Ensaios FP Branco
Ensaios FP Branco

Ensaios FP Branco

0 Komentarzy
56,90 zł
Brutto

Ensaios oznacza eksperymenty. Wino to powstało ze szczepów Bical i Arinto. Fermentowane w kadziach ze stali nierdzewnej z czego połowa starzona jest na osadzie w dębowych beczkach Allier. Mieszana od czasu do czasu nadaje winu kremową strukturę. W nosie aromaty limonki, gruszek i dojrzewającego ananasa z akcentami mineralnymi i nutą kwiatową w tle. W ustach orzeźwiające z posmakiem białego pieprzu na finiszu. Dzięki wyraźnej kwasowości pochodzącej ze szczepu Arinto wino posiada wspaniałą strukturę i balans. Idealne w połączeniu z miękkimi serami i sałatkami z owocowym vinaigrettem i szparagami.

Kolor
Białe
Poziom wytrawności
Wytrawne
Charakter
Spokojne
Pojemność
750 ml
Kraj
Portugalia
Region
Beiras
Apelacja
Nie dotyczy
Szczepy
Bical
Rocznik
2009

Filipa Pato i William Wouters to magiczna para, której łączy pasja do wina i gastronomii. 

Nasza filozofia jest prosta: tworzyć autentyczne wina, które wiernie odzwierciedlają ich pochodzenie. Koncentrując się wyłącznie na tradycyjnych odmianach Bairrada, współpracujemy wyłącznie z Baga, Bical, Arinto, Cercial i Maria Gomes. Winnica jest naszym priorytetem i od najmłodszych lat zrezygnowaliśmy ze stosowania herbicydów na rzecz zdrowia gleby i różnorodności biologicznej w winnicy. Dzięki ciągłym badaniom otaczających roślin, lasów i niektórych uprawianych na naszym podwórku, dziś używamy około 15 różnych roślin w naszych preparatach biodynamicznych. W piwnicy interwencja jest minimalna, winogrona są selekcjonowane w winnicy, fermentujemy z miejscowymi drożdżami i używamy starożytnych metod, takich jak młyny i amfory. Ewolucja wina jest ściśle monitorowana, aby każde wino wyrażało autentyczność naszych starych winorośli.

Filipa Pato - winiarz w Bairrada. Ukończyła inżynierię chemiczną na Uniwersytecie w Coimbrze i doskonaliła swoje umiejętności jako producent wina, zbierając w Bordeaux - Francja, Mendoza - Argentyna, w Margaret River - Australia oraz u swojego ojca Luísa Pato, buntownika z Bagi.

William Wouters - szef kuchni / sommelier / restaurator. William pochodzi z rodziny „Restaurateurs” z Antwerpii w Belgii. Mistrz sommelierów, restaurator i były szef kuchni belgijskiej reprezentacji piłkarskiej na mistrzostwach świata w Brazylii i mistrzostwach Europy we Francji. 

Filipa i William dzielą razem wszystkie swoje doświadczenia: zamiłowanie do gastronomii i wina, spotkania z wielkimi producentami wina, sommelierami i miłośnikami wina z całego świata oraz magiczną i niewyczerpaną kulturę świata winiarskiego. Dzisiaj dla Filipy, O Williama i ich dwójki dzieci Óis do Bairro jest centrum ich wszechświata. Chętnie dzielą się swoją pasją do lokalnych składników i wina. 

Szczegóły produktu
Kolor
Białe
Poziom wytrawności
Wytrawne
Charakter
Spokojne
Pojemność
750 ml
Kraj
Portugalia
Region
Beiras
Apelacja
Nie dotyczy
Szczepy
Bical
Rocznik
2009
Opis

Ensaios oznacza eksperymenty. Wino to powstało ze szczepów Bical i Arinto. Fermentowane w kadziach ze stali nierdzewnej z czego połowa starzona jest na osadzie w dębowych beczkach Allier. Mieszana od czasu do czasu nadaje winu kremową strukturę. W nosie aromaty limonki, gruszek i dojrzewającego ananasa z akcentami mineralnymi i nutą kwiatową w tle. W ustach orzeźwiające z posmakiem białego pieprzu na finiszu. Dzięki wyraźnej kwasowości pochodzącej ze szczepu Arinto wino posiada wspaniałą strukturę i balans. Idealne w połączeniu z miękkimi serami i sałatkami z owocowym vinaigrettem i szparagami.

Producent
Filipa Pato

Filipa Pato i William Wouters to magiczna para, której łączy pasja do wina i gastronomii. 

Nasza filozofia jest prosta: tworzyć autentyczne wina, które wiernie odzwierciedlają ich pochodzenie. Koncentrując się wyłącznie na tradycyjnych odmianach Bairrada, współpracujemy wyłącznie z Baga, Bical, Arinto, Cercial i Maria Gomes. Winnica jest naszym priorytetem i od najmłodszych lat zrezygnowaliśmy ze stosowania herbicydów na rzecz zdrowia gleby i różnorodności biologicznej w winnicy. Dzięki ciągłym badaniom otaczających roślin, lasów i niektórych uprawianych na naszym podwórku, dziś używamy około 15 różnych roślin w naszych preparatach biodynamicznych. W piwnicy interwencja jest minimalna, winogrona są selekcjonowane w winnicy, fermentujemy z miejscowymi drożdżami i używamy starożytnych metod, takich jak młyny i amfory. Ewolucja wina jest ściśle monitorowana, aby każde wino wyrażało autentyczność naszych starych winorośli.

Filipa Pato - winiarz w Bairrada. Ukończyła inżynierię chemiczną na Uniwersytecie w Coimbrze i doskonaliła swoje umiejętności jako producent wina, zbierając w Bordeaux - Francja, Mendoza - Argentyna, w Margaret River - Australia oraz u swojego ojca Luísa Pato, buntownika z Bagi.

William Wouters - szef kuchni / sommelier / restaurator. William pochodzi z rodziny „Restaurateurs” z Antwerpii w Belgii. Mistrz sommelierów, restaurator i były szef kuchni belgijskiej reprezentacji piłkarskiej na mistrzostwach świata w Brazylii i mistrzostwach Europy we Francji. 

Filipa i William dzielą razem wszystkie swoje doświadczenia: zamiłowanie do gastronomii i wina, spotkania z wielkimi producentami wina, sommelierami i miłośnikami wina z całego świata oraz magiczną i niewyczerpaną kulturę świata winiarskiego. Dzisiaj dla Filipy, O Williama i ich dwójki dzieci Óis do Bairro jest centrum ich wszechświata. Chętnie dzielą się swoją pasją do lokalnych składników i wina. 

Opinie o produkcie
Brak komentarzy
Produkt dodany do Ulubionych

Ta strona używa plików cookies (ciasteczka). Polityka Cookies  Polityka Prywatności