Pinot Grigio Ramato Venezia Giulia

Pinot Grigio Ramato Venezia Giulia

0 Komentarzy
69,00 zł
Brutto

Pinot Grigio to zarazem szczep i wino, bardzo znane i cenione na całym świecie. Przyzwyczajeni jesteśmy myśleć o nim jako o winie wyłącznie białym, z mocno zaznaczoną kwasowością i delikatnym aromacie. Jednak niewielu wie, że w rzeczywistości grona PG są prawie czerwone, gdyż wywodzi się on z Pinot Nero. Biorąc pod uwagę ilość zawartych garbników w skórce, łatwiej byłoby go kojarzyć z winem czerwonym, a rozpatrując jego spektrum aromatyczne, zdecydowanie bliżej mu do win białych. Najnowsze osiągnięcia nauki dowodzą, że najcenniejsze dla naszego zdrowia substancje znajdują sie w zdecydowanej większości w skórkach winogron. Dlatego też wytwarzanie wina bez udziału skórek jest tak naprawdę jego zubożaniem (świadomym lub nie). Flaibani tworząc miedzianego Pinota PG ukazał prawdziwą naturę tego wina. Trzeba jednak zauważyć, że do zbioru winogron przystępuje on średnio 10 dni później niż inni wytwórcy. Dzięki lekkiej maceracji moszczu, przy obecności skórek, uzyskuje obniżenie zwyczajowej kwasowości zwiększając jednocześnie aromat. Wracajac do źródeł, uzyskuje jego pierwotną zapomnianą dziś miedzianą barwę. Zastosowanie w procesie produkcji niskich temperatur, służy wydobyciu wzmocnionego aromatu, przyczyniając sie do powstania intensywnego Pinota Grigio, pełnego smaku, pozbawionego goryczy. Uzyskanie wina o takiej charakterystyce jest niezwykle trudne, ponieważ wymaga odkładania momentu winobrania do ostatniej chwili dla uzyskania pełnej, wymaganej dojrzałości gron. Miedziany PG zadziwia aromatem, smakiem i barwą.

Kolor
Białe
Poziom wytrawności
Wytrawne
Charakter
Spokojne
Pojemność
750 ml
Kraj
Włochy
Region
Veneto
Apelacja
Venezia Giulia IGT
Rocznik
2011

Doskonała jakość z rodzimych winogron i umiejętnej mieszanki wina Flaibani są godne uwagi nie tylko ze względu na swoją osobowość, ale także różnorodność. Połowa rocznej produkcji (około 20 000 butelek) składa się z czerwonego wina, stanowiącego wyjątek w tradycji winiarskiej Friuli.

Wśród odmian winogron uprawianych w gospodarstwie uprawia się cztery czerwone winogrona: Cabernet Franc (Carmenère), Cabernet Sauvignon, Merlot i Schioppettino.

Friulano i Pinot Grigio to dwie białe odmiany winogron.

W związku z tym winnica produkuje od 35 do 60 kwintali z hektara na stromych tarasach, przy dobrej ekspozycji. Położenie winnicy w naturalnym amfiteatrze i wyjątkowy mikroklimat w porównaniu z winnicami oddalonymi o kilkaset metrów sprzyja pełnemu dojrzewaniu wszystkich winogron. Akrów jest niewiele, podobnie jak wyprodukowanych butelek, piwnica jest naprawdę mała, ale odpowiednia do obecnej produkcji.

Szczegóły produktu
Kolor
Białe
Poziom wytrawności
Wytrawne
Charakter
Spokojne
Pojemność
750 ml
Kraj
Włochy
Region
Veneto
Apelacja
Venezia Giulia IGT
Rocznik
2011
Opis
Pinot Grigio to zarazem szczep i wino, bardzo znane i cenione na całym świecie. Przyzwyczajeni jesteśmy myśleć o nim jako o winie wyłącznie białym, z mocno zaznaczoną kwasowością i delikatnym aromacie. Jednak niewielu wie, że w rzeczywistości grona PG są prawie czerwone, gdyż wywodzi się on z Pinot Nero. Biorąc pod uwagę ilość zawartych garbników w skórce, łatwiej byłoby go kojarzyć z winem czerwonym, a rozpatrując jego spektrum aromatyczne, zdecydowanie bliżej mu do win białych. Najnowsze osiągnięcia nauki dowodzą, że najcenniejsze dla naszego zdrowia substancje znajdują sie w zdecydowanej większości w skórkach winogron. Dlatego też wytwarzanie wina bez udziału skórek jest tak naprawdę jego zubożaniem (świadomym lub nie). Flaibani tworząc miedzianego Pinota PG ukazał prawdziwą naturę tego wina. Trzeba jednak zauważyć, że do zbioru winogron przystępuje on średnio 10 dni później niż inni wytwórcy. Dzięki lekkiej maceracji moszczu, przy obecności skórek, uzyskuje obniżenie zwyczajowej kwasowości zwiększając jednocześnie aromat. Wracajac do źródeł, uzyskuje jego pierwotną zapomnianą dziś miedzianą barwę. Zastosowanie w procesie produkcji niskich temperatur, służy wydobyciu wzmocnionego aromatu, przyczyniając sie do powstania intensywnego Pinota Grigio, pełnego smaku, pozbawionego goryczy. Uzyskanie wina o takiej charakterystyce jest niezwykle trudne, ponieważ wymaga odkładania momentu winobrania do ostatniej chwili dla uzyskania pełnej, wymaganej dojrzałości gron. Miedziany PG zadziwia aromatem, smakiem i barwą.
Producent
Flaibani

Doskonała jakość z rodzimych winogron i umiejętnej mieszanki wina Flaibani są godne uwagi nie tylko ze względu na swoją osobowość, ale także różnorodność. Połowa rocznej produkcji (około 20 000 butelek) składa się z czerwonego wina, stanowiącego wyjątek w tradycji winiarskiej Friuli.

Wśród odmian winogron uprawianych w gospodarstwie uprawia się cztery czerwone winogrona: Cabernet Franc (Carmenère), Cabernet Sauvignon, Merlot i Schioppettino.

Friulano i Pinot Grigio to dwie białe odmiany winogron.

W związku z tym winnica produkuje od 35 do 60 kwintali z hektara na stromych tarasach, przy dobrej ekspozycji. Położenie winnicy w naturalnym amfiteatrze i wyjątkowy mikroklimat w porównaniu z winnicami oddalonymi o kilkaset metrów sprzyja pełnemu dojrzewaniu wszystkich winogron. Akrów jest niewiele, podobnie jak wyprodukowanych butelek, piwnica jest naprawdę mała, ale odpowiednia do obecnej produkcji.

Opinie o produkcie
Brak komentarzy
Produkt dodany do Ulubionych

Ta strona używa plików cookies (ciasteczka). Polityka Cookies  Polityka Prywatności