Lanzaga

Lanzaga

0 Opinii klientów
139,00 zł
Brutto

Pochodzi z regionu Rioja Alavesa. Powstaje ze szczepów: Tempranillo, Graciano i Garnacha. Krzewy prowadzone w systemie „na głowę’ na wysokości 500-600 m n.p.m. na kamienisto-wapiennych, mało żyznych glebach o niskiej zdolności zatrzymywania wody. Winogrona pochodzą z 12 ha winnic uprawianych biodynamicznie i z 8 ha uprawy tradycyjnej. W trakcie pozyskiwania certyfikatu Demeter świadczącego o biodynamicznej produkcji winogron.. Ręcznie zbierane i fermentowane na naturalnych drożdżach w cementowych kadziach. Starzone w beczkach dębowych przez 14 miesięcy. Delikatne aromaty świeżych ziół, szczególnie szałwii, zakurzonej wiśni i morwy. W tle świeżo zmielona kawa z nutą kakao. W ustach pikantne z aromatem owoców leśnych: jeżyn, jagód i głogu. Aksamitne taniny. Wino ma charakter i balans. Wspaniałe z kaczką faszerowaną jabłkami i cielęciną w sosie z trufli

Kolor
Czerwone
Poziom wytrawności
Wytrawne
Charakter
Spokojne
Pojemność
750 ml
Kraj
Hiszpania
Region
Castilla y Leon, ESP
Apelacja
Ribera del Duero DO (Castilla y Leon)

Od początku ideą Telmo Rudrigueza było robienie wina z hiszpańskich odmian – wówczas nie było to takie oczywiste, ponieważ wszyscy niemal winiarze sadzili szczepy międzynarodowe. Poza tym ambicją Rodrigueza było odnawianie starych winnic. Tak się tez stało w Maladze (wino Molino Real) oraz w Cebreros (wino z Pegaso).
Początkowo, przez brak większych środków finansowych, firma musiała skupić się wyłącznie na produkcji win stosunkowo prostych, które dość szybko mogły trafić na półki. Wina produkowane były w wielu kluczowych regionach takich jak: Navarra, Rueda, Alicante, Toro, Aragonia, Ribera del Duero, Rioja, Valedorras i Cigales. Powstawały z charakterestycznych w regionach odmian (Tempranillo, Tinta de Toro, Garnacha, Monastrell, Mencia, Verdejo, Viura czy Godello), oddając styl win z konkretnych miejsc. Tak pojawiły się wina: Dehesa Gago z Toro, Basa z Rueda, Gaba do Xil z Valdeorras, Vina 105 z Cigales, Gazur z Ribera del Duero, Al-muvedre z Alicante, LZ z Rioja oraz MR z Malagi.

Szczegóły produktu
Kolor
Czerwone
Poziom wytrawności
Wytrawne
Charakter
Spokojne
Pojemność
750 ml
Kraj
Hiszpania
Region
Castilla y Leon, ESP
Apelacja
Ribera del Duero DO (Castilla y Leon)
Opis
Pochodzi z regionu Rioja Alavesa. Powstaje ze szczepów: Tempranillo, Graciano i Garnacha. Krzewy prowadzone w systemie „na głowę’ na wysokości 500-600 m n.p.m. na kamienisto-wapiennych, mało żyznych glebach o niskiej zdolności zatrzymywania wody. Winogrona pochodzą z 12 ha winnic uprawianych biodynamicznie i z 8 ha uprawy tradycyjnej. W trakcie pozyskiwania certyfikatu Demeter świadczącego o biodynamicznej produkcji winogron.. Ręcznie zbierane i fermentowane na naturalnych drożdżach w cementowych kadziach. Starzone w beczkach dębowych przez 14 miesięcy. Delikatne aromaty świeżych ziół, szczególnie szałwii, zakurzonej wiśni i morwy. W tle świeżo zmielona kawa z nutą kakao. W ustach pikantne z aromatem owoców leśnych: jeżyn, jagód i głogu. Aksamitne taniny. Wino ma charakter i balans. Wspaniałe z kaczką faszerowaną jabłkami i cielęciną w sosie z trufli
Opinie o produkcie
Brak komentarzy

Zaloguj się, aby zamieścić komentarz

Produkt dodany do Ulubionych

Ta strona używa plików cookies (ciasteczka). Polityka Cookies  Polityka Prywatności