ml
Kraj
Włochy
Region
Friuli-Venezia Giulia
Apelacja
Venezia Giulia IGT
Szczepy
Fignolo
Rocznik
2006
Szczegóły produktu
Kolor
Czerwone
Poziom wytrawności
Wytrawne
Charakter
Spokojne
Pojemność
750 ml
Kraj
Włochy
Region
Friuli-Venezia Giulia
Apelacja
Venezia Giulia IGT
Szczepy
Fignolo
Rocznik
2006
Opis
Calabrone to wybitne wino klasy Reserva, produkowane tylko z wybitnych roczników – kiedy wrzesień i październik są wyjątkowo suche i łagodne, a część zbiorów zostaje poddana procesowi appasimento czyli podsuszania. Podobnie jak w przypadku Amarone, podsuszanie podkreśla niewiarygodną miękkość, smak i taniny winogrona. Calabrone Bastianich jest kompozycją 70% Refosco, 10% Schioppettino, 10% Fignolo i 10% Merlota. Proces produkcji jest dosyć skomplikowany – 50% Refosco i całe Schiopettino są suszone przez minimum 4 tygodnie, następnie bardzo delikatnie odszypułkowywane i wyciskane. Maceracja i fermentacja zachodzi w dużych, 500-litrowych beczkach. Po 24 miesiącach w nowych, dębowych beczkach następuje kupażowanie. Gotowe wino leżakuje kolejne 24 miesiące w butelkach zanim zostanie wypuszczone na rynek. Powstaje wino pełne aromatów czekolady, kawy, przypraw i przejrzałych czerwonych owoców o eleganckim i pełnym smaku, długim finiszu i sporym potencjale dojrzewania.
Producent
Bastianich
Opinie o produkcie
Brak komentarzy
Produkt dodany do Ulubionych

Ta strona używa plików cookies (ciasteczka). Polityka Cookies  Polityka Prywatności