Ensaios FP

Ensaios FP

0 Komentarzy
56,90 zł
Brutto

Ensaios oznacza eksperymenty. Ensaios Tinto to czerwone wino powstałe z trzech szczepów: Baga pochodzącego z 25 letnich krzewów rosnących na wzgórzach Óis do Bairro oraz w wiosce Ourentã, Touriga Nacional i Alfrocheiro pochodzącego z 20-letnich krzewów rosnących w Vila Nova de Tazem na granitowych glebach. Winogrona pochodzą z uprawy ekologicznej, a wino jest starzone w kadziach ze stali nierdzewnej dla zachowania świeżości owocu. W nosie uwodzicielskie nuty jagód, czereśni i śliwek z subtelną nutą anyżku. W ustach pikantne, z dobrą strukturą i wyraźnymi taninami, idealne do łączenia z potrawami. Wino to idealnie komponuje się z żeberkami w sosie kminkowym lub karkówką z grilla.

Kolor
Czerwone
Poziom wytrawności
Wytrawne
Charakter
Spokojne
Pojemność
750 ml
Kraj
Portugalia
Region
Beiras
Apelacja
Nie dotyczy
Rocznik
2010

Filipa Pato i William Wouters to magiczna para, której łączy pasja do wina i gastronomii. 

Nasza filozofia jest prosta: tworzyć autentyczne wina, które wiernie odzwierciedlają ich pochodzenie. Koncentrując się wyłącznie na tradycyjnych odmianach Bairrada, współpracujemy wyłącznie z Baga, Bical, Arinto, Cercial i Maria Gomes. Winnica jest naszym priorytetem i od najmłodszych lat zrezygnowaliśmy ze stosowania herbicydów na rzecz zdrowia gleby i różnorodności biologicznej w winnicy. Dzięki ciągłym badaniom otaczających roślin, lasów i niektórych uprawianych na naszym podwórku, dziś używamy około 15 różnych roślin w naszych preparatach biodynamicznych. W piwnicy interwencja jest minimalna, winogrona są selekcjonowane w winnicy, fermentujemy z miejscowymi drożdżami i używamy starożytnych metod, takich jak młyny i amfory. Ewolucja wina jest ściśle monitorowana, aby każde wino wyrażało autentyczność naszych starych winorośli.

Filipa Pato - winiarz w Bairrada. Ukończyła inżynierię chemiczną na Uniwersytecie w Coimbrze i doskonaliła swoje umiejętności jako producent wina, zbierając w Bordeaux - Francja, Mendoza - Argentyna, w Margaret River - Australia oraz u swojego ojca Luísa Pato, buntownika z Bagi.

William Wouters - szef kuchni / sommelier / restaurator. William pochodzi z rodziny „Restaurateurs” z Antwerpii w Belgii. Mistrz sommelierów, restaurator i były szef kuchni belgijskiej reprezentacji piłkarskiej na mistrzostwach świata w Brazylii i mistrzostwach Europy we Francji. 

Filipa i William dzielą razem wszystkie swoje doświadczenia: zamiłowanie do gastronomii i wina, spotkania z wielkimi producentami wina, sommelierami i miłośnikami wina z całego świata oraz magiczną i niewyczerpaną kulturę świata winiarskiego. Dzisiaj dla Filipy, O Williama i ich dwójki dzieci Óis do Bairro jest centrum ich wszechświata. Chętnie dzielą się swoją pasją do lokalnych składników i wina. 

Szczegóły produktu
Kolor
Czerwone
Poziom wytrawności
Wytrawne
Charakter
Spokojne
Pojemność
750 ml
Kraj
Portugalia
Region
Beiras
Apelacja
Nie dotyczy
Rocznik
2010
Opis
Ensaios oznacza eksperymenty. Ensaios Tinto to czerwone wino powstałe z trzech szczepów: Baga pochodzącego z 25 letnich krzewów rosnących na wzgórzach Óis do Bairro oraz w wiosce Ourentã, Touriga Nacional i Alfrocheiro pochodzącego z 20-letnich krzewów rosnących w Vila Nova de Tazem na granitowych glebach. Winogrona pochodzą z uprawy ekologicznej, a wino jest starzone w kadziach ze stali nierdzewnej dla zachowania świeżości owocu. W nosie uwodzicielskie nuty jagód, czereśni i śliwek z subtelną nutą anyżku. W ustach pikantne, z dobrą strukturą i wyraźnymi taninami, idealne do łączenia z potrawami. Wino to idealnie komponuje się z żeberkami w sosie kminkowym lub karkówką z grilla.
Producent
Filipa Pato

Filipa Pato i William Wouters to magiczna para, której łączy pasja do wina i gastronomii. 

Nasza filozofia jest prosta: tworzyć autentyczne wina, które wiernie odzwierciedlają ich pochodzenie. Koncentrując się wyłącznie na tradycyjnych odmianach Bairrada, współpracujemy wyłącznie z Baga, Bical, Arinto, Cercial i Maria Gomes. Winnica jest naszym priorytetem i od najmłodszych lat zrezygnowaliśmy ze stosowania herbicydów na rzecz zdrowia gleby i różnorodności biologicznej w winnicy. Dzięki ciągłym badaniom otaczających roślin, lasów i niektórych uprawianych na naszym podwórku, dziś używamy około 15 różnych roślin w naszych preparatach biodynamicznych. W piwnicy interwencja jest minimalna, winogrona są selekcjonowane w winnicy, fermentujemy z miejscowymi drożdżami i używamy starożytnych metod, takich jak młyny i amfory. Ewolucja wina jest ściśle monitorowana, aby każde wino wyrażało autentyczność naszych starych winorośli.

Filipa Pato - winiarz w Bairrada. Ukończyła inżynierię chemiczną na Uniwersytecie w Coimbrze i doskonaliła swoje umiejętności jako producent wina, zbierając w Bordeaux - Francja, Mendoza - Argentyna, w Margaret River - Australia oraz u swojego ojca Luísa Pato, buntownika z Bagi.

William Wouters - szef kuchni / sommelier / restaurator. William pochodzi z rodziny „Restaurateurs” z Antwerpii w Belgii. Mistrz sommelierów, restaurator i były szef kuchni belgijskiej reprezentacji piłkarskiej na mistrzostwach świata w Brazylii i mistrzostwach Europy we Francji. 

Filipa i William dzielą razem wszystkie swoje doświadczenia: zamiłowanie do gastronomii i wina, spotkania z wielkimi producentami wina, sommelierami i miłośnikami wina z całego świata oraz magiczną i niewyczerpaną kulturę świata winiarskiego. Dzisiaj dla Filipy, O Williama i ich dwójki dzieci Óis do Bairro jest centrum ich wszechświata. Chętnie dzielą się swoją pasją do lokalnych składników i wina. 

Opinie o produkcie
Brak komentarzy
Produkt dodany do Ulubionych

Ta strona używa plików cookies (ciasteczka). Polityka Cookies  Polityka Prywatności