Doda Niepoort

Doda Niepoort

  • Nowy
289,00 zł
Brutto

W latach 2000-2004 wyprodukowano wino, które nazwano - Doda. Była to próba stworzenia idealnego kupażu - 50% winogron pochodząca z Quinta de Carril w Douro, a 50% z Quinta de Pellada z Dão.
Innowacyjne połączenie dwóch regionów zaowocowało winem, które posiada świeżość i elegancję regionu Dão z wysoką koncentracją i garbnikami charakterystycznymi dla regionu Douro. Najtrudniejszym zadaniem okazało się nie stworzenie wina, a uporanie się z zatwierdzeniem etykiety. Wino stołowe nie może zawierać na etykiecie informacji dotyczącej rocznika, miejsca pochodzenia, roku butelkowania czy też historii wina. W Douro 30 dniowa maceracja została zakończona fermentacją mlekowo-jabłkową w używanych beczkach z francuskiego dębu. W Dão winifikację rozpoczęto w „lagares”, a wino starzone było zarówno w starych, jak i nowych beczkach z dębu francuskiego gdzie również zaszła fermentacja mlekowo-jabłkowa. Mimo tych przeszkód powstało wino o wspaniałym, perfumowanym nosie z nutami świeżych malin i pędów sosny, dobrze zbudowane z wyraźnie zarysowaną kwasowością o długim potencjale starzenia. W ustach ziemiste, złożone z dojrzałymi taninami i wspaniałym długim finiszem. Świetne w połączeniu z polędwicą wołową w sosie z czerwonego wina lub zrazami wołowymi.
Kolor
Czerwone
Smak
Wytrawne
Charakter
Spokojne
Pojemność
750 ml
Kraj
Portugalia
Region
Douro
Apelacja
Douro DOC
Rocznik
2000
Szczegóły produktu
Kolor
Czerwone
Smak
Wytrawne
Charakter
Spokojne
Pojemność
750 ml
Kraj
Portugalia
Region
Douro
Apelacja
Douro DOC
Rocznik
2000
Opis
W latach 2000-2004 wyprodukowano wino, które nazwano - Doda. Była to próba stworzenia idealnego kupażu - 50% winogron pochodząca z Quinta de Carril w Douro, a 50% z Quinta de Pellada z Dão.
Innowacyjne połączenie dwóch regionów zaowocowało winem, które posiada świeżość i elegancję regionu Dão z wysoką koncentracją i garbnikami charakterystycznymi dla regionu Douro. Najtrudniejszym zadaniem okazało się nie stworzenie wina, a uporanie się z zatwierdzeniem etykiety. Wino stołowe nie może zawierać na etykiecie informacji dotyczącej rocznika, miejsca pochodzenia, roku butelkowania czy też historii wina. W Douro 30 dniowa maceracja została zakończona fermentacją mlekowo-jabłkową w używanych beczkach z francuskiego dębu. W Dão winifikację rozpoczęto w „lagares”, a wino starzone było zarówno w starych, jak i nowych beczkach z dębu francuskiego gdzie również zaszła fermentacja mlekowo-jabłkowa. Mimo tych przeszkód powstało wino o wspaniałym, perfumowanym nosie z nutami świeżych malin i pędów sosny, dobrze zbudowane z wyraźnie zarysowaną kwasowością o długim potencjale starzenia. W ustach ziemiste, złożone z dojrzałymi taninami i wspaniałym długim finiszem. Świetne w połączeniu z polędwicą wołową w sosie z czerwonego wina lub zrazami wołowymi.
Producent
Niepoort
Opinie o produkcie
Brak komentarzy
Produkt dodany do Ulubionych

Ta strona używa plików cookies (ciasteczka). Polityka Cookies  Polityka Prywatności