Tokaj-Hétszölö Furmint Bio

Tokaj-Hétszölö Furmint Bio

Tokaj-Hétszölö Furmint to wytrawne białe wino produkowane w węgierskim regionie winiarskim Tokaj. Wino o jasnożółtym kolorze i bogatym profilu aromatycznym. W bukiecie wyczuwalne są nuty świeżych owoców tropikalnych. W ustach wino zachwyca świeżością, przyjemną kwasowością, posmakiem cytrusów oraz ananasa i lekko mineralnym finiszem.

vnv-mc vnv-mc
64,89 zł
Brutto

Tokaj-Hétszölö Furmint to wytrawne białe wino produkowane w węgierskim regionie winiarskim Tokaj. Wino o jasnożółtym kolorze i bogatym profilu aromatycznym. W bukiecie wyczuwalne są nuty świeżych owoców tropikalnych. W ustach wino zachwyca świeżością, przyjemną kwasowością, posmakiem cytrusów oraz ananasa i lekko mineralnym finiszem. To organiczne wino doskonale sprawdzi się jako aperitif oraz towarzysz lekkich przekąsek, sałatek i grillowanych warzyw.

Kolor
Białe
Poziom wytrawności
Wytrawne
Charakter
Spokojne
Pojemność
750 ml
Kraj
Węgry
Region
Tokaji
Szczepy
Furmint

Winnica Tokaj Hétszőlő, znana ze swoich wyjątkowych win i przebogatej historii, znajduje się w samym sercu regionu Tokaj-Hegyalja, na południowych stokach góry Tokaj. Majątek powstał w 1502 r. na terenie 7 najlepszych działek w regionie. Na cześć tego wydarzenia nazwano winnicę Hétszölö co oznacza w języku węgierskim „7 winnic”. Parcele Tokaj Hétszőlő oraz winnice Nagysszolo zostały sklasyfikowane jako premier cru w 1772 r. Po zawirowaniach II wojny światowej i okresu komunizmu posiadłość ponownie odrodziła się w grudniu 1991 r. W 2009 r. winnicę zakupił Michela Reybier, właściciel Château d'Estournel . Obecnie współwłaścicielami są Francuzi z firmy ubezpieczeniowej G.M.F. posiadający także Chateau Beychevelle w Bordeaux. Całkowicie organiczna uprawa winorośli koncentruje się na 55 ha wokół szczepów Furmint, Harslevelü, Köverszölö, Muscat Lunel. Produkowane tu co roku wina - Szamor odni, Furmint, Hárslevelú i Muscotaly oraz z późnego zbioru - Hárslevelú i Furmint, a w szczególności unikatowe Aszu, to wielka duma firmy.

Szczegóły produktu
Kolor
Białe
Poziom wytrawności
Wytrawne
Charakter
Spokojne
Pojemność
750 ml
Kraj
Węgry
Region
Tokaji
Szczepy
Furmint
Opis

Tokaj-Hétszölö Furmint to wytrawne białe wino produkowane w węgierskim regionie winiarskim Tokaj. Wino o jasnożółtym kolorze i bogatym profilu aromatycznym. W bukiecie wyczuwalne są nuty świeżych owoców tropikalnych. W ustach wino zachwyca świeżością, przyjemną kwasowością, posmakiem cytrusów oraz ananasa i lekko mineralnym finiszem. To organiczne wino doskonale sprawdzi się jako aperitif oraz towarzysz lekkich przekąsek, sałatek i grillowanych warzyw.

Producent
Hétszőlő Tokaji

Winnica Tokaj Hétszőlő, znana ze swoich wyjątkowych win i przebogatej historii, znajduje się w samym sercu regionu Tokaj-Hegyalja, na południowych stokach góry Tokaj. Majątek powstał w 1502 r. na terenie 7 najlepszych działek w regionie. Na cześć tego wydarzenia nazwano winnicę Hétszölö co oznacza w języku węgierskim „7 winnic”. Parcele Tokaj Hétszőlő oraz winnice Nagysszolo zostały sklasyfikowane jako premier cru w 1772 r. Po zawirowaniach II wojny światowej i okresu komunizmu posiadłość ponownie odrodziła się w grudniu 1991 r. W 2009 r. winnicę zakupił Michela Reybier, właściciel Château d'Estournel . Obecnie współwłaścicielami są Francuzi z firmy ubezpieczeniowej G.M.F. posiadający także Chateau Beychevelle w Bordeaux. Całkowicie organiczna uprawa winorośli koncentruje się na 55 ha wokół szczepów Furmint, Harslevelü, Köverszölö, Muscat Lunel. Produkowane tu co roku wina - Szamor odni, Furmint, Hárslevelú i Muscotaly oraz z późnego zbioru - Hárslevelú i Furmint, a w szczególności unikatowe Aszu, to wielka duma firmy.

Produkt dodany do Ulubionych

Ta strona używa plików cookies (ciasteczka). Polityka Cookies  Polityka Prywatności