De Stefani Malanotte Raboso

De Stefani Malanotte Raboso

Wino apelacji DOC Malanotte del Piave skomponowane wyłącznie z gron Raboso, najważniejszej, lokalnej odmiany doliny Piave. Historia szczepu sięga niemal 3000 lat wstecz, a jego nazwa w lokalnym dialekcie oznacza „zły”, „wściekły”, co w przypadku tej odmiany sugeruje jej surowość i wysoką taniczność.

pav-ach pav-ach
289,00 zł
Brutto

Wino apelacji DOC Malanotte del Piave skomponowane wyłącznie z gron Raboso, najważniejszej, lokalnej odmiany doliny Piave. Historia szczepu sięga niemal 3000 lat wstecz, a jego nazwa w lokalnym dialekcie oznacza „zły”, „wściekły”, co w przypadku tej odmiany sugeruje jej surowość i wysoką taniczność. Zbiory owoców prowadzone są pod koniec października, kiedy winogrona są już bardzo dojrzałe, mają głęboką barwę i bogatą strukturę aromatyczną. Zbiory ręczne, ze staranną selekcją. Część winogron jest podsuszana by zwiększyć koncentrację, a jednocześnie zaokrąglić wino. Dojrzewa 36 miesięcy na osadzie w beczce, a następnie 18 miesięcy w butelce. Intensywnie rubinowa barwa, z granatowymi refleksami. Bogaty aromat, w którym odnajdujemy jeżyny, konfiturę wiśniową, czekoladę i tytoń. W smaku wytrawne, długie i owocowe, z dobrze zaznaczoną kwasowością. Świetne do dziczyzny (bażanta, perliczki), grillowanych mięs, dojrzewających serów.

Kolor
Czerwone
Poziom wytrawności
Wytrawne
Charakter
Spokojne
Pojemność
750 ml
Kraj
Włochy
Region
Veneto
Apelacja
Veneto IGT
Szczepy
Raboso
Rocznik
2011
Szczegóły produktu
Kolor
Czerwone
Poziom wytrawności
Wytrawne
Charakter
Spokojne
Pojemność
750 ml
Kraj
Włochy
Region
Veneto
Apelacja
Veneto IGT
Szczepy
Raboso
Rocznik
2011
Opis

Wino apelacji DOC Malanotte del Piave skomponowane wyłącznie z gron Raboso, najważniejszej, lokalnej odmiany doliny Piave. Historia szczepu sięga niemal 3000 lat wstecz, a jego nazwa w lokalnym dialekcie oznacza „zły”, „wściekły”, co w przypadku tej odmiany sugeruje jej surowość i wysoką taniczność. Zbiory owoców prowadzone są pod koniec października, kiedy winogrona są już bardzo dojrzałe, mają głęboką barwę i bogatą strukturę aromatyczną. Zbiory ręczne, ze staranną selekcją. Część winogron jest podsuszana by zwiększyć koncentrację, a jednocześnie zaokrąglić wino. Dojrzewa 36 miesięcy na osadzie w beczce, a następnie 18 miesięcy w butelce. Intensywnie rubinowa barwa, z granatowymi refleksami. Bogaty aromat, w którym odnajdujemy jeżyny, konfiturę wiśniową, czekoladę i tytoń. W smaku wytrawne, długie i owocowe, z dobrze zaznaczoną kwasowością. Świetne do dziczyzny (bażanta, perliczki), grillowanych mięs, dojrzewających serów.

Producent
De Stefani
Produkt dodany do Ulubionych

Ta strona używa plików cookies (ciasteczka). Polityka Cookies  Polityka Prywatności