Vinha Barrosa

Vinha Barrosa

0 Opinii Klientów
259,00 zł
Brutto

Wyprodukowane z lokalnego szczepu Baga, pochodzące ze starych, 80-letnich krzewów znajdujących się w Aguim, otoczonych sosnowo-eukaliptusowym lasem. Starzone przez rok w nowych i używanych dębowych beczkach z Allier. W nosie złożone aromaty ciemnych owoców z dominującą czereśnią i śliwką i wyraźnym eukaliptusowym akcentem. Nuty cynamonu, gałki muszkatołowej i wędzonej papryki. W ustach dobrze zbudowane i eleganckie, dojrzałe taniny. Długi finisz z posmakiem gorzkiej czekolady i morwy. Wielkie wino. Duży potencjał starzenia 15-20 lat. Świetne w połączeniu z gulaszem z dzika lub kaczką.

Kolor
Czerwone
Poziom wytrawności
Wytrawne
Charakter
Spokojne
Pojemność
750 ml
Kraj
Portugalia
Region
Bairrada - Beira Atlantico, PT

Rodzina Pato produkuje wino w Quinta do Ribeirinho co najmniej od XVIII wieku. João Pato zaczął butelkować wino ze swoich winnic w 1970 roku, stając się pierwszym winiarzem w regionie Bairrada po jego rozgraniczeniu. Jego syn Luis Pato odziedziczył tego nonkonformistycznego i pionierskiego ducha i w 1980 roku produkuje swoje pierwsze wino, czyste Baga z wyjątkowej jakości i absolutnej rzadkości, które są postrzegane przez miłośników jako skarb.  W 1985 roku w Bairrada rozpoczynają się 2 rewolucje: odszypułkowuje winogrona Baga i dojrzewa wina w nowych beczkach z francuskiego dębu. W 1988 r. Sadzi Bagę z niezaszczepionych winorośli, aby zrozumieć wina sprzed filoksery i produkuje pierwsze wino Vinhas Velhas z Portugalii. W 1990 roku po raz pierwszy bierze udział jako sędzia w International Wine Challenge, konkursie, który przyjmuje jako szkołę degustacji i przewodnika, który pokazuje mu nowe wina i zmienność gustu konsumentów.

Szczegóły produktu
Kolor
Czerwone
Poziom wytrawności
Wytrawne
Charakter
Spokojne
Pojemność
750 ml
Kraj
Portugalia
Region
Bairrada - Beira Atlantico, PT
Dostępność w sklepach:
Przy Dolince Służewieckiej:2 szt.
Metro Płocka:1 szt.
Opis
Wyprodukowane z lokalnego szczepu Baga, pochodzące ze starych, 80-letnich krzewów znajdujących się w Aguim, otoczonych sosnowo-eukaliptusowym lasem. Starzone przez rok w nowych i używanych dębowych beczkach z Allier. W nosie złożone aromaty ciemnych owoców z dominującą czereśnią i śliwką i wyraźnym eukaliptusowym akcentem. Nuty cynamonu, gałki muszkatołowej i wędzonej papryki. W ustach dobrze zbudowane i eleganckie, dojrzałe taniny. Długi finisz z posmakiem gorzkiej czekolady i morwy. Wielkie wino. Duży potencjał starzenia 15-20 lat. Świetne w połączeniu z gulaszem z dzika lub kaczką.
Opinie o produkcie
Brak komentarzy

Zaloguj się, aby zamieścić komentarz

Produkt dodany do Ulubionych

Ta strona używa plików cookies (ciasteczka). Polityka Cookies  Polityka Prywatności