Gago

Gago

0 Opinii Klientów
139,00 zł
Brutto

Pochodzi z regionu Toro, powstaje ze szczepu Tinta de Toro. Krzewy prowadzone są w systemie „na głowę” na kamiennych glebach z dobrym drenażem. Ręcznie zbierane, fermentowane w kadziach cementowych na naturalnych drożdżach. Starzone 14 miesięcy w 1500 l. kadziach zwanych foudres oraz w beczkach dębowych o pojemności 225 l. W nosie intensywne aromaty runa leśnego, jeżyn, czereśni i kawy. Pełne i zbalansowane. W ustach czekolada z odrobiną białego pieprzu. Nuty apteczne i wyraźne taniny. Mineralne na finiszu. Zdekantowane na godzinę przed podaniem łagodnieje i ukazuje wspaniałą owocową osobowość, zachowując potężną strukturę. Świetne do pieczeni wołowej, zrazów i combra jagnięcego w sosie z czarnej porzeczki.

Kolor
Czerwone
Poziom wytrawności
Wytrawne
Charakter
Spokojne
Pojemność
750 ml
Kraj
Hiszpania
Region
Castilla y Leon, ESP
Apelacja
Toro DO (Castilla y Leon)

Od początku ideą Telmo Rudrigueza było robienie wina z hiszpańskich odmian – wówczas nie było to takie oczywiste, ponieważ wszyscy niemal winiarze sadzili szczepy międzynarodowe. Poza tym ambicją Rodrigueza było odnawianie starych winnic. Tak się tez stało w Maladze (wino Molino Real) oraz w Cebreros (wino z Pegaso).
Początkowo, przez brak większych środków finansowych, firma musiała skupić się wyłącznie na produkcji win stosunkowo prostych, które dość szybko mogły trafić na półki. Wina produkowane były w wielu kluczowych regionach takich jak: Navarra, Rueda, Alicante, Toro, Aragonia, Ribera del Duero, Rioja, Valedorras i Cigales. Powstawały z charakterestycznych w regionach odmian (Tempranillo, Tinta de Toro, Garnacha, Monastrell, Mencia, Verdejo, Viura czy Godello), oddając styl win z konkretnych miejsc. Tak pojawiły się wina: Dehesa Gago z Toro, Basa z Rueda, Gaba do Xil z Valdeorras, Vina 105 z Cigales, Gazur z Ribera del Duero, Al-muvedre z Alicante, LZ z Rioja oraz MR z Malagi.

Szczegóły produktu
Kolor
Czerwone
Poziom wytrawności
Wytrawne
Charakter
Spokojne
Pojemność
750 ml
Kraj
Hiszpania
Region
Castilla y Leon, ESP
Apelacja
Toro DO (Castilla y Leon)
Dostępność w sklepach:

W chwili obecnej nie posiadamy tego produktu w naszych sklepach. Jednak możesz go zarezerwować. Sprawdzimy jego dostępność w hurtowniach i u importera, i wtedy poinformujemy Cię o jego dostępności na rynku polskim. Możesz skorzystać też z naszego: formularza kontaktowego. Kliknij.

Opis
Pochodzi z regionu Toro, powstaje ze szczepu Tinta de Toro. Krzewy prowadzone są w systemie „na głowę” na kamiennych glebach z dobrym drenażem. Ręcznie zbierane, fermentowane w kadziach cementowych na naturalnych drożdżach. Starzone 14 miesięcy w 1500 l. kadziach zwanych foudres oraz w beczkach dębowych o pojemności 225 l. W nosie intensywne aromaty runa leśnego, jeżyn, czereśni i kawy. Pełne i zbalansowane. W ustach czekolada z odrobiną białego pieprzu. Nuty apteczne i wyraźne taniny. Mineralne na finiszu. Zdekantowane na godzinę przed podaniem łagodnieje i ukazuje wspaniałą owocową osobowość, zachowując potężną strukturę. Świetne do pieczeni wołowej, zrazów i combra jagnięcego w sosie z czarnej porzeczki.
Opinie o produkcie
Brak komentarzy

Zaloguj się, aby zamieścić komentarz

Produkt dodany do Ulubionych

Ta strona używa plików cookies (ciasteczka). Polityka Cookies  Polityka Prywatności