San Cassiano Amarone della...

San Cassiano Amarone della Valpolicella DOCG

  • Nowy
0 Komentarzy

San Cassiano Amarone della Valpolicella DOCG to bogate i pełne wino z aromatami konfitury z leśnych owoców, likieru wiśniowego, eleganckiego tytoniu i gorzkiej czekolady.

wnold - az wnold - az
199,00 zł
Brutto

San Cassiano Amarone della Valpolicella DOCG to prawdziwa legenda, winiarska ikona ziemi weneckiej. Corvinone, z której jest produkowane to bardzo hojna ale i wyjątkowo kapryśna winorośl. Tylko 20% klastrów osiąga pełną dojrzałość i to właśnie z nich powstaje Amarone. Zebrane grona suszy się powoli w niskiej temperaturze. To daje dużą koncentrację cukrów, które jednak fermentują kompletnie, dając wysoką zawartość alkoholu i wielką esencjonalność. Wino dojrzewa w dużych, tradycyjnych beczkach 24 miesiące i jeszcze rok leżakuje w butelkach.

Po tych zabiegach otrzymujemy bogate i pełne wino z aromatami konfitury z leśnych owoców, likieru wiśniowego, eleganckiego tytoniu i gorzkiej czekolady. Zmysłowa gładkość na podniebieniu skutecznie kryje siłę garbnika. To naprawdę potężne wino wytrawne o niepowtarzalnej głębi, miękkości dotyku i niebotycznie długim finale.

Ma tak silną osobowość, że nie potrzebuje towarzystwa przy stole. Jeśli koniecznie chcemy połączyć go z jedzeniem, potrzebna będzie potrawa o mocnym smaku: gulasz z dziczyzny, albo szlachetna pieczeń. No i bezwarunkowo należy spróbować legendarnego risotto all’amarone – ryżu duszonego w tym właśnie winie. Nieziemskie doznanie!

Kolor
Czerwone
Poziom wytrawności
Wytrawne
Charakter
Spokojne
Pojemność
750 ml
Kraj
Włochy
Apelacja
Amarone della Valpolicella DOCG
Szczepy
Corvina
Molinara
Rondinella
Szczegóły produktu
Kolor
Czerwone
Poziom wytrawności
Wytrawne
Charakter
Spokojne
Pojemność
750 ml
Kraj
Włochy
Apelacja
Amarone della Valpolicella DOCG
Szczepy
Corvina
Molinara
Rondinella
Opis

San Cassiano Amarone della Valpolicella DOCG to prawdziwa legenda, winiarska ikona ziemi weneckiej. Corvinone, z której jest produkowane to bardzo hojna ale i wyjątkowo kapryśna winorośl. Tylko 20% klastrów osiąga pełną dojrzałość i to właśnie z nich powstaje Amarone. Zebrane grona suszy się powoli w niskiej temperaturze. To daje dużą koncentrację cukrów, które jednak fermentują kompletnie, dając wysoką zawartość alkoholu i wielką esencjonalność. Wino dojrzewa w dużych, tradycyjnych beczkach 24 miesiące i jeszcze rok leżakuje w butelkach.

Po tych zabiegach otrzymujemy bogate i pełne wino z aromatami konfitury z leśnych owoców, likieru wiśniowego, eleganckiego tytoniu i gorzkiej czekolady. Zmysłowa gładkość na podniebieniu skutecznie kryje siłę garbnika. To naprawdę potężne wino wytrawne o niepowtarzalnej głębi, miękkości dotyku i niebotycznie długim finale.

Ma tak silną osobowość, że nie potrzebuje towarzystwa przy stole. Jeśli koniecznie chcemy połączyć go z jedzeniem, potrzebna będzie potrawa o mocnym smaku: gulasz z dziczyzny, albo szlachetna pieczeń. No i bezwarunkowo należy spróbować legendarnego risotto all’amarone – ryżu duszonego w tym właśnie winie. Nieziemskie doznanie!

Producent
Opinie o produkcie
Brak komentarzy
Produkt dodany do Ulubionych

Ta strona używa plików cookies (ciasteczka). Polityka Cookies  Polityka Prywatności