Pascual Toso Selected Vines Cabernet...

Pascual Toso Selected Vines Cabernet Sauvignon

0 Opinii klientów

Wino skomponowane w 100% z gron szczepu Cabernet Sauvignon zbieranych ręcznie do małych koszyczków. Dojrzewa w nowych beczkach przez 12 miesięcy z czego 80% wina leżakuje w amerykańskim dębie, a pozostałe 20% we francuskim. Potem zanim zostanie wypuszczone na rynek „odpoczywa” 4 miesiące w butelce.

pav-ach pav-ach
99,00 zł
Brutto

Wino skomponowane w 100% z gron szczepu Cabernet Sauvignon zbieranych ręcznie do małych koszyczków. Dojrzewa w nowych beczkach przez 12 miesięcy z czego 80% wina leżakuje w amerykańskim dębie, a pozostałe 20% we francuskim. Potem zanim zostanie wypuszczone na rynek „odpoczywa” 4 miesiące w butelce. Bardzo eleganckie wino, z intensywnym aromatem czarnej porzeczki i maliny oraz nutami pieprzu, czekolady i wanilii. Długi, ewoluujący finisz. Słodkie i krągłe taniny.

Kolor
Czerwone
Poziom wytrawności
Wytrawne
Charakter
Spokojne
Pojemność
750 ml
Kraj
Argentyna
Region
Mendoza, AR

Kiedy w połowie lat 80. XIX wieku Pascual Toso wyruszył do Argentyny ze swojego rodzinnego miasta Canale D'Alba w Piamonte we Włoszech, być może nie wyobrażał sobie, że jego przeznaczeniem było zostać założycielem winnicy, która dziś jest jedną z najstarszych i najsłynniejszy w kraju dzięki stałej i niekwestionowanej jakości swoich produktów oraz tradycji. Kiedy przybył do naszego kraju, wybrał Mendozę na miejsce swojego zamieszkania i zajął się importem. Natychmiast dostrzegł wyjątkową jakość produkowanych tu win, ponieważ uprawiał winorośl i zajmował się takim biznesem, jak rodzinna tradycja, gdy mieszkał w Piamonte. Z tego powodu założył swoją pierwszą winnicę w San José w Guaymallén w 1890 roku. Na początku wieku postanowił rozszerzyć swoje winnice na obszar zwany Las Barrancas w Maipú, przekonany, że jest to obszar najwyższej jakości w prowincji. Nabył więc posiadłość w Las Barrancas, gdzie założył odpowiednie zakłady winiarskie i piwnice. Czas też miał mu pokazać, że ma rację, ponieważ dziś Las Barrancas, w Departamencie Maipu, jest jednogłośnie uważany przez techników za jeden z obszarów produkcyjnych najwyższej jakości, nie tylko w prowincji, ale także w kraju. Bodegas Toso została przejęta w 1995 roku przez J.Llorente y Cía, firmę, która od 1909 roku wyróżnia się doskonałymi produktami wysokiej jakości i utrzymuje tę samą filozofię narzuconą przez Pascuala Toso. Od momentu powstania w 1880 roku, Bodegas y Viñedos Pascual Toso wyróżniają się nieustanną innowacyjnością. Oprócz znacznych inwestycji w nowe winnice, sprzęt i ulepszenia w celu optymalizacji produkcji, ta tradycyjna winiarnia z Mendozy niedawno wezwała znanego na całym świecie kalifornijskiego enologa Paula Hobbsa, aby towarzyszył winnicy na tym nowym etapie. Ekspert ten od 2001 roku pracuje nad rozwojem win premium i super premium. Na początku nowego tysiąclecia Paul Hobbs jest nadal jednym z czołowych i bardziej utalentowanych winiarzy, produkującym wykwintne wina dla najsłynniejszych winnic świata. W Republice Argentyńskiej regiony odpowiednie do uprawy winorośli znajdują się wzdłuż grzbietu górskiego Andów, od 22º do 42º szerokości geograficznej południowej. Ten duży region Północ-Południe i różne szerokości geograficzne jego dolin stwarzają różne warunki ekologiczne, w których uprawiane są różne odmiany winorośli. Ogólnie rzecz biorąc, gleba różnych obszarów uprawy winorośli pochodziła z rozkładu i rozpadu skał górskich i minerałów w okresie czwartorzędowym. Ze względu na młodość gleby w jej profilu nie ma typowych warstw gleby. Jest wiele okrągłych kamieni, zwykle w pobliżu gór. Materia organiczna jest bardzo uboga ze względu na szybki rozkład, przez który przechodzi, ponieważ deszcze nie są obfite i istnieje intensywna działalność kulturalna. Chociaż gleby są podobnego pochodzenia, na małych obszarach można znaleźć różne tekstury. Klimat Ogólnie rzecz biorąc, wszystkie obszary uprawy winorośli znajdują się w suchych regionach o ciepłej pogodzie, gdzie pory zimowe są dobrze określone, występuje wysoki poziom promieniowania słonecznego, a zakres temperatur wynosi prawie 15ºC. Średnia roczna temperatura waha się od 13,8°C do 18,3°C. Zgodnie z systemem Winklera klasyfikacji regionów uprawy winorośli, obszary te zaliczają się do II i III regionu. Roczne opady na wszystkich obszarach uprawy winorośli wynoszą od 150 do 400 mm. Najwyższe opady występują wiosną i latem. Ta ilość opadów jest niewystarczająca dla winorośli, dlatego konieczne jest skorzystanie z systemów nawadniania rzecznego lub podziemnego. Ogólnie teren nie jest bardzo wietrzny. 

Szczegóły produktu
Kolor
Czerwone
Poziom wytrawności
Wytrawne
Charakter
Spokojne
Pojemność
750 ml
Kraj
Argentyna
Region
Mendoza, AR
Dostępność w sklepach:

W chwili obecnej nie posiadamy tego produktu w naszych sklepach. Jednak możesz go zarezerwować. Sprawdzimy jego dostępność w hurtowniach i u importera, i wtedy poinformujemy Cię o jego dostępności na rynku polskim. Możesz skorzystać też z naszego: formularza kontaktowego. Kliknij.

Opis

Wino skomponowane w 100% z gron szczepu Cabernet Sauvignon zbieranych ręcznie do małych koszyczków. Dojrzewa w nowych beczkach przez 12 miesięcy z czego 80% wina leżakuje w amerykańskim dębie, a pozostałe 20% we francuskim. Potem zanim zostanie wypuszczone na rynek „odpoczywa” 4 miesiące w butelce. Bardzo eleganckie wino, z intensywnym aromatem czarnej porzeczki i maliny oraz nutami pieprzu, czekolady i wanilii. Długi, ewoluujący finisz. Słodkie i krągłe taniny.

Producent
Pascual Toso

Kiedy w połowie lat 80. XIX wieku Pascual Toso wyruszył do Argentyny ze swojego rodzinnego miasta Canale D'Alba w Piamonte we Włoszech, być może nie wyobrażał sobie, że jego przeznaczeniem było zostać założycielem winnicy, która dziś jest jedną z najstarszych i najsłynniejszy w kraju dzięki stałej i niekwestionowanej jakości swoich produktów oraz tradycji. Kiedy przybył do naszego kraju, wybrał Mendozę na miejsce swojego zamieszkania i zajął się importem. Natychmiast dostrzegł wyjątkową jakość produkowanych tu win, ponieważ uprawiał winorośl i zajmował się takim biznesem, jak rodzinna tradycja, gdy mieszkał w Piamonte. Z tego powodu założył swoją pierwszą winnicę w San José w Guaymallén w 1890 roku. Na początku wieku postanowił rozszerzyć swoje winnice na obszar zwany Las Barrancas w Maipú, przekonany, że jest to obszar najwyższej jakości w prowincji. Nabył więc posiadłość w Las Barrancas, gdzie założył odpowiednie zakłady winiarskie i piwnice. Czas też miał mu pokazać, że ma rację, ponieważ dziś Las Barrancas, w Departamencie Maipu, jest jednogłośnie uważany przez techników za jeden z obszarów produkcyjnych najwyższej jakości, nie tylko w prowincji, ale także w kraju. Bodegas Toso została przejęta w 1995 roku przez J.Llorente y Cía, firmę, która od 1909 roku wyróżnia się doskonałymi produktami wysokiej jakości i utrzymuje tę samą filozofię narzuconą przez Pascuala Toso. Od momentu powstania w 1880 roku, Bodegas y Viñedos Pascual Toso wyróżniają się nieustanną innowacyjnością. Oprócz znacznych inwestycji w nowe winnice, sprzęt i ulepszenia w celu optymalizacji produkcji, ta tradycyjna winiarnia z Mendozy niedawno wezwała znanego na całym świecie kalifornijskiego enologa Paula Hobbsa, aby towarzyszył winnicy na tym nowym etapie. Ekspert ten od 2001 roku pracuje nad rozwojem win premium i super premium. Na początku nowego tysiąclecia Paul Hobbs jest nadal jednym z czołowych i bardziej utalentowanych winiarzy, produkującym wykwintne wina dla najsłynniejszych winnic świata. W Republice Argentyńskiej regiony odpowiednie do uprawy winorośli znajdują się wzdłuż grzbietu górskiego Andów, od 22º do 42º szerokości geograficznej południowej. Ten duży region Północ-Południe i różne szerokości geograficzne jego dolin stwarzają różne warunki ekologiczne, w których uprawiane są różne odmiany winorośli. Ogólnie rzecz biorąc, gleba różnych obszarów uprawy winorośli pochodziła z rozkładu i rozpadu skał górskich i minerałów w okresie czwartorzędowym. Ze względu na młodość gleby w jej profilu nie ma typowych warstw gleby. Jest wiele okrągłych kamieni, zwykle w pobliżu gór. Materia organiczna jest bardzo uboga ze względu na szybki rozkład, przez który przechodzi, ponieważ deszcze nie są obfite i istnieje intensywna działalność kulturalna. Chociaż gleby są podobnego pochodzenia, na małych obszarach można znaleźć różne tekstury. Klimat Ogólnie rzecz biorąc, wszystkie obszary uprawy winorośli znajdują się w suchych regionach o ciepłej pogodzie, gdzie pory zimowe są dobrze określone, występuje wysoki poziom promieniowania słonecznego, a zakres temperatur wynosi prawie 15ºC. Średnia roczna temperatura waha się od 13,8°C do 18,3°C. Zgodnie z systemem Winklera klasyfikacji regionów uprawy winorośli, obszary te zaliczają się do II i III regionu. Roczne opady na wszystkich obszarach uprawy winorośli wynoszą od 150 do 400 mm. Najwyższe opady występują wiosną i latem. Ta ilość opadów jest niewystarczająca dla winorośli, dlatego konieczne jest skorzystanie z systemów nawadniania rzecznego lub podziemnego. Ogólnie teren nie jest bardzo wietrzny. 

Opinie o produkcie
Brak komentarzy

Zaloguj się, aby zamieścić komentarz

Produkt dodany do Ulubionych

Ta strona używa plików cookies (ciasteczka). Polityka Cookies  Polityka Prywatności