Bastianich Rosso Giulia Calabron
Calabrone to wybitne wino klasy Reserva, produkowane tylko z wybitnych roczników – kiedy wrzesień i październik są wyjątkowo suche i łagodne, a część zbiorów zostaje poddana procesowi appasimento czyli podsuszania. Podobnie jak w przypadku Amarone, podsuszanie podkreśla niewiarygodną miękkość, smak i taniny winogrona. Calabrone Bastianich jest kompozycją 70% Refosco, 10% Schioppettino, 10% Fignolo i 10% Merlota. Proces produkcji jest dosyć skomplikowany – 50% Refosco i całe Schiopettino są suszone przez minimum 4 tygodnie, następnie bardzo delikatnie odszypułkowywane i wyciskane. Maceracja i fermentacja zachodzi w dużych, 500-litrowych beczkach. Po 24 miesiącach w nowych, dębowych beczkach następuje kupażowanie. Gotowe wino leżakuje kolejne 24 miesiące w butelkach zanim zostanie wypuszczone na rynek. Powstaje wino pełne aromatów czekolady, kawy, przypraw i przejrzałych czerwonych owoców o eleganckim i pełnym smaku, długim finiszu i sporym potencjale dojrzewania.
- Kolor
- Czerwone
- Poziom wytrawności
- Wytrawne
- Charakter
- Spokojne
- Pojemność
- 750 ml
- Kraj
- Włochy
- Region
- Friuli-Venezia Giulia
- Apelacja
- Venezia Giulia IGT
- Szczepy
- Fignolo
- Rocznik
- 2006
- Kolor
- Czerwone
- Poziom wytrawności
- Wytrawne
- Charakter
- Spokojne
- Pojemność
- 750 ml
- Kraj
- Włochy
- Region
- Friuli-Venezia Giulia
- Apelacja
- Venezia Giulia IGT
- Szczepy
- Fignolo
- Rocznik
- 2006